Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropská unie nezavírá oči před čínskými represemi v Sin-ťiangu

Poslanci Evropského parlamentu na konci roku 2019 udělili Sacharovu cenu za svobodu myšlení ujgurskému profesorovi a vězni svědomí, Ilhamu Tohtimu. Stalo se tak přesně 30 let poté, co byla tato cena udělena Alexandru Dubčekovi.

Ekonom Tohti je v čínském vězení, kde si odpykává doživotní trest za „podněcování k separatismu a terorismu“. Ocenění, které s sebou nese i obnos 50 000 EUR, převzala jeho dcera Jewher Ilhamová.

Ceremonie byla velmi emotivní. Byl promítnut krátký film o situaci Ujgurů v Sin-ťiangu. Jewher Ilhamová poslancům ve Štrasburku řekla: „Je mi ctí být v Evropském parlamentu a převzít dnes jménem mého otce Sacharovovu cenu. Jsem vděčná za příležitost vyprávět jeho příběh, protože ho nemůže vyprávět sám. Vlastně ani nevím, kde můj otec dnes je. Naposledy jsme o něm dostali nějaké zprávy před dvěma lety.“ Dále dodala: „Ujgurové nejsou dnes v Číně svobodní ... ve škole, na veřejnosti a nemohou se cítit svobodní ani u sebe doma. Můj otec, stejně jako většina Ujgurů, byl označen za násilného extremistu. Zachází se s nimi jako s nemocnými, které je nutné vyléčit a vymýt jim mozek. Právě na základě vykonstruovaných obvinění z extremismu poslala čínská vláda jeden milion lidí – a pravděpodobně více – do převýchovných koncentračních táborů, kde jsou nuceni vzdát se svého náboženství, jazyka a kultury a kde jsou lidé mučeni a někteří zemřeli.“

Po letech snahy se tedy konečně podařilo skupině poslanců napříč politickými frakcemi prosadit udělení ceny Ilhamu Tohtimu. Ujgurové byli na západě, na rozdíl od Tibeťanů, dlouho vnímání s určitou kontroverzí, kvůli násilným útokům v minulosti a napojení některých jejich skupin na Islámský stát. Ukázalo se ale, že se jedná o ojedinělé záležitosti, které jsou spíše reakcí na dlouhotrvající čínskou represi. Vývoj v Sin-ťiangu za poslední dobu, zejména za působení nejvyššího stranického funkcionáře v oblasti, Čchen Kuan-kuo (jmenován v roce 2016), ale již nenechává nikoho na pochybách, že zde dochází ke „kulturní genocidě“, ke které Evropa nemůže mlčet.

Poslanci zároveň schválili usnesení, ve kterém vyzývají Čínu, aby propustila vězně svědomí v Sin-ťiangu a vpustila do oblasti mezinárodní pozorovatele. Dále žádají orgány EU a členské státy, aby nepolevovaly ve snaze vyšetřit povahu „převýchovných táborů” a přiměly Čínu k jejich uzavření. Asi nejsilnější apel od poslanců se týká možných sankcí: „Evropský parlament vyzývá EU, její členské státy a mezinárodní společenství, aby uvažovaly o způsobem zastavení veškerého vývozu a transferu technologií a služeb, které Čína používá k rozšíření a zdokonalení svého kybernetického sledování, a aby k tomuto účelu účinně využívaly vhodných mechanismů kontroly vývozu.“

Podvýbor pro lidská práva Evropského parlamentu (DROI) má nyní za úkol situaci Ujgurů nadále sledovat a trvale tlačit na čínské orgány, aby Ilhama Tohtiho a další politické vezně propustily. Již dříve k tomu vydal stanovisko, ve kterém vyzval také k propuštění rektora univerzity v Urumči, Tashpolata Tiyipa. Ten byl odsouzen k trestu smrti, ale zatím nejsou žádné zprávy o tom, zda byl rozsudek vykonán a kde se Tiyip nachází. Podobně jako v případě Tohtiho spočíval jeho faktický „prohřešek“ pouze v tom, že si přál lepší podmínky pro svůj lid. V jeho případě šlo konkrétně o studium geografických podmínek Sin-ťiangu, aby se tam lépe dařilo zemědělství.

Je zřejmé, že Čína si nepřeje, aby ujgurské obyvatelstvo v Sin-ťiangu prosperovalo. Tato oblast je prioritní pro projekt OBOR (Pás a stezka) a z pohledu Pekingu je zde nutná absolutní kontrola, včetně počínštění oblasti v dlouhodobém horizontu. 

Psáno pro server Sinopsis.cz

Autor: Lukáš Pachta | pátek 28.2.2020 12:23 | karma článku: 7,58 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Lukáš Pachta

Čínská lidová republika na Tchaj-wanu?

V poslední době světové politiky a veřejnost straší představa, že by se Čína mohla zmocnit silou Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii se separatistickou vládou.

12.5.2023 v 17:33 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Pachta

Maoismus: podceňovaný hybatel světových dějin i současné Číny (recenze)

Britská sinoložka, Julia Lowell, která píše o Číně i pro deník The Guardian, nám nabízí fascinující alternativní historii 20. století s velký významem pro pochopení současné Číny.

12.12.2022 v 15:09 | Karma: 8,28 | Přečteno: 227x | Diskuse| Věda

Lukáš Pachta

Dodatek ke knize Sofiin svět

Patřím mezi velké množství lidí, kteří mají velmi rádi knihu Sofiin svět norského autora Josteina Gaardera. Nedávno jsem začal tohoto průvodce pro děti dějinami filosofie předčítat své dceři, která se jmenuje také Sofie.

8.8.2022 v 12:28 | Karma: 7,06 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Pachta

Mulan: Disney na horké čínské půdě

Čína je na vzestupu, ať se nám to líbí, či ne. Projevuje se to i v kinematografii. Čína už má na filmovém plátně své vesmírné zachránce lidstva (The Wandering Earth) i „Jamese Bonda“ (Wolf Warrior) ve službách komunistické strany.

15.10.2020 v 10:20 | Karma: 8,10 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Lukáš Pachta

Čína je pro EU „systémovým rivalem“

Evropská unie se připravuje na to, že Čína pro ni nebude strategickým partnerem, ale systémovým rivalem.

21.9.2020 v 10:07 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1013x
Politolog, specialista na mezinárodní politiku a Evropskou unii.

Studoval jsem na Institutu politických studií v Paříži a působil jsem mimo jiné jako výzkumník v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM či poradce europoslankyně Jany Hybáškové. Nyní pracuji v Evropském parlamentu. Zabývám se historií a mezinárodní politikou, evropskou integrací, současnou Čínou a Tchaj-wanem.

Kontakt: lukas.pachta@ep.europa.eu

 

Seznam rubrik