Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Profackovaná

Pan ministr Kalousek podle svých slov „profackoval drzého spratka“ a hned se zvedla vlna zájmu o celou událost. Kolik z nás bylo přítomno celému konfliktu? Kolik z nás má přesné a relevantní informace o incidentu? Kolik z nás má však touhu událost nejen okomentovat ale též rovnou odsoudit, či schválit?

Nechci se stavět do role soudce, nepřisuzuji si právo rozhodovat o právu či příkoří. Nehodlám ani v nejmenším ospravedlňovat uvedený čin ministra Kalouska, ani nemám v úmyslu tento skutek odsuzovat. Nebyl jsem přítomen incidentu. Stejně tak neschvaluji násilí v jakékoliv formě, přestože přiznávám, že někdy je potřeba pro ochranu své osoby k přiměřené dávce síly sáhnout. Neupírám panu ministru právo se bránit, stejně tak, jako neupírám právo muže, jemuž bylo nafackováno, vyjádřit svůj názor. Polemika nad přiměřeností-nepřiměřeností, přístojností-nepřístojností, vhodností-nevhodností, reakce pana ministra a slovního útoky neznámého muže mi nepřísluší pro nedostatek informací o celém incidentu. Následující řádky jsou spíše zamyšlením nad tím, co se dělo dál, a to především mimo oficiální politickou scénu.

Na sociální síti Facebook se po několika málo desítkách minut objevila nová skupina Facka pro drzého ministra Kalouska, která v podtitulu svého názvu má, cituji: „Jestliže může ministr české vlády na ulici fackovat drzého spratka, tak mohou občani ČR profackovat drzého ministra české vlády a tím bez pochyby Kalousek je. Těch urážek na stranu občanů už bylo dost!!! Takže lidi hrr na něj a profackovat ho, je to výchovná metoda jak sám řekl.“ založená uživatelem Stydím se za vládu ČR a chci její demisi.

Nahlédl jsem, již před několika týdny na profil Stydících se, která se prezentuje jako organizace a jejíž podpora překročila číslo 2260 uživatelů sociální sitě Facebook. A našel jsem tam, krom několika skutečně mála konstruktivních příspěvků, především snůšku výmyslů, urážek a dokonce výzev k přímému násilí. Kdy uživatel K.B. dne 12.července 2011 v 11:05 hodin napsal jako reakci na zveřejněný článek s výroky ministerského předsedy Nečase na jeho adresu, cituji: „Je to nefalšovaný zmrd, takové by ve slušné společnosti měli věšet bez soudu po lampách. Jelikož to není (zatím) možné, přeji mu alespoň, aby co nejdřív chcípnul a to nějakou ne příjemnou smrtí.“, na což jsem si dovolil upozornit administrátora skupiny, že mi přijde nevhodné takto veřejně vyzývat k násilí na člověku. Mimochodem, podobných výzev ve stylu: Defenestrace!, Mlátit je klackama! A podobně se to na uvedených stránkách jen hemží.

Ihned jsem byl administrátorem stránek napomenut, že když se mi jejich názory nelíbí, ať táhnu, nebo mě smažou. Snažil jsem se diskutovat, vysvětlit svůj postoj. Sdělit mu, že mi nejde o jejich myšlenku protestu proti vládě, jejich otevřená podpora především KSČM, ale jen a pouze o to, že každá diskuse má své mantinely. Nemá! Můj příspěvek i následné nenávistné komentáře na mou adresu byl druhý den již smazán a moje jméno se ocitlo na „černé listině“ skupiny – byl jsem zablokován k jakýmkoliv příspěvkům.

Nijak mě pak nepřekvapilo, že autorem veřejné výzvy k páchání násilí na konkrétním člověku uveřejněném na sociální síti Facebook pod hlavičkou události, je právě administrátor stránek Stydím se za vládu ČR a chci její demisi.

Co mě vlastně na celé věci zaráží? Nenávist. Obecně šířená a pěstovaná nenávist se stále častěji se vyskytujícími, již ne zcela ojedinělými, výzvami k přímému násilí na konkrétních lidech. Opravdu nechci polemizovat na téma, zda ona nenávist je skutečně „zasloužená“, či jen „uměle vypěstovaná“, oponenty toho kterého člověka. Obecně je, pro mé chápání lidského života a jeho významu a smyslu, nepřijatelné vyzývat kohokoli k násilí proti komukoli. Těmito aktivitami se pouze my, lidé, posouváme stále dál od toho, co nám má být přirozené. Od prostého obyčejného lidství, od pocitu, že můj oponent je stále člověk, že můj nepřítel si, přes všechnu mou averzi k němu, stále zasluhuje aspoň primární lidskou úctu jako k lidskému jedinci. To nám schází. Tato myšlenka se z našeho života v dnešní době takřka vytratila.

Můj oponent již není pro mě člověkem se základním právem, abych ctil jeho osobnostní integritu. Stal se z něj nepřítel, dalo by se již i říci, na život a na smrt. Tím se pak sami odsuzujeme k tomu, že i nás někdo bude takto nenávidět a usilovat o naší likvidaci. Likvidaci nejen sociální, lidskou, ale přímo likvidaci fyzickou, která je jen vlastně eufemistickým označením pro naší vlastní smrt.

Ten, s kým nesouhlasím, již není člověk, kterému mám předkládat argumenty o svém přesvědčení, diskutovat s ním. Ne, nikoli. Je to tvor, a možná i nižšího významu než já, člověk, kterého je třeba umlčet, odstranit, zničit. Za každou cenu. I za cenu jeho smrti. Konečně, co mě je do smrti jiného, že?

Možná se někomu mohou zdát moje vývody hystericky přehnané, příliš silné, neskutečné. Ano. To se nezdá. To je, zatím, bohudík, pravda. Nezapomínejme ovšem, že všechny velké pogromy, násilí na skupinách lidí, vždy vznikali z příčin podstatně malichernějších, než je facka. Všem těmto obrovským tragédiím, za která se později celé lidstvo, nebo jednotlivé národy, stydělo, předcházely vždy podobně „nevinné“ výzvy. Zprvu vykřikované potichu a jednotlivci, později stále hlasitěji více lidmi, až tomuto volání po „jednoduchém řešení problémů“ podlehly masy a všichni podléhali davovému šílenství s upřímnou radostí nad likvidací konkrétních nepohodlných lidí. A pro příklady nemusíme chodit ani příliš daleko do historie, ani se nemusíme vzdalovat z naši krásné a milované české kotliny. Vzpomeňme jen příklady procesů z období let 1948 – 1955 a jejich masová podpora a koše žádostí o smrt pro souzené „zločince“.

Ne, toho se dočkat nechci. Nechci se dočkat ani žádné jiné podobné masově podporované genocidy lidí jen pro jejich jiný názor, jinou rasu, náboženské a jiné přesvědčení, genocidy z důvodů i malicherných – velikost inteligence, zdravotní stav, velikost majetku, užívání či neužívání internetu, koupání bez plavek, koupání v plavkách, sexuální orientace, nošení dlouhých vlasů, stříhání dohola. Je spousta věcí, které nás vzájemně odlišují. V tom také spočívá naše vlastní individualita, která je tím pak krásná, úžasná, obdivuhodná. Přesto existují jedinci, kteří neustále, v touze dostat se k moci, v touze ovládat jiné, se snaží mezi lidi šířit obecnou nenávist k něčemu, k někomu, k systému, k lidem obecně. Za tím vším však není nic jiného, než prachsprostá mocichtivost, jedna z nejodpornějších lidských vlastností. Mocichtivost, která se nedá příliš dobře klasifikovat jako samostatná vlastnost. Je to souhrn těch nejnižších pohnutek, kterých je vůbec člověk schopen, s jediným cílem – ovládat lidi a týt z nich.

To je představa, která mě děsí, která ale nabírá v dnešním světě stále jasnějších a konkrétnějších rozměrů. Je stále reálnější. Je jediná možná obrana před touto hrůzou. Nepodlehnout. Nedat nic na paniku a výkřiky davu. Nespoléhat na jednoduchá řešení. Nenaslouchat lidem, kteří mají ve svém slovníku slova plná nenávisti. Nepřipojovat se k veřejným výzvám k násilí. Zachovat si svou vlastní lidskou důstojnost a osobnostní integritu. Já do toho jdu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jirka Oulický | sobota 24.9.2011 14:42 | karma článku: 15,81 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Jirka Oulický

Projev občana číslo 10.566.155

Občan číslo 1 již svůj projev pronesl, ale na něco v něm trochu pozapomněl. Jako občan číslo 10.566.155 jsem se rozhodl to trochu napravit.

21.3.2020 v 19:30 | Karma: 28,69 | Přečteno: 953x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Církev hřešící

Počátkem tohoto týdne proběhla médii zpráva o případu kněze Ostravsko-opavské diecéze. Někdy byla tato kauza anoncována bombastickými titulky, že kněz byl chycen do pedofilní sítě, ale zpravidla články byly věcné.

30.10.2019 v 21:44 | Karma: 26,06 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Ano, bude nejhůř

Jak by mohlo vypadat zpravodajství v nové soukromé televizi ANOva v roce 2022 půl roku po dalších volbách.

21.9.2016 v 18:59 | Karma: 29,72 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Jirka Oulický

Církev uctí památku zavražděného kněze a ... média mlčí

V pátek 29.července vydalo předsednictvo ČBK výzvu k uctění památky zavražděného kněze Jacquese Hamela vyzváněním zvonů v den pohřbu tohoto mučedníka. A média?

1.8.2016 v 18:42 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Je suis Jacques Hamel

Zaútočit na neozbrojeného je znakem zbabělosti, zaútočit na starého člověka je znakem zvrácenosti a zaútočit na kněze je znakem vlastní odpornosti.

27.7.2016 v 18:10 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Jsem člověk ..... zatím .....