Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chci spravedlivé voliče!

Máme týden po prvních přímých prezidentských volbách, emoce pomalu ustupují, jedni se usmívají, druzí smutní. V České republice, dle zjištění na internetu, existuje minimálně 1494 různých úřadů a institucí chránících naše zájmy.Přesto se nemůžu ubránit podezření, že ačkoliv máme úřadů hodně asi nám jeden chybí.

Takový, který bude rozhodovat o tom, co se stane, pokud jakýkoliv politik nám všem vědomě lže,  mluví nepravdu a šíří zavádějící informace. Například jen vyhodnocení vyjádření pana Miloš Zemana při poslední předvolební debatě obsahovalo dle demagog.cz 3 nepravdivá a 4 zavádějící tvrzení. I přesto byl pan Zeman zvolen prezidentem republiky. Nám občanům to asi nevadí...

Proč nám pak ale vadí, a sledujeme pořady typu "Černé ovce", pokud nám někdo lže v obchodě? V podomním prodeji? Voláme na něj obchodní inspekce! Soudíme se!... Rozumím tomu tak, že tady nám to vadí, protože tady to může ohrozit naši peněženku. V obchodě to celkem funguje tak nějak sofistikovaněji. V obchodě je totiž lživá reklama zákonem zakázána. Cituji Obchodní zákoník:

 § 45 Klamavá reklama

(1) Klamavou reklamou je šíření údajů o vlastním nebo cizím podniku, jeho výrobcích či výkonech, které je způsobilé vyvolat klamnou představu a zjednat tím vlastnímu nebo cizímu podniku v hospodářské soutěži nebo v hospodářském styku prospěch na úkor jiných soutěžitelů, spotřebitelů nebo dalších zákazníků.

(2) Za šíření údajů se považuje sdělení mluveným nebo psaným slovem, tiskem, vyobrazením, fotografií, rozhlasem, televizí či jiným sdělovacím prostředkem.

(3) Klamavým je i údaj sám o sobě pravdivý, jestliže vzhledem k okolnostem a souvislostem, za nichž byl učiněn, může uvést v omyl.

Je zarážející, že zákon hovoří jen o podniku, nikoliv politických stranách nebo subjektech. Jinými slovy. Stát, řekněme politici, dobře vědí, že při každých volbách by tento zákon porušovali a proto sami sobě lhát dovolují. Dovídáme se tak například, že nový prezident může ukončit vládnutí vlády, nebo že to "jde i spravedlivě". Když pominu skutečnost, že prezident vládu pouze jmenuje, nikoliv, že ji odvolává, že "zastavit zdražování" není v tržním hospodářství v moci žádného jedince a ani strany, fascinuje mne ta laciná hra se slovíčkem "spravedlivý".

I já, stejně tak jako snad každý jiný člověk, chci žít ve spravedlivém státě. Chci spravedlivé daně. Chci spravedlivý školský systém. Chci spravedlivé zdravotnictví. Chci spravedlivou justici. Problém je jen v tom, že nelze přesně popsat co je to "spravedlivý".

Tudíž je to jakési zavádějící, nepřesné nebo dokonce lživé prohlášení. Prostě klamavá reklama. Politická strana sice není klasický podnik. Podnikem je vlastně stát, který politici v pozici najatých manažerů řídí. A uvědomme si, že tito manažeři mají na náš život větší vliv, než podomní prodejci, zlevňující povánoční supermarkety nebo mlékárny, které nás mystifukují tím, že pomazánkové máslo nazývají máslem.

Chci žít ve spravedlivém státě a proto je potřeba zřídit ještě 1495. instituci, která konečně vypracuje návrh zákona, aby politici nesměli lhát. A stanoví sankci - třeba napoprvé zkrátit řečníkův jazyk, napodruhé jej možná úplně vytrhnout.

Jen si to představte. Vysílání z parlamentu: žádná diskuse - nejsou mluvící řečníci. Nudné předvolební kampaně - nejsou mluvící řečníci! Máme nemluvícího prezidenta. a zanikající politické strany - nikdo si nechce nechat vytrhnout jazyk a pravdou se volby nevyhrávají! 

Ne, nebojte se. K tomu nedojde! Ten zákon by nejdříve museli schválit prolhaní politici!... 

 

P.S. Možná by stačilo mít spravedlivé voliče! Ale co potom s těmi voliči, kteří by nebyli spravedliví? Už vím, 1496. instituce to vyřeší za nás!

Autor: Vlastimil Orlita | neděle 3.2.2013 23:00 | karma článku: 10,98 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Vlastimil Orlita

Jak získat práci po padesátce

Řekněte mi co má dělat moje maminka, aby měla práci. Je jí třiapadesát. Vyučila se kuchařkou a jako kuchařka dlouho pracovala. Pak její podnik zrušili a ona získala místo ve skladu, ale už to budou 2 roky co o to místo přišla.

14.6.2015 v 14:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Skutečně jen banální dialog?

Jules Verne své nejúspěšnější a nejúžasnější romány začínal přímou řečí, rozhovorem lidí, o kterých čtenář, který právě otevřel knížku, zatím neví vůbec nic. Dovolím si velkého romanopisce napodobit.

9.6.2015 v 21:44 | Karma: 7,24 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Nemáte práci? Inspirujte se!

V knize Jak získat vysněnou práci upozorňuji na důležitost vlastního přesvědčení, že mohu dosáhnout toho, co jsem si vysnil. Zde je příběh dívky s kterou se neznám, ale která udělala přesně to, k čemu vyzývám své čtenáře.

8.6.2015 v 16:40 | Karma: 6,99 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Orlita

Primitive, vole, miláčku...

V kauze Nagyová byli všichni obžalovaní zproštěni obžaloby. Snad i proto je vhodné se zamyslet nad zveřejněnými odposlechy, které asi příliš kreditu zúčastněným osobám nepřinesly.

3.6.2015 v 19:00 | Karma: 11,25 | Přečteno: 1622x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Orlita

Jágr ještě bude reprezentovat

Dva týdny po skončení hokejového šampionátu je ta správná doba se s odstupem podívat na odhalené emoce. Nejvíce nás asi zaujal opět výborný výkon Jaromíra Jágra a jeho opětovné loučení v reprezentaci. Nebylo poslední.

1.6.2015 v 12:21 | Karma: 7,87 | Přečteno: 311x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Autor knih Za to můžeš ty... můj mozku (BizBook 2015) a Jak získat vysněnou práci (BizBook 2015). Provozuje stránky: www.orlita.cz, www.mujmozku.cz a www.jakziskatvysnenoupraci.cz.

Seznam rubrik