Chci spravedlivé voliče!

Máme týden po prvních přímých prezidentských volbách, emoce pomalu ustupují, jedni se usmívají, druzí smutní. V České republice, dle zjištění na internetu, existuje minimálně 1494 různých úřadů a institucí chránících naše zájmy.Přesto se nemůžu ubránit podezření, že ačkoliv máme úřadů hodně asi nám jeden chybí.

Takový, který bude rozhodovat o tom, co se stane, pokud jakýkoliv politik nám všem vědomě lže,  mluví nepravdu a šíří zavádějící informace. Například jen vyhodnocení vyjádření pana Miloš Zemana při poslední předvolební debatě obsahovalo dle demagog.cz 3 nepravdivá a 4 zavádějící tvrzení. I přesto byl pan Zeman zvolen prezidentem republiky. Nám občanům to asi nevadí...

Proč nám pak ale vadí, a sledujeme pořady typu "Černé ovce", pokud nám někdo lže v obchodě? V podomním prodeji? Voláme na něj obchodní inspekce! Soudíme se!... Rozumím tomu tak, že tady nám to vadí, protože tady to může ohrozit naši peněženku. V obchodě to celkem funguje tak nějak sofistikovaněji. V obchodě je totiž lživá reklama zákonem zakázána. Cituji Obchodní zákoník:

 § 45 Klamavá reklama

(1) Klamavou reklamou je šíření údajů o vlastním nebo cizím podniku, jeho výrobcích či výkonech, které je způsobilé vyvolat klamnou představu a zjednat tím vlastnímu nebo cizímu podniku v hospodářské soutěži nebo v hospodářském styku prospěch na úkor jiných soutěžitelů, spotřebitelů nebo dalších zákazníků.

(2) Za šíření údajů se považuje sdělení mluveným nebo psaným slovem, tiskem, vyobrazením, fotografií, rozhlasem, televizí či jiným sdělovacím prostředkem.

(3) Klamavým je i údaj sám o sobě pravdivý, jestliže vzhledem k okolnostem a souvislostem, za nichž byl učiněn, může uvést v omyl.

Je zarážející, že zákon hovoří jen o podniku, nikoliv politických stranách nebo subjektech. Jinými slovy. Stát, řekněme politici, dobře vědí, že při každých volbách by tento zákon porušovali a proto sami sobě lhát dovolují. Dovídáme se tak například, že nový prezident může ukončit vládnutí vlády, nebo že to "jde i spravedlivě". Když pominu skutečnost, že prezident vládu pouze jmenuje, nikoliv, že ji odvolává, že "zastavit zdražování" není v tržním hospodářství v moci žádného jedince a ani strany, fascinuje mne ta laciná hra se slovíčkem "spravedlivý".

I já, stejně tak jako snad každý jiný člověk, chci žít ve spravedlivém státě. Chci spravedlivé daně. Chci spravedlivý školský systém. Chci spravedlivé zdravotnictví. Chci spravedlivou justici. Problém je jen v tom, že nelze přesně popsat co je to "spravedlivý".

Tudíž je to jakési zavádějící, nepřesné nebo dokonce lživé prohlášení. Prostě klamavá reklama. Politická strana sice není klasický podnik. Podnikem je vlastně stát, který politici v pozici najatých manažerů řídí. A uvědomme si, že tito manažeři mají na náš život větší vliv, než podomní prodejci, zlevňující povánoční supermarkety nebo mlékárny, které nás mystifukují tím, že pomazánkové máslo nazývají máslem.

Chci žít ve spravedlivém státě a proto je potřeba zřídit ještě 1495. instituci, která konečně vypracuje návrh zákona, aby politici nesměli lhát. A stanoví sankci - třeba napoprvé zkrátit řečníkův jazyk, napodruhé jej možná úplně vytrhnout.

Jen si to představte. Vysílání z parlamentu: žádná diskuse - nejsou mluvící řečníci. Nudné předvolební kampaně - nejsou mluvící řečníci! Máme nemluvícího prezidenta. a zanikající politické strany - nikdo si nechce nechat vytrhnout jazyk a pravdou se volby nevyhrávají! 

Ne, nebojte se. K tomu nedojde! Ten zákon by nejdříve museli schválit prolhaní politici!... 

 

P.S. Možná by stačilo mít spravedlivé voliče! Ale co potom s těmi voliči, kteří by nebyli spravedliví? Už vím, 1496. instituce to vyřeší za nás!

Autor: Vlastimil Orlita | neděle 3.2.2013 23:00 | karma článku: 10,98 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Vlastimil Orlita

Jak získat práci po padesátce

14.6.2015 v 14:00 | Karma: 10,80

Vlastimil Orlita

Nemáte práci? Inspirujte se!

8.6.2015 v 16:40 | Karma: 6,99

Vlastimil Orlita

Primitive, vole, miláčku...

3.6.2015 v 19:00 | Karma: 11,25