Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži jsou převážně báječní

Říkala jsem si, že na téma "ženy versus muži" psát nebudu. Ale tak nějak musím. Téma to pro mne bylo nezajímavé, protože se k němu vyjadřuje snad každý. Každý se cítí kvalifikován - je přeci ženou či mužem, tak o tom ví všechno. Autorky chrlí jeden nářek za druhým "muži jsou z Marsu, ženy z Venuše", "muži jsou strašní, nesklápějí po sobě záchodové prkénko", "všichni muži jsou blázni do rychlých aut a prsatých blondýn" a podobně... Je to stále o tom samém - jak strašlivě jsme rozdílní, jak spolu ženy a muži mohou koexistovat jen za cenu obrovských ústupků a obětí. Já s takovým pohledem na svět jednoduše nemůžu souhlasit. Muži jsou prostě převážně báječní a basta.

Muži jsou prostě báječníBob Mitchell/Corbis

V ranném mládí jsem přečetla tuny psychologických a pseudo-psychologických knih na téma lidské motivace a lidské vztahy.
Dočetla jsem se o jakémsi archetypu MUŽE a ŽENY. Podle mnohé literatury, článků v Cosmopolitanu a jiných genderově vymezených tiskovin existuje jakýsi "MUŽ", skečovitá karikatura, tvor jehož jediným zájmem je množit se, lovit, řídit životy jiných, prosazovat se, nikdy neplakat, řídit rychlá auta a otáčet se za prsatými blondýnami. Archetypální MUŽ je neohleduplný sobec bez vyšších emocí, rozsévač a přirozený záletník.

Nikdy jsem takového MUŽE nepotkala. Znám ale spoustu báječných kluků, chlapů a pánů.

Znám muže kteří pláčou, znám muže kteří si občas neví rady, znám muže dvacet let bezhlavě zamilované do jedné ženy, znám muže kteří mají "mateřské" pudy, kteří vlastní děti zatím nemaje tráví víkendy "babysitováním" kamarádčiných batolat, znám muže kteří rádi žehlí, znám muže kteří nosí make-up a nejsou homosexuálové, znám muže kteří neumí paralelně parkovat, znám muže které vůbec nezajímají Ferrari, znám krásné muže kteří jsou až dojemně věrní svým partnerkám i když mají kolem sebe spousty chtivých svůdnic, znám muže kteří to mají i jinak, znám muže kteří .... prostě znám spoustu mužů, na které zoufale nepasuje většina z obecných charakteristik MUŽE a přitom jsou v mých očích mužní, charismatičtí a nejsou to žádní bezbarví chcípáčci.

Ze všech mužů které znám je onomu obecnému popisu MUŽE nejblíže pravděpodobně můj dědeček. Vládne tvrdou rukou, čaj by si sám neuvařil a nejlepší místo pro ženu vidí za plotnou mezi kupou děcek. Každé sukni okolo organizuje život a dalo by se říci, že je tak trochu despota a lehký šovinista.
Jediný, kdo je z jeho obecných přístupů generálně pardonován jsem já.

Nikdy mi nehovoří do řízení, neptá se mne co jsem vařila, nezakazuje mi manipulovat se stroji a zařízeními a nekupuje mi k vánocům vysavač.
Ač všechny ženy našeho rodinného klanu bez rozdílu věku z něj mají panickou hrůzu, my spolu vycházíme dá se říci velmi dobře. Střetáváme se s noblesou anglických plnokrevníků, různé názory si sdělujeme, neválčíme spolu a nepokoušíme se jeden na druhého napasovat svoje světonázory.

Když se na to podívám trochu s odstupem, vidím, že z něj MUŽE, dělají okolní ŽENY. Tváří se bezradně když mají vyměnit kolo u auta, k plotně ho nikdy nepustily a pasují se do role neschopných štěbetavých slepiček závisejících na jeho příjmech a na tom, že se on a jen on "nějak" postará. Za existencí MUŽů nemohu vidět nic jiného než lenost ŽEN vzít svůj život do vlastních rukou, ŽEN které mají strach z odpovědnosti a nejsou schopny ani ochotny být mužům rovnoceným partnerem.

Víte, myslím, že když mnohé ŽENY přestanou být zapšklými a mudrujícími ŽENAMI, ale budou příjemnými, usměvavými a ženskými ženami, že ze všech těch ošklivých, nesnesitelných a nepochopitelných MUŽů v jejich okolí se jako mávnutím čarovného proutku stanou úplně obyčejně báječní muži.

Autor: Eva Pallotto | pátek 10.8.2007 14:07 | karma článku: 40,71 | přečteno: 5873x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Existuje právo homosexuálů na adopce? Ne. Jen právo dětí na lásku.

Úvodem bych chtěla poznamenat, že veškeré emoce kolem tématu homosexuálních adopcí jsou naprosto zbytečné. Pohybujeme se v rovině vrcholně teoretické a filosofické. Vždyť například o registrovaných partnerstvích bylo nepochybně napsáno více novinových článků, než je párů, které takový svazek uzavřely. Do konce roku 2009 jich bylo nějakých 1.600 (z toho 17 se „odregistrovalo“). Srovnejme s počtem uzavřených heterosexuálních sňatků za stejné období – cca 140.000,- (s rozvodovostí v prvních letech manželství ne 1% jako u homosexuálů, ale nějakých 22%).

15.3.2010 v 8:15 | Karma: 41,33 | Přečteno: 9218x | Diskuse| Politika

Eva Pallotto

Homofobové se bojí především sami sebe

Odkud pramení hluboká nenávist homofobů? Homofobové považují homosexuální erotiku za zvrácenou, nepřirozenou a nenormální. A co to je, normální? Zřejmě nikde nenajdete vášnivé odsudky párů preferujících misionářskou polohu od těch, kteří to raději „na koníčka". Stejně tak je velmi nepravděpodobné, že by byl ostrakizován hypotetický heterosexuální pár, který by prohlásil, že penetrační erotika je prostě nebaví, a že mají rádi spíš orální sex. Nikdo na ně nebude dštít oheň a síru za to, že provozují sex naprosto nevhodný k plození další generace daňových poplatníků.

5.1.2010 v 8:36 | Karma: 36,73 | Přečteno: 6885x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak malý komár lesejk pokácel

(bajka o idiotech, všelikém extrémismu a radikalismech nejrůznějšího druhu) ....................................................................

30.11.2009 v 8:41 | Karma: 35,95 | Přečteno: 6186x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

O Gustávu Husákovi, manželství s Remkem a kozačkách z DDR

/Fragmenty/ Končí můj první den ve školce. „Soudružko mami, já mám hlad," povídám mamce, když mi v šatně přezouvá botičky. „Mně nemusíš říkat soudružko," povzdechne si hořce. Ráno odevzdala vychovatelkám dítě nevinné a s čistýma přezůvkama, navečír jí ho vrátili s bačkůrkama upatlanejma ideologickým marastem. Prý kvůli tomu brečela.

17.11.2009 v 8:36 | Karma: 19,30 | Přečteno: 5752x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Kontaktní čočky jsem nevynalezla, Olympiádu nevyhrála -Vy snad ano?

Když se různí národové v hospůdce prvně potkají, často se přetahují: „My jsme vynalezli Toato! A vy? Tak akorát Tamto ..." Na jiném místě jiní hoši zpoza svých pivních van (přes které rozhodně nemají šanci se trefit) nadšeně vyřvávají: "Dali jsme góla, máme medajli!" - Nepřijde vám to absurdní?

11.11.2009 v 8:36 | Karma: 39,25 | Přečteno: 7857x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky