Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Generační škorpení

Vsichni jiste znaji zname video Madl&Issova a je velmi zajimave cist si ohlasy starsich i mladych lidi na toto tema, bohuzel nikde ale nezaznelo ono dulezite, ze ted prave duchodci maji problem s prechodem z jednoho zrizeni ne prilis povedeneho do druheho zrizeni, ktere v CR je opravdu take nepovedene.

V české republice, je dané nepsanými pravidly, že staří se musí starat o své mladé, a to ač již jsou dospěli a mohli by se starat sami o sebe, jak je to vsude jinde bezne. U nas je to tak, ze sotva dite vyroste  v dospelce, hned mu babicka, nebo maminka napise dum, pozemky a dalsi nemovitosti, aby usetrily za pripadnou dedickou dan, a tak se z nich vlastne stava nezadouci osoba, protoze svou povinnost jiz splnila a ted  se stava proste pritezi. Nedavno jsem byl u pritelkyne v Kuncicich pod Ondrejnikem a tam je situace stejna, deti jeste navstevujici stredni skolu, jiz rozhoduji co budou delat s domem a co se zahradou  a co s bazenem a vubec nemaji potuchy, ze by se nejprve meli zeptat majitele domu, oni se jiz proste citi, ze je to tak dane, ani se neptaji proste vedi, ze je to jejich.

Je to pozustatek socialismu, kdy se rodice starali o sve deti, i kdyz uz vyrostli, ale proste chteli se podivat za vnuky a meli na to a pujcovali si vnoucata na cele prazdniny a dospele deti to brali jako samozrejmost a jeste chteli pro sebe nejake prilepseni, kdyz uz teda pujcuji sve deti rodicum. A toto pretrvava v myslich jak rodicu a prarodicu u nas tak i v hlavach deti, ktere sotva rozum pobraly.

V anglosaskych zemich je k detem trochu jiny pristup, tady se rodice peclive staraji o sve potomky, ale pouze do doby co potomci dokonci skolu. Pak nastava ten krasny a pro ceske duchodce poucny okamzik. Deti sami odchazeji za praci, pripadne za pritelem, pripadne cestuji a nabiraji zkusenosti, ale hlavne uz je pro ne ostudnZměna hesla, loge zustavat na krku rodicum a ve vetsine pripadu proste nezustavaji.

Pokud nemaji praci tak se sestehuji do share bytu se svymi vrstevniky a tam se venuji cinnostem, jez je bavi a rodicum posilaji pozdravy a objednavaji se na navstevu, protoze rentieri v UK maji svuj program a ten si nenechaji zkazit necekanymi navstevami deti. Pokud deti ziskaji zamestnani, a maji nejaky prijem pronajmou si byt a mohou zalozit rodinu a nebo neziskaji a nechteji pracovat tak zkousi  nechat se zivit svymi detmi, nebot je zde velmi snadne zit z pridavku na deti, neco jako u nas cikani. Takze nevzdelana rodina v UK pracuje na tvorbe novych obcanku EU a pokud jich ma dostatecny pocet muze si dovolit letat na Kanarské ostrovy párkrát v roce a na leasing automobil, ovšem když přijede taková rodinka na návštěvu svých rodičů, je samozřejmě vítána, ovšem babička si pohraje s vnoučky, koupí jim něco pěkného na zub a pak než začne oblíbený seriál vypakuje děti zpátky do jejich bytečku, ač sama bydlí v domě se zahradou. Je to jiným přístupem a také nezasažení socialismem jako u nás, prostě ti lidé si vydělali penize a jsou na to hrdí a doufaji, že jejich děti dospějí a budou lepší, ale pomoc jinou než radou jim povětšinou nedávají a proto děti v UK se chovají k rentierům poměrně velmi slušně, ač vědí, že peníze a podpora kterou dostanou bude to co zbude na ně v řízení o dědictví, a případná žádost o půjčku jak je u nás zvykem je brána jako vrchol nezdvořilosti.

Je proto třeba, aby i důchodci u nás začali jít se světem a chovat se tak, aby důchod pokud ještě nějaký dostanou užívali pro své potřeby a ne pro děti co přijdou na návštěvu jenom pro to, že něco chtěji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimir Panek | úterý 27.4.2010 5:42 | karma článku: 15,73 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Vladimir Panek

Izrael se brání

Hysterie kolem incidentu ve Stredomori zda se nabira opravdu grady. Izrael dopredu varoval vsechny zucastnene aktery incidentu, ze plati zakaz vstupu do oblasti blokady a to stejne jako mnohe staty v mensich valecnych konfliktech minulych desetileti.

31.5.2010 v 23:00 | Karma: 25,09 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Jak to vlastne je s osetrenim obcana CR v CR ne v miste bydliste?

Je to paradox, ja ziji ve Velke Britanii, a nedavno jsem hovoril s dcerou, studujici v Praze a ta mi sdelila, ze ma horecku, a ze ji z juda boli ruka, tak jsem ji jen tak mezi reci povedel, at si skoci k lekari. Jenze...

3.2.2010 v 21:16 | Karma: 17,57 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Svetlo nadeje = Petr Hajek

Nad clanky plnymi marasmu a beznadeje a upadku celeho naseho statu - mysleno CR - vyvstava trochu charismaticka a nadeje plna postava prezidentova poradce.

13.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,40 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Geert Wilders - proc se jej obava CR?

Zase jako obvykle v ceske kotline, senatori odmitli setkani s Geertem Wildersem. Ceho se obavaji? Vzdyt tady jeste, alespon doufam, islamiste zachovavaji urcite dekorum a poplatni islamskym zemim jsou pouze pan Zacek a pan ministr byvaly spravedlnosti.

27.11.2009 v 0:42 | Karma: 25,95 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Panek

Bude mit pan Zacek take svatbu na strednim vychode?

Slava se siri docela rychle a je to fajn, ale ostuda ta se siri rychlosti, ze i blesk je proti tomu slimaci loudal. Na treninku kung fu, kam chodim se synem jsem cekal v satne s jednim arabem, co spolu obcas plkame o fotbale a co jsem mu nedavno rekl, ze v hokeji a fotbale bychom je roznesli po pousti a on celkem mlcel, ale ted se ke mne pridal a co mi rekl, teda to bylo mnohem horsi.

12.11.2009 v 13:41 | Karma: 12,38 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1204x
neuveritelny idealista, jenz po nastaveni zrcadla realu je zoufale skepticky

Seznam rubrik