Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak získat dobrou práci (4) - Jak se vypořádat s odmítnutím

V České republice byla na konci měsíce července registrovaná nezaměstnanost na úrovni 8,3%. S blížícím se koncem prázdnin lze očekávat její mírné zvýšení, protože řada absolventů po svých posledních prázdninách začne intenzivněji práci shánět. Jak mohou získat práci? Časté odpovědi jsou, že pomůžou rodiče a známí. Fajn patříte-li do této skupiny lidí, dále nečtěte. Následující řádky jsou určeny těm absolventům, kteří se musí spolehnout sami na sebe.

Jak se vypořádat s odmítnutím

Že již po prvním výběrovém řízení budeš mít vysněnou práci ti garantovat nemohu. Dám ti ale pár rad, jak postupovat poté, co se dozvíš výsledek tvého snažení. Vždy zachovej nadhled. Dát ale najevo radost nebo smutek je normální. Přece jen, jestli se na něco těším a toužím po tom, je normální, že když neuspěju, tak jsem smutný. Smutku ale nepodléhej! Snaž se rychle dívat na to, jak z této situace můžeš vytěžit. Buď pokorný, ale ptej se v čem jsi neuspěl, co o tobě zjistili. A nebojuj s nimi, že nemají pravdu! Zajímej se spíše o to, jak by ses z toho mohl poučit. Ptej se, jak tě viděli, co zjistili a hlavně na čem máš zapracovat, abys příště mohl tady nebo někde uspět. Potřebuješ vědět v čem a jak máš na sobě pracovat. Zajímej se o to, kdy může být druhý pokus. A chtěj druhý pokus!

Možná až tady zjistíš, že jsi základní chybu udělal po přečtení inzerátu. Že jsi hned sedl a začal psát životopis a motivační dopis.... Ano pochopení toho, že se musím zajímat o to, jak asi má vypadat úspěšný uchazeč, co má umět, co očekávají, že bude umět nebo co musí umět. A jaké předpokládají vlastnosti, když napsali, že hledají dynamickou a komunikativní osobnost. A co měli na mysli prozákaznickým přístupem. A možná zjistíš, že máš možnost ještě vyjednávat. Třeba by ses jim hodil na jinou pozici, třeba budou ochotni ti dát kontakt na kolegu personalistu do jiné firmy. Buď na to připraven. S čím se ale nesmiřuj je jen oznámení o tom, zda jsi uspěl, či nikoliv. To ti nepomůže v příštích pokusech. Spíše naopak. Tvoje sebevědomí bude menší. Zajímej se proto nejen o to, v čem jsi neuspěl. Zajímej se i o to, v čem jsi uspěl. Čím jsi zaujal. V čem si oni myslí, že vynikáš. Na co si oni myslí, že se hodíš. A pokud jsi dělal i nějaké osobnostní dotazníky a testy máš právo na to znát výsledky i s popisem. Tomu popisu ale asi moc rozumět nebudeš. Chtěj jej písemně a nechej si jej vysvětlit. A poraď se i s dalšími lidmi, kteří tě znají, co tato zjištění mohou pro tebe znamenat a jak je můžeš využít.

Podobně ale reaguj i pokud práci získáš. Nabídkou práce přece výběrové řízení nekončí. Ty ses pouze posunul do dalšího kola, kterému se říká zkušební doba. Zajímej se proto o očekávání zaměstnavatele, které vůči tobě má. Chtěj vědět, co se máš doučit a kdy bude spokojen s tvým výkonem. Zajímej se o pravidla fungování a o normy. Zajímej se o to, jak se můžeš doučit co neumíš i o to, jak budeš pravidelně, třeba týden co týden získávat zpětnou vazbu na svoji práci. Měj potřebu si hlídat spokojenost tvého šéfa. Ta ti zvětšuje šance na to, že budeš mít dlouhodobě práci, která ti přináší peníze, ale taky která tě baví.

 

Je prokázáno, že přibližně 5% lidí ve společnosti je schopno vytvářet pracovní příležitosti a zaměstnat svoje zaměstnance. 20% lidí v populaci je ochotno pracovat sami na sebe a přibližně 10% populace pracovat nechce. Pokud jsi dočetl až sem garantuji ti, že ty mezi těchto 10% nepatříš. Proto, je-li u nás nezaměstnanost nižší než 10% je jen otázkou času, kdy svoji dobrou práci najdeš. 

Autor: Vlastimil Orlita | středa 19.9.2012 19:00 | karma článku: 7,02 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Vlastimil Orlita

Jak získat práci po padesátce

Řekněte mi co má dělat moje maminka, aby měla práci. Je jí třiapadesát. Vyučila se kuchařkou a jako kuchařka dlouho pracovala. Pak její podnik zrušili a ona získala místo ve skladu, ale už to budou 2 roky co o to místo přišla.

14.6.2015 v 14:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Skutečně jen banální dialog?

Jules Verne své nejúspěšnější a nejúžasnější romány začínal přímou řečí, rozhovorem lidí, o kterých čtenář, který právě otevřel knížku, zatím neví vůbec nic. Dovolím si velkého romanopisce napodobit.

9.6.2015 v 21:44 | Karma: 7,24 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Nemáte práci? Inspirujte se!

V knize Jak získat vysněnou práci upozorňuji na důležitost vlastního přesvědčení, že mohu dosáhnout toho, co jsem si vysnil. Zde je příběh dívky s kterou se neznám, ale která udělala přesně to, k čemu vyzývám své čtenáře.

8.6.2015 v 16:40 | Karma: 6,99 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Primitive, vole, miláčku...

V kauze Nagyová byli všichni obžalovaní zproštěni obžaloby. Snad i proto je vhodné se zamyslet nad zveřejněnými odposlechy, které asi příliš kreditu zúčastněným osobám nepřinesly.

3.6.2015 v 19:00 | Karma: 11,25 | Přečteno: 1622x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Orlita

Jágr ještě bude reprezentovat

Dva týdny po skončení hokejového šampionátu je ta správná doba se s odstupem podívat na odhalené emoce. Nejvíce nás asi zaujal opět výborný výkon Jaromíra Jágra a jeho opětovné loučení v reprezentaci. Nebylo poslední.

1.6.2015 v 12:21 | Karma: 7,87 | Přečteno: 311x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Autor knih Za to můžeš ty... můj mozku (BizBook 2015) a Jak získat vysněnou práci (BizBook 2015). Provozuje stránky: www.orlita.cz, www.mujmozku.cz a www.jakziskatvysnenoupraci.cz.

Seznam rubrik