Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kněz zneužíval malého chlapce

Smutná a, pro rodinu i chlapce samotného, hrozná událost, ke které došlo v našich končinách. Je zcela neomluvitelné jakékoliv ubližování dětem. Fyzické i psychické. Podobné jednání je třeba vždy odsoudit.

Prosím laskavého čtenáře, aby přijal tuto základní myšlenku: Nehodlám v žádném případě bagatelizovat takovýto čin a ani se jeho pachatele zastávat. Přesto si myslím, že tato událost, bez ohledu na to, zda je pachatelem kněz (jako v tomto konkrétním případě), nebo učitel, či rodič, nebo trenér a nebo zcela cizí člověk, zasluhuje přeci jen pár slov.

Již dnes ráno jsem si na serveru novinky.cz přečetl tuto informaci. Jen jsem, díky pracovnímu vytížení, nemohl na ni reagovat hned. Posléze jsem zjistil, že i server idnes.cz o tomto skutku informoval. Budu vycházet z faktu, že ke zneužití došlo a to v takové míře, jak je popsáno v obou článcích.

Kněz, který však již zřejmě nevykonával kněžskou službu (v článku na idnes se dokonce píše "bývalý kněz", ale nevím, jak mám tuto informaci uchopit. Zda jen nevykonával kněžskou službu, či zda byl dokonce církevně zbaven kněžského svěcení), protože se oba články shodují v tom, že měl působit jako úředník na jendom obecním úřadě, opakovaně pohlavně zneužil malého chlapce. Navíc již byl v minulosti za podobný skutek soudně trestán. Co mi tato informace říká? Říká mi, že člověk, který se zavázal šířit Slovo Boží a dobro spáchal zavrženíhodný, zlý a hnusný čin. Říká mi, že tento člověk selhal. Je to o to smutnější, že selhal opakovaně dokonce měl snahu o zrušení povinné sexuologické léčby s tím, že "vše už zvládá". Nezvládá.

Jaká je však spojitost mezi knězem (v podstatě lze souhlasit, že viditelným představitelem Církve) a jeho selháním a Církví jako takovou? Myslím, že menší, než je nám řadou diskutujících předkládána. Ano, jeho čin vrhá špatné světlo na Církev jako takovou. Jeho čin se navíc zcela vymyká tomu, co Církev hlásá a co učí. Možná je "vymyká" slabé slovo. Klidně lze použít slovo "odporuje". Říká mi to, že bych se měl za takového kněze stydět, když deklaruji svou příslušnost k Církvi. Ano, stydět. A - stydím se. I když, stydím se není asi správné vyjádření mých pocitů. Cítím určitý hněv nad ohavností činu. Cítím ale i smutek nad tím, že takto neommluvitelně selhal člověk, který měl být morální autoritou, člověk s kněžským svěcením. Především však cítím bolest a lítost. Bolest nad tím, že někdo poznamenal dítě na velice dlouhou dobu, možná doživotně. Lítost nad ztracenou bezstarostností, která k dětství náleží. Ano, souhlasím a sám to deklaruji: Co se stalo, bylo ohavné, hrozné.... asi mám málo slov, abych popsal jednoznačně co si o tomto činu myslím.

Krom toho, že šlo o zneužití dítěte, je tu ještě jedna, podstatně horší věc. Byl zneužit někým, komu to dítě i jeho rodiče věřili. Navíc, kněz by měl být jistou záštitou mravní čistoty. Tento nebyl.

Ale je všechno tak jasné a jednoduché? Je opravdu vždy kněžské svěcení zárukou mravní čistoty člověka? Není a ani nemůže být. Na kněze je vždy vysvěcen totiž člověk. Nedokonalý, chybující člověk. Je pravda, že kněz by měl mít více vnitřní síly překonávat pokušení, překonávat nástrahy života. Jenže je to vždy jen a pouze člověk. Jako jsem já, jako jste vy, vážení čtenáři. Je prostě také nedokonalý, je také hříšný, je také podléhající svodům. Někdo více, někdo méně. Znám třeba kněze, který si rád zapálí po nedělním obědě dobrý doutníček. Jiný si třeba zajde občas na pivo. Ano, můžete říci, vždyť to nic není, spousta lidí kouří, spousta lidí chodí na pivo. Jaká je souvislost s tématem? Ale není tím pokušením i onen doutník, ta sklenice piva? Někdo si prostě "zahřeší" nějakým takovýmto způsobem. V podstatě nevinným. Jsou pak, ale i někteří kněží, kteří podlehnou svodům jiným. Není jich mnoho, ale jsou tací. Nějak se nám totiž z celé té kauzy vytratilo to, že kněz je jenom člověk. Stejně jako jsou mezi lidmi bez víry lidé dobří a lidé zlí, jsou i mezi věřícími lidé dobří a lidé špatní. A nejinak je tomu i mezi duchovenstvem. Pochopte, prosím, že i kněz je jen člověk.

Ano, je chybou, že se člověk v jeho postavení nedokázal ovládnout a nedokázal překonat své nutkání, případně si nedokázal najít "jiný ventil". Je to jeho chybou a z pohledu nás lidí, je to chyba jen těžko odpustitelná. Nemyslím si ale, že by to byla chyba "v systému". Chyba Církve jako takové. Nikdo tohoto muže nenutil vstoupit do kněžského stavu. (tedy pravděpodobně, i když určitě jsou i tací, kteří se stali knězem proto, že si to třeba někdo z blízkých - matka, otec, babička - přál) Jestliže však do tohoto stavu vstoupil, měl dodržovat i jeden ze slibů, který dával, slib čistoty, slib sexuální zdrženlivosti. A jsme u toho. Jsme u celibátu. Je možné, že některé z lidí napadá, že je-li člověk, a nyní prosím odpusťte ten výraz, od přírody vybaven podobnou anomálií, jakou je sklon k pedofilii, erotická fascinace dětmi, která je společensky naprosto nepřijatelná a tudíž člověk, který by měl žít v podstatě v zdrženlivosti nedobrovolně, že takový člověk zvolí tu vriantu, že přijme celibát jako dobrovolný závazek. Ale ... to je jen pouhá spekulace a nikdo z nás tomu druhému do hlavy nevidí.

Co říci závěrem. Co se stalo je nepřijatelným selháním jednotlivce. Ale kolik lidí, kteří zneužili dítě není z řad kněžích? Kolik je trenérů, sbormistrů, učitelů, lékařů? Kolik z těchto lidí pracuje s dětmi? A kolik je otců, kteří pohlavně zneužili své vlastní dítě? A zavrhuje někdo učitelský stav? Pronásleduje někdo lékaře jako celek? Volá někdo po zákazu dětských pěveckých sborů, nebo sportovních oddílů? Já si podobného volání nevšiml. Proč potom tolik lidí zavrhuje pro pochybení jednotlivce celou Církev? Nechci si na tuto otázku odpovídat, protože si nechci brát iluze o tom, že lidé jsou v podstatě tolerantní, laskaví a empatičtí.

Co bych popřál tomu chlapci a jeho rodině? Aby se z této události co možná nejdříve "otřepali", aby si chlapec nemusel sebou nést celoživotní stigma. Aby po čase z přestálé rodinné tragédie vyšli posíleni a vyrovnanější, než do tohoto, pro ně těžkého, údobí vešli. A co bych řekl tomu knězi? Budete vydán světské spravedlnosti a budete po zásluze světskou spravedlností potrestán. Ale to není všechno. Je jen a jen na vás, jak s touto zkušeností naložíte a zda budete jednou přivítán v Království nebeském, nebo zda vám budou jeho brány nakonec zavřeny navždy. Ovšem to už není otázka pro mě, ale pro Nejvyšší Spravedlnost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jirka Oulický | úterý 28.2.2012 19:22 | karma článku: 12,09 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Jirka Oulický

Projev občana číslo 10.566.155

Občan číslo 1 již svůj projev pronesl, ale na něco v něm trochu pozapomněl. Jako občan číslo 10.566.155 jsem se rozhodl to trochu napravit.

21.3.2020 v 19:30 | Karma: 28,69 | Přečteno: 953x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Církev hřešící

Počátkem tohoto týdne proběhla médii zpráva o případu kněze Ostravsko-opavské diecéze. Někdy byla tato kauza anoncována bombastickými titulky, že kněz byl chycen do pedofilní sítě, ale zpravidla články byly věcné.

30.10.2019 v 21:44 | Karma: 26,06 | Přečteno: 1233x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Ano, bude nejhůř

Jak by mohlo vypadat zpravodajství v nové soukromé televizi ANOva v roce 2022 půl roku po dalších volbách.

21.9.2016 v 18:59 | Karma: 29,72 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Jirka Oulický

Církev uctí památku zavražděného kněze a ... média mlčí

V pátek 29.července vydalo předsednictvo ČBK výzvu k uctění památky zavražděného kněze Jacquese Hamela vyzváněním zvonů v den pohřbu tohoto mučedníka. A média?

1.8.2016 v 18:42 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Je suis Jacques Hamel

Zaútočit na neozbrojeného je znakem zbabělosti, zaútočit na starého člověka je znakem zvrácenosti a zaútočit na kněze je znakem vlastní odpornosti.

27.7.2016 v 18:10 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Jsem člověk ..... zatím .....