Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou děti dobrá investice?

     Poslední dobou si pročítám články o různých finančních odškodněních za újmu na zdraví či dokonce za život dítěte i o tom, kolik člověk či společnost na dětech vydělá nebo prodělá. Četla jsem se zájmem i zanícené debaty o tom, zda děti mít nebo nemít. Co se týče druhých, to řešit nehodlám a nebudu, ale jako máma čtyř vlastních potomků jsem se zamyslela nad tím, kolik a co mé děti stály mně, a co jsem za to dostala zpátky.

    Podle dostupných statistik, vychovat dítě od narození do 18 let mě stojí v USA okolo 250 tisíc dolarů a v Čechách přibližně 2 milióny korun. Samozřejmě, že pokud máte dětí více, náklady na každého z nich se trochu sníží, ale v mém případě se tak stalo jen minimálně vzhledem ke střídání jejich pohlaví a větším věkovým rozdílům. Takže můj účet za obohacení lidstva je okolo jednoho miliónu dolarů(!)
     Ale to není všechno. Peníze jsou jen malá část ceny dítěte. Zaplatila jsem také svými problémy se zády po porodech, žlučníkovými kameny a celkem asi padesáti kilogramy živé váhy, které jsem postupně lehce nabrala a mnohem hůře shazovala. Za zmínku stojí i bezesné noci, strach na pohotovosti s drobečky v horečkách, nervy nadranc před operačním sálem, když na něm některé z nich bylo, i žaludeční nevolnost, když začaly řídit svá první auta. A nakonec bych přidala tisíce hodin strávených praním, vařením, žehlením, uklízením hraček, opravováním úkolů a fanděním na sportovních utkáních, školních besídkách a koncertech. Docela vysoká cena, že?
     Možná, ale jen do té doby, než začnu vypočítávat, co jsem si za to vše "pořídila":
     V první řadě jsem se stala svědkem zázraku lidského života a vývoje - narození, první úsměv, slovo, krok, první den školy, první úspěchy či zklamání, první lásky.
     V druhé řadě jsem během let získala vzdělání v medicíně, psychologii, sociologii, kriminologii, komunikování, sexuální výchově a umění, jaké vám žádná škola na světě dát nemůže.
     Dále jsem poznala lásku v té nejčistší podobě - v radostném úsměvu, v jejich očích, v upatlaných pusách a nekonečných objetích.
     Prodloužila jsem si mládí stavěním z kostek, čtením pohádek, hraním na schovávanou, kouličkováním ve sněhu, falešným zpěvem dětských písniček, skákáním na trampolíně nebo chozením do kina na dětské filmy.
     Mé děti mě naučily větší trpělivosti, více laskavosti a umění naslouchat druhým tak, abych je to já mohla zase je učit zpátky.
     Zažila jsem znovuobjevování světa dětskýma očima - pozorováním mravenců, trháním polních kytiček a sbíráním kamenů, šimráním trávy na bosých chodidlech, pouštěním draků, foukáním bublin a počítáním hvězd.
     Dostala jsem dárky, které nikde v obchodě nekoupíte - ručně malovaná srdíčka, milostná psaníčka, náramky a náhrdelníky ze syrových těstovin a jiných podivných surovin, a další výtvory, které mám schované v ložnici ve skříňce spolu s 15 albumy fotografií.
     Zažila jsem radostná překvapení v podobě napůl rozlité kávy a připálených topinek do postele, vynikajících, i když rozteklých dortů k narozeninám, které jsme museli jíst lžicemi přímo z tácu, nebo neuměle uštrikované strakaté šály, které dodnes nosím každou zimu.
     Stala jsem se několikrát hrdinkou dne - za ošetření rozbitých kolen a zatlačování boulí, za opravu hračky, za ušité šatičky na panenku, za vyhnání bubáků pod postelí nebo za výměnu duše u kola.
     Prožila jsem sobotní večery hraním her a vyprávěním strašidelných historek tak dlouho, až jsme se všichni hrozně báli a nakonec spali v mé posteli s rozsvíceným světlem celou noc.
     Zažila jsem nedělní rána, kdy jsme se šimrali pod dekou a smáli se, až jsme nemohli popadnout dech.
     Učila jsem se s nimi milovat život a plakat nad ztrátou blízkých lidí, ať už to byli naši příbuzní nebo kamarádi.
     Musela jsem občas být i přísná a důsledná, a ony mi za to časem poděkovaly.
     Potkalo a potkává nás štěstí i ztráty, radost i smutek, smích a pláč, prostě život.

     Za dosavadních víc než dvacet let mého života s nimi zaplatím okolo miliónu dolarů. Někomu se to může zdát hodně peněz, o které jsem zchudla, ale já jsem přesvědčená, že patřím k těm nejbohatším lidem na světě....

Přeji všem krásný a pohodový víkend! 

 

 

 


 

Autor: Pavlina OToole | pátek 19.9.2008 8:50 | karma článku: 46,36 | přečteno: 13632x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Pan prezident asi nemá angličtinu rád

Když jsem v neděli večer zhlédla záznam z čínského studia během prezidentovy návštěvy a pak si poslechla i záznam Hovorů z Lán, poléval mě místy studený pot z jeho výslovnosti, z nesrozumitelného povídání, ale zejména pak při jeho svérázném překladu z angličtiny do mateřského jazyka. Ráda bych mu nejen vysvětlila, v čem dělá chyby a v čem se mýlí, ale navrhla bych mu i rozumné řešení.

4.11.2014 v 2:36 | Karma: 48,84 | Přečteno: 90952x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Asi tomu rasismu špatně rozumím...

28. srpna uplyne padesát a jeden rok ode dne, kdy Martin Luther King Jr. přednesl ve Washingtonu svůj projev, který je znám pod názvem „Mám sen“. Jedna věta v jeho projevu mi utkvěla v hlavě obzvlášť výrazně: „Mám sen, že jednou budou mé čtyři děti žít v zemi, kde budou souzeny ne podle barvy jejich kůže, ale podle jejich charakteru.“ Přiznám se, že mám tu větu moc ráda a že s ní naprosto souhlasím. Každý z nás by měl být posuzován dle našich skutků a ne dle příslušenství k nějaké skupině, která je nám navíc dána geneticky.

27.8.2014 v 2:32 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3910x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Potravinové lístky aneb sociální dávky v USA

Kolega Roman Šebl včera uveřejnil svůj blog s názvem „47,6 miliónů Američanů pobírá potravinové lístky“, který mě svým tématem zaujal. Přiznám se, že mě ale nemile překvapily základní neznalosti autora k tématu, o kterém s takovým zápalem píše. Vzhledem k tomu, že jsem v českém tisku zaznamenala nejeden článek či blog na téma "Food Stamps", a prakticky vždy se jednalo o velmi zjednodušené a jednostranné informace, ráda bych českým čtenářům přiblížila, co to jsou potravinové lístky, k čemu slouží, kdo je od státu dostává a jak jsou zneužívány.

20.2.2014 v 3:29 | Karma: 34,24 | Přečteno: 6228x | Diskuse| Ekonomika

Pavlina OToole

Ze zákulisí voleb na prvním stupni ZŠ

Náš Kevin se rozhodl, že se stane prezidentem, když mu byly tři roky. Nastoupil totiž právě do školky, ve které se kromě s novými kamarády, školním řádem a nepříliš oblíbenou ústavní stravou seznámil i s úlomky americké historie. Největší dojem na něj udělal první americký prezident, George Washington, a malý Kevin se stal nejen jeho velikým obdivovatelem, ale vzal si také do hlavy, že bude i jeho úspěšným následovníkem.

23.10.2013 v 15:20 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

Paní Irena Fuchsová napsala blog s názvem „Týrané ženy, týraní muži – musíte křičet!“, ve kterém popisuje situaci, které byla svědkem. Viděla na vlastní oči fyzické napadení ženy jejím manželem, a nyní doufá, že se jí žena ozve a ona jí poradí. Poradí jí jednu věc, že musí křičet.

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26 | Přečteno: 3878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite