Stokrát omílané letiště Václava Havla po stoprvní

Tak trošku reakce na článek "proč ne zrovna kosmodrom Václava Havla", ale i můj příspěvek k širší diskuzi na téma Václav Havel a přejmenování letiště Odkaz na článek pana Zímy: http://janzima.blog.idnes.cz/c/251555/A-proc-ne-rovnou-kosmodrom-Vaclava-Havla.html

Pochazím z generace, pro kterou byla sametová revoluce a období 90. let pouze bezstarostným dětským světem..Pan Václav Havel na mě jen mlčky dohlížel v průběhu mých let na základní škole, visící, jak je to u nás ve školách zvykem, na stěně za katedrou. Taky si pamatuju na jeho novoroční projevy a spíše medializované zdravotní eskapády či kontroverzní svatbu. Z poslední doby glosování společenských poměrů u nás..Nejsem asi schopen úplně zhodnotit přínos Václava Havla, ale pokusím se zamyslet nad tím, proč si myslím, že nemá pan Zíma pravdu

Autor článku se zminuje o tom, proč přejmenovávat letiště Praha, že český národ opakuje stále tu samou chybu, že se rozhoduje bezmyšlenkovitě a emotivně..Že vše by se mělo řádně promyslet a pak teprve dělat rozhodnutí..Myslím si pravý opak. Češi naopak, alespon v novodobé historii, podle mě mají spíše problém se rozhodnout, relativizujeme, přešlapujeme na místě a chybí nám odvaha k větším gestům, ba větším činům. Je to v nás, jako národ Švejka a Cimrmana prostě pochybujeme o všem, ba i sami o sobě. Kdo se zajímá trošku o historii, dokáže si náš historický vývoj jednoduše zasadit do této diskuze. Vždy jsme se tak trošku báli vystrčit hlavu víc, než je nutné. Roky samostatnosti českého národa by šly spočítat jen v desítkách a i ty jsou určitě diskutabilní..

Nechci, aby můj článek působil nějak pateticky. Václav Havel pro mě představuje symbol pádu železné opony u nás i jako celku (byt to ted spoustu lidi zrelativizuje tím, že bipolární systém rozdělení světa se hroutil a rozhodoval jinde a s přispěním úplně jiných faktorů) Já vnímám Václava Havla jako dělníka, který k tomuto pádu svým působením přispěl a je mi úplně fuk, proč se s ním Milan Kundera nebaví (baví se on s někým u nás?). Všichni jsme jen lidé,  i Václav Havel měl nějaké osobní vlastnosti či pro mnohé vykonané kontroverzní kroky.

Václav Havel je možná více docenovaný v zahraničí a co více by mohlo objektivně vypovídat o jeho zásluhách než právě nazaujatý pohled "zvenčí". Pro mě je pan Václav Havel ztělesněním rozchodu s předchozím režimem a pádem nesvobodné země..Šanci jsme dostali, objektivní podmínky pro fungování svobodné společnosti byly nastaveny a jakou jsme si po revoluci vytvořili společnost, za to můžeme už jen my sami..

Pojdme se nebát ukázat na velikány našich novodobých dějin a bez onoho věčného relativizování symbolicky přejmenujme právě letiště. Ono totiž, jako odletové místo ze kterého můžeme svobodně navštěvovat celý svět, je právě symbolem otevřenosti České republiky ke světu, ke kterému nám právě Václav Havel dopomohl svými kroky..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Orzech | pátek 30.3.2012 13:07 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Miroslav Orzech

Důstojný pán s fajfkou na hrad!

18.1.2013 v 11:52 | Karma: 23,96

Miroslav Orzech

Ztohoven, děkujeme, máme dost!

23.11.2012 v 18:56 | Karma: 21,46

Miroslav Orzech

Petr Nečas se projevil!

10.9.2012 v 21:39 | Karma: 11,81