Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Je to o ekonomice, blbče!"

     Tento slavný slogan, který byl použit jako součást Clintonovy prezidentské kampaně v roce 1992 a který mu zaručeně dopomohl vyhrát volby, je opět velmi aktuální. Pokud se někdo domnívá, že v letošních volbách na amerického prezidenta budou rozhodovat samotné otázky zahraniční politiky, oblíbenost kandidátů v Evropě, válka v Iráku či možnost univerzálního zdravotního pojištění, šeredně se mýlí.

     Pokud žijete v mnoha liberálních státech na severu, východním pobřeží či v Kalifornii, je téměř jisté, že budete jako většina spoluobčanů tradičně volit demokratickou stranu. Pokud žijete v Texasu a  dalších jižních a středozápadních státech, vaše volba se zřejmě bude přiklánět k republikánům. Tyto oblasti mají silné názory i opodstatnění, těžko se výrazně změní, a tak pro konečný výsledek voleb mají daleko menší význam než státy, kde lidé nevolí jednoznačně stranu, ale kandidáta, u kterého věří, že nejlépe zastupuje jejich zájmy a názory. Tradiční morální otázky, které ovlivňují oblibu kandidátů, jsou potraty, manželství homosexuálů, eutonasie, imigrace, rodinné hodnoty, náboženství i právo nosit zbraň či výzkum embryonálních kmenových buněk. Letos bude ovšem situace jiná, a filosofické či morální otázky zatlačí do pozadí každodenní starost Američanů o to základní, obživu a střechu nad hlavou, stejně jako se tak stalo v sedmdesátých letech, kdy byla z ekonomických důvodů většina žen v domácnosti donucena nastoupit do zaměstnání. Konzervativní ekonom Robert Reich nazývá tuto situaci, kterou samozřejmě známe dobře i v Čechách, zkratkou DINS, která v překladu znamená: Dvojí Příjem Žádný Sex..
     Průměrnou americkou rodinu v současnosti trápí zvyšující se nezaměstnanost i inflace, ceny benzínu, bydlení a vysoké ceny zdravotního pojištění. Je jim dávno jasné, že Bushova domácí politika si v ničem nezadá s tou zahraniční, a že nastal čas amerického "utahování opasků". Oba prezidentští kandidáti, Obama i McCain, slibují všeobecné zlepšení a změny, a tak v nedávné době získal větší podporu Obama, který má více a více status celebrity, zatímco McCain je v podvědomí Američanů stále spojován s Bushem. Tento týden ale přinesl změnu na Floridě, která se začíná více přiklánět k McCainovi. Důvod? Pobřežní těžba ropy, kterou McCain podporuje, a která by měla snížit závislost USA na ropě cizí, a zároveň snížit ceny benzínu pro průměrného spotřebitele.
     Z ekologického hlediska je tento návrh velice problematický, zejména pro Floridu a Kalifornii, kterých se to momentálně nejvíce týká. Životnímu prostředí v těchto státech by případná těžba nepochybně uštědřila tvrdou ránu. Jenže když vezmeme v úvahu nesporné ekonomické výhody, kterými by byl nejen pokles cen benzínu, vetší jistoty ve stabilitě dodávek a nárůst pracovních příležitostí, ale i skutečnost, že na povrch prosakují zprávy o možné pobřežní těžbě Kuby za pomoci Číňanů, naskýtá se otázka, je-li moudré tuto alternativu totálně zavrhnout. Zejména i proto, že občané Floridy jsou k otázce těžby mnohem otevřenější než obyvatelé Kalifornie.
     Mně ale na prohlášení McCaina hlavně zaujala reakce druhého tábora, tedy Barryho Obamy. Netrvalo ani pár dní, a demokratický kandidát na prezidenta navrhl rozeslat americkým spotřebitelům další šek, tentokrát na tisíc dolarů, který by částečně pokryl jejich zvýšené náklady na nákup benzínu, a kde by zdrojem financí byla dodatečná daň petrolejářských společností. Tento zaručeně socialistický nápad rozveselil mnohé voliče, a jeho popularita se jistě brzy objeví v příštích statistikách oblíbenosti. Oproti McCainovi, Obama přislíbil vrabce v hrsti místo holuba na střeše, a navíc ze zdroje, u kterého si průměrný občan žádné velké výčitky dělat nemusí. Skvělý předvolební tah.
     Domnívám se, že tento měsíc vstupuje prezidentská kampaň do nové roviny. Bitevní pole bylo vyměřeno, zásadní postoje vyřčeny. Nastává skutečný souboj strategií, nápadů a splnitelných i nesplnitelných slibů. Začíná ta opravdu zajímavá část kampaně, kdy se oba kandidáti budou snažit zalíbit voličům a snažit se je omráčit svou genialitou a jedinečností, a zároveň prokázat, že ten druhý má ve skříni kostlivce, které je potřeba vytáhnout na světlo a ukázat světu. Bitva o pozici stále nejmocnějšího muže světa bude tvrdá a nelítostná, ale tak to má být - prezidentem USA se nemůže stát slaboch, který na to nemá žaludek.
     Jaký bude výsledek? V tuto chvíli se dá téměř s jistotou říci, že Obama má nad McCainem silnou převahu. Ale s tím, jak se lidem doma hromadí účty na jejich základní potřeby, nevyřešená situace v Iráku či oblíbenost kandidátů ve zbytku světa ztrácí na důležitosti. Pokud ztratíte práci a následně i střechu nad hlavou, ani cena či existence zdravotního pojištění nebude vaše hlavní agenda, natož starost o to, kdo má či nemá status celebrity. Problém je ale daleko hlubší, než aby byl vyřešen buď zvýšením daní i výdajů či naopak udržením daní nižších a omezením výdajů. A tak v tuto chvíli pochopitelně nastává čas, více než kdy v minulosti, oprášit Clintonovo staré heslo a zavolat na levou i pravou stranu:
"Je to stále o té ekonomice, blbci!"

 


Links:
http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/byelection/2015038/Gordon-Brown-Its-the-economy,-stupid!.html
http://www.usatoday.com/news/politics/election2008/2008-07-31-Obama-McCain-Florida_N.htm
http://www.thestar.com/News/World/article/471148

 

Autor: Pavlina OToole | sobota 2.8.2008 5:30 | karma článku: 20,78 | přečteno: 2567x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Dopis Ježíškovi aneb Biologické hodiny na druhou

Milý Ježíšku, tak Ti už zase píšu. Tedy doufám, že se na mně ještě pamatuješ. Před dvaceti sedmi lety jsi mě přivedl do pořádného šoku, když jsi mi pod stromeček nadělil tříkilovou holčičku. Byl to ten nejkrásnější dárek, který jsem si mohla přát, i když mi, pravda, na pěkných pár let (vlastně dodnes) Vánoce trošku zkomplikoval. Zatímco ostatní bláznivé ženské pouze gruntují, nakupují dárky a pečou cukroví, já musím ještě navíc vymýšlet dárek k narozeninám a péct a zdobit na Štědrý den narozeninový dort! Na druhou stranu je ale pravda, že ani když mě ve stáří postihne Alzheimer, zřejmě na tyto narozeniny jako na jediné nikdy nezapomenu.

1.12.2011 v 6:42 | Karma: 27,39 | Přečteno: 2197x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Biftek a klasik (povídka)

Pro většinu lidí to byl jen další studený a deštivý podzimní den, ale Lucie zářila jak první jarní sluneční paprsek. Nevadilo ji, že ji zrovna zkropilo zablácenou vodou od hlavy až k patě projíždějící auto, netrápila ji šedivá barva malého pohraničního městečka, jehož jediným barevným oživením byly ve větru zuřivě plápolající rudé prapory s hvězdami k výročí VŘSR, ba dokonce ani prudká a otravná nevolnost, která na ni tu a tam zaútočila, nedokázala zmírnit ten úžasný pocit, kterým byla přeplněna každičká buňka jejího bytí.

15.11.2011 v 23:31 | Karma: 12,09 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Poezie a próza

Pavlina OToole

Proč od něj ta slepice neodejde?

„Dlouhodobé domácí násilí: být takto týrán je jako být unesen a mučen za výkupné, kde nikdy nedáte dohromady dost, aby to únosci stačilo.“ Rebecca J. Burns

17.10.2011 v 8:39 | Karma: 40,38 | Přečteno: 18167x | Diskuse| Společnost

Pavlina OToole

Říjnová revoluce na Wall Street

Dle polského listu Gazeta Wyborcza se bývalý polský prezident a bývalý vůdce odborového hnutí Lech Walesa chystá přijet podpořit demonstranty na Wall Street, informoval ve čtvrtek Idnes.cz. Walesa vyzval i prezidenta Obamu, aby se k němu připojil. Mimo jiné také prohlásil, že kapitalismus musí padnout. Pan Walesa evidentně vůbec netuší, že proti kapitalismu jako systému demonstrace určené nejsou, a že by bylo podivné, kdyby prezident Obama jeho výzvu přijal a šel demonstrovat sám proti sobě.

15.10.2011 v 9:22 | Karma: 19,66 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Politika

Pavlina OToole

Zprávy o stříhání vousů, ale o otázce rasismu ani muk!

“Nevěřím, že rasismus někoho drží v této zemi zpátky. Větší pravda je, že je drží zpátky výmluvy na rasismus.” Herman Cain – volná citace

11.10.2011 v 6:01 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2065x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5739x
Mám ráda děti, lidi, zvířata, přírodu a život, i když možná ne přesně v tomto pořadí. Snažím se dívat na sebe i svět kolem s úsměvem a nadhledem. Dělám, co mě hrozně baví, a doufám, že mi to tak vydrží.
...

Čas Robinsonů
A Time to Cast Off
...


geovisite