Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Po kom je ten náš Albertek tak blbý?"

     údajné lamentovala paní Einsteinová při spatření synova vysvědčení, zatímco otec zamračeně přecházel po bytě a přemýšlel, jestli je pro výprask lepší použít ruku nebo opasek. Nelze se jim divit, malý Albert prý patřil ke slabším žákům ve třídě, problémy měl vlastně již odmala. Mluvit začal až téměř ve třech letech, číst se naučil až v sedmi. Učitelé ho považovali za pomalého, dokonce opožděného...    

Zatim na Einsteiny nevypadaji

     Takto nějak popisují někteří historikové dětství génia 20. století, zatímco druzí tvrdí pravý opak, totiž že Einstein se projevoval jako génius již od útlého věku. Třetí skupinu tvoří větší realisté, kteří uznávají Einsteinovy průměrné výsledky v jazycích i historii, ale vyzdvihují jeho matematickou genialitu. Poslední skupinu tvoří jedinci, kteří ho považují za obyčejného podvodníka. K celému tématu tohoto podivuhodného a rozporuplného člověka se ráda vrátím v některém z příštích článků, neboť i mne tento spor fascinuje, ale předložením tohoto příkladu jsem hlavně chtěla otevřít otázku, která bude pro mnohé v příštích dnech aktuální:

     "Dokáže školní vysvědčení dítěte předpovědět jeho budoucí úspěch v životě?"

     V ideálním světě by logicky mělo, ve skutečnosti tomu tak vždy být nemusí, a to hned z několika důvodů:
     Když pominu sporného Einteina, v minulosti i současnosti najdeme mnoho význačných osobností, které měly problémy ve škole a v učení například díky autismu, dyslexii či hyperaktivitě, a přesto (nebo, chcete-li, právě proto) v životě mnoho dokázaly. Najdeme mezi nimi například amerického módního návrháře Tommyho Hilfigera, švédského zakladatele obchodní sítě IKEA Ingvara Kamprada, anglickou princeznu Beatrici, herce Orlanda Blooma či Toma Cruise, amerického kardiologa Delose Cosgrova, inženýra Williama Hewletta (Hewlett-Packard Company), americkou zpěvačku Jewel či spisovatele Avi, Stephena J. Cannella nebo Fannie Flagg, abych vyjmenovala alespoň některé.
     Ne vždy perfektní známky ve škole samozřejmě neznamenají, že náš potomek má například dyslexii. Problém může být i v tom, že školní systém často předpokládá u dětí takzvanou všestrannou inteligenci, ale ve skutečnosti jich existuje 7 základních druhů, které nejsou na sobě vůbec závislé: lingvistická, matematicko-logická, hudební, vizuálně prostorová, tělesná, sociální a osobní. Některé děti mají štěstí a vlastní ve slušné míře všech sedm druhů, ale u některých může výrazně převládat například matematicko-logická na úkor lingvistické, a na trampoty potomka je zaděláno. Cizí jazyky mu prostě moc nepůjdou, ale zato bude vynikat ve statistice či přírodních vědách. Jiné dítě, které vládne inteligencí sociální a lingvistickou, se zase může stát úspěšným moderátorem či reportérem, i když bude mít celý život problémy s trojčlenkou. Kombinací je samozřejmě velké množství, neboť každé dítě je unikátní.
     Jako asi každý rodič, vždy jsem si přála mít velmi chytré, pracovité, šikovné a poslušné dítě. Mám štěstí, že mé děti byly obdařeny těmito vlastnostmi, i když trošku jinak, než jsem si představovala: nejstarší dcera je dříč, s poslušností to ale bylo v období puberty slabší; starší syn je opravdu moc chytrý, velká šikovnost mu ale do vínku dána nebyla; mladší dcera je šikovná, o její chytrosti naopak pár učitelů pochybuje; a benjamínek mě poslouchá na slovo, jen do uklízení hraček se zrovna dvakrát nehrne. Člověk prostě nikdy neví, s jakými vlastnostmi se jeho děti narodí, ale v žádném případě si nestěžuji, nevyměnila bych žádného z nich za nic na světě...
     Inteligence či předpoklady dítěte ale samozřejmě nejsou jediným ukazatelem úspěšnosti ve škole. Styl výuky ze strany kantora a individuální metody učení ze strany dítěte může být naprosto rozhodující kombinace, na které závisí, na jaké vysvědčení se rodiče budou za několik dní dívat. Z učiva psychologie si pamatuji, že existují tři základní způsoby učení, z nichž každý z nás preferuje jeden nebo dva: vizuální, poslechem a motorikou ("děláním"). Zaujalo mě, že nejvyšší procento dětí se nejlépe učí právě motorikou, tedy metodou, která se alespoň za mých školních let příliš nepoužívala, snad kromě matematických příkladů a občasných laboratorních prací. Také vizuální a interaktivní metoda nebyla na prvním místě, naopak pasívní poslech dlouhých výkladů a zapisování do sešitů naprosto převládaly. Předpokládám, že výukové metody se za posledních 20 let změnily k lepšímu, a že se i na základních školách dává větší důraz na komunikaci a debatu, týmovou práci, a vyhledávání a zpracovávání informací než na biflování neužitečných zbytečností, které nejen zapomeneme, ale nikdy v životě ani nepoužijeme. Nebyla bych si ale jista, jestli se tak děje v dostatečné míře.
     Posledních 20 let mi alespoň jedno dítě nosí domů vysvědčení každý rok. Zpočátku jsem u mých adoptivních dětí viděla asi vše, co se na vysvědčení vidět dá, včetně trojky z chování či pětky z dějepisu, takže když mi začaly domů nosit vysvědčení mé vlastní děti, byla jsem za ty jejich jedničky opravdu vděčná, a nikdy jsem je nebrala jako samozřejmost. Když má nejmladší dcera nyní občas přinese nějakou tu horší známku, nechápu to jako konec její budoucnosti, ale spíš příležitost k otevření debaty, jak si tu svou budoucnost představuje ona, čemu by se chtěla věnovat a jak toho chce dosáhnout. Tyto diskuze jsou velmi zajímavé a poučné pro nás obě, já mám možnost občas zahlédnout svět z jejího pohledu, a ona již dnes ví, že zodpovědnost za sebe má více či méně ve svých rukách, a že já ji mohu jen poradit, pomoci a podpořit.
     Vzhledem k tomu, kolik faktorů, včetně úrovně školy i samotných učitelů, ovlivňuje vysvědčení našich dětí, zastávám názor, že pokud je slušné, mám důvod se z něj radovat; pokud ale není až tak úplně podle mých představ, beru ho tak trochu s rezervou, určitě ne jako platnou předpověď úspěchu v dospělosti či dokonce hodnocení inteligence mých dětí. Ani já totiž nevím, jestli doma nevychovávám příštího Einsteina nebo Jewel, a co by si pak o mně historici pomysleli...


Přeji všem pohodový týden a dětem hezká vysvědčení!

 


Links:
http://www.schwablearning.org/articles.aspx?r=258
http://professorlamp.com/ed/TAG/7_Intelligences.html
http://tlt.psu.edu/suggestions/research/learning_styles.shtml

Autor: Pavlina OToole | úterý 24.6.2008 4:45 | karma článku: 30,69 | přečteno: 6351x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pomoc! Máme doma divné stvoření!

Stalo se to asi před dvěma lety, úplně nečekaně a zákeřně. Naše roztomilá, veselá a mazlívá dceruška Kristýnka záhadně zmizela z našeho života, a místo ní se tu objevilo podivné a nevyzpytatelné stvoření, po jehož původu stále marně pátráme. Manžel, který má rád sci-fi, se domnívá, že jsme se stali objektem nějakého šíleného experimentu. Naši malou Kristýnku nám prý unesli mimozemšťané, a vyměnili nám ji za technicky vyspělého robota, který na nás zkouší psychickou odolnost celé lidské rasy. Pokud je to pravda, tak vážení spoluobčané, řeknu vám to na rovinu - je to s námi lidmi dost nahnuté.

23.4.2010 v 4:35 | Karma: 35,48 | Přečteno: 3466x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Koho budeš volit? Já asi Google...

Předvolební období jsou v současnosti plná slibů více či méně nesplnitelnými, obviňování, výpadů a horečnatého utajování vlastních pochybných aktivit, kdy politik, omráčen vlastní ideologií i genialitou, nestoudně oblbuje občany v marné víře, že se mu podaří odvrátit neodvratitelné - vymřeni vlastního druhu. Občan volí v upřímné naději v lepší budoucnost a je čím dál více zklamán pocitem, že každý, kdo má zastupovat jeho zájmy, se záhy změní přinejmenším v ubohého handlíře, v horším případě přímo v politickou bordel-mamá. A čím je hůře, tím více jinak celkem pragmatických občanů tajně doufá, že se objeví nějaký ten Mesiáš a spasí nás.

12.3.2010 v 21:27 | Karma: 18,71 | Přečteno: 1837x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Pro mé děti jen to nejlepší

Domnívám se, že my matky jsme takový speciální druh Homo sapiens (člověka rozumného), ale určitě se od ostatních nerozlišujeme tím, že bychom byly o něco rozumnější, právě naopak. Ve chvílí, kdy se celkem rozumné a normální ženě narodí první potomek, promění se v psychicky nevyváženého jedince, kterým zřejmě zůstane až do svého posledního dechu. Vše začne už v porodnici, kde nenápadné porovnáváme náš velký zázrak s těmi ostatními, rozumějte obyčejnými miminky, a naplní nás neuvěřitelná pýcha, že to naše mimčo je nejen nejkrásnější a viditelně nejchytřejší, ale dokonce už druhý den po narození má mnohem zdravější barvu než ti ostatní! To, že má ve skutečnosti žloutenku, jak nám později prozradí paní doktorka, nás sice na pár dní a hlavně nocí pořádně vyděsí, ale i tak budeme ještě celá léta vyprávět, jak naší Michalce ta lehce broskvová pleť náramně slušela.

3.2.2010 v 23:55 | Karma: 23,93 | Přečteno: 2355x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

"Hlavně myslet pozitivně!"

Tuto větičku si říkám stále častěji v šest hodin ráno, kdy je čas vstávat. Za okny je tma, chladno a prší. Po třech minutách urputného přesvědčování sama sebe vstanu a rozsvítím všechna světla. Prý to pomáhá k dobré náladě, a tak se rozhodnu pomoci i ostatním členům rodiny. Nesouhlasné výkřiky mi prozradí, že ne každý dokáže ocenit dobrý úmysl. Z jednoho dětského pokoje (nebo lépe řečeno "pubertálního" pokoje, se dokonce ozve výkřik, který se nápadně podobá slovu "crazy". Na vteřinku se zarazím, ale pozitivní myšlenka zvítězí: Musela jsem se přeslechnout! Nikdo z těch, kteří se mnou sdílí genový materiál a střechu nad hlavou, by mě určitě bláznem nenazval!

23.10.2009 v 22:57 | Karma: 24,82 | Přečteno: 2692x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Také "multitaskujete"?

Včera jsem si pro zajímavost pročítala české inzeráty, a narazila jsem i na ty, kde nabízí různá zaměstnání zahraniční firmy, a to v angličtině. Všimla jsem si, že se tam často opakuje jeden zajímavý požadavek pro zájemce: multitasking, nebo-li volně přeloženo - zvládání několika, ale spíše mnoha činností či úkonů najednou. U česky psaných inzerátů jsem si podobného požadavku nevšimla, ale pokud se mýlím, tak mě opravte. Ono na něj jistě časem také dojde. V USA je "multitasking" velice častý a oblíbený požadavek pro zájemce o zaměstnání, ale ne každý ho zvládne.

14.6.2009 v 22:16 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3718x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite