Jak získat dobrou práci (1)

V České republice byla na konci měsíce července registrovaná nezaměstnanost na úrovni 8,3%. S blížícím se podzimem lze očekávat její mírné zvýšení, protože řada absolventů po svých posledních prázdninách začne intenzivněji práci shánět. Jak mohou získat práci? Časté odpovědi jsou, že pomůžou rodiče a známí. Fajn patříte-li do této skupiny lidí, dále nečtěte. Následující řádky jsou určeny těm, kteří se musí spolehnout sami na sebe.

Rozhodni se jakou práci chceš mít.

Většina lidí hledá práci na kterou mají kvalifikaci. V pořádku. Pokus se ale zamyslet nad tím, co od práce všechno očekáváš. Jsou to jen peníze v podobě platu? Nebo očekáváš možnost na sobě dále pracovat, vzdělávat se, získávat nové informace, spolupráci s ostatními, týmovou práci, možnost pracovat na projektech, v mezinárodním prostředí? Nepracoval bys raději v odvětví, které tě baví? Přibližně 2/3 lidí pracují v jiném oboru, než vystudovali. Možná proto, že nenašli uplatnění, možná proto, že zjistili, že je baví něco jiného. Přemýšlej nad tím, která práce by mohla být současně i tvým koníčkem. A hledej tam, kde takováto práce je, i když třeba právě v tento okamžik není volná pozice na které bys chtěl pracovat. Přece jen ředitelských míst zas až tolik není a pravděpodobně není příliš reálné, abys z pozice absolventa získal ihned statut ředitele. Mnoho lidí začíná svoji kariéru právě na provozních pozicích a po čase říkají, že za to, že jsou v práci úspěšní a mají ve firmě silnou a stabilní zaměstnaneckou pozici vděčí tomu, že začínali často na těch nejnižších pozicích a svým nasazením, pracovitostí a poctivostí se časem vypracovali. Podle průzkumu, který jsme si provedli mezi personalisty je poměrně častý názor, že mladí lidé mají až příliš vysokou představu jak o své pracovní pozici, tak i o platu.  Taky mi nedělá radost zjištění, že absolventi vysokoškolského studia začínají na Moravě svoji kariéru často na úrovni 12 - 15 tis. Kč hrubé mzdy. Jak vysoká ale bude tvoje odměna po letech ovlivníš nejvíce ty sám. Snaž se proto získat takovou práci, abys mohl říci:  "dělám to, co mne baví" .

Je prokázáno, že přibližně 5% lidí ve společnosti je schopno vytvářet pracovní příležitosti a zaměstnat svoje zaměstnance. 20% lidí v populaci je ochotno pracovat sami na sebe a přibližně 10% populace pracovat nechce. Pokud jsi dočetl až sem garantuji ti, že ty mezi těchto 10% nepatříš. Proto, je-li u nás nezaměstnanost nižší než 10% je jen otázkou času, kdy svoji dobrou práci najdeš. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastimil Orlita | neděle 16.9.2012 21:35 | karma článku: 9,43 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Vlastimil Orlita

Jak získat práci po padesátce

14.6.2015 v 14:00 | Karma: 10,80

Vlastimil Orlita

Nemáte práci? Inspirujte se!

8.6.2015 v 16:40 | Karma: 6,99

Vlastimil Orlita

Primitive, vole, miláčku...

3.6.2015 v 19:00 | Karma: 11,25