Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obstrukce a naschvály

Zdá se, že ministryně Instagramu začíná přerůstat velkouzenáři přes hlavu, je totiž příliš populární, a to žádná diktátor nemá rád. Může být ráda, že nežije za Stalina v SSSR, to by jí šlo o život.

Není to tak dlouho, co jsme slýchali z řad tehdejší vládní garnitury, že shromáždění občanů svolávaná Milionem chvilek nerespektují výsledky voleb. Autoritáři jsou zjevně přesvědčeni, že by občané měli v nejlepším případě jednou za čtyři roky splnit svou povinnost a pak mlčet a šoupat nohama. Ještě lepší by bylo, kdyby možnost kecat jim do vládnutí neměli vůbec, nebo kdyby se volby staly jen fíkovým listem, který má zakrýt totalitu, jako je tomu v Rusku.

Podobné výkřiky zazněly, když senát na podzim loňského roku, jen zvažoval aktivovat článek 66 a dočasně (ne na trvalo!) zbavit prezidenta jeho funkce, neboť jeho zdravotní stav mu ji zjevně vykonávat nedovolil. A to nejen fyzicky, ale i duševně, neboť nedostatečně fungující játra nefiltrují toxiny, které zásadním způsobem ovlivňují funkci mozku. Toto uvažování bylo rovnou označeno za puč a opět za pokus o zvrácení výsledku prezidentské volby.

Jak jiná je teď argumentace těch stejných křiklounů, když nejsou ochotni uznat, že demokracie je vláda většiny vzešlé z voleb. Je přitom jedno, jestli se jedná o systém většinový nebo poměrný. Nakonec má vždycky nějaká strana či koalice navrch a opozice se s tím musí naučit žít. Musí být slyšena, má právo argumentovat, vznášet pozměňovací návrhy, ale když dojde k hlasování, tak halt většinou prohraje. Obstrukcemi, které trvají desítky hodin, jen mrhá časem dobře placených zákonodárců a stejně nevyhraje. 

Můžeme se zeptat: Proč to dělá? Odpověď je v případě odmítání korespondenční volby velmi jednoduchá. Populisté vědí, že Češi žijící v zahraničí je volit nebudou. Nejsou totiž pod palbou jimi vlastněných médií a v cizině mají možnost sledovat, jak to chodí ve vyspělých demokraciích. Tak například v německém parlamentu se hlasuje zvednutím ruky a předsedající ruce poslanců ani nepočítá, stačí že vidí, který les rukou je větší. Jedině na výslovné přání některého poslance dojde na hlasování po jménech. To je politická kultura. Tomu říkám důvěra v systém a slušnost. Tu asi od Pitomia a jeho ruských agentů očekávat nemůžeme a od drolícího se monolitu Agrošmejdů také ne. Názor, že je korespondenční volba náchylná k podvodům, neobstojí, ježto většina evropských zemí ji mnoho let úspěšně provozuje. Pokus označit ji za protiústavní, usvědčuje řečníka z neznalosti a nepochopení toho, co se myslí tím, že volba je „přímá, rovná a tajná“. Všechny tyto atributy pochopitelně zachovány budou.

Vrátím se k situaci v hnutí, kde už bylo líp. Zdá se, že ministryně Instagramu začíná přerůstat velkouzenáři přes hlavu, je totiž příliš populární, a to žádná diktátor nemá rád. Může být ráda, že nežije za Stalina v SSSR, to by jí šlo o život.

Otázkou je, co se stane s hnutím, ve kterém díky tomu, že vůdce rozhodoval i o výměně blinkru na služební limuzíně, není žádná demokratická struktura. Pokud on se nyní bude naplno věnovat prezidentské kampani, nebude chodit do práce (sněmovny), za kterou je placen, kdo tam vlastně bude velet? Bude toho schopen bývalý dvojministr, který jen poslušně a pilně plnil příkazy? Nebo Alenána, která by mohla hnutí řídit přímo z oficíny? Pokud by se toho chopil bývalý předseda sněmovny, mejdany by mu mohl závidět i Boris Johnson!

Do médií smí ještě skútr, popletený ragbista a občas špičatý profesor. Ostatních 65 poslanců nikdy nikdo neviděl a neslyšel, vždyť jejich jedinou kvalifikací je loajalita k vůdci. Řada z nich brzy pragmaticky nasliní prst a začne větřit, ve kterém poslaneckém klubu by si mohli posichrovat další kariéru.

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 7.2.2022 7:00 | karma článku: 13,65 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,00 | Přečteno: 519x | Politika

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 241x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,49 | Přečteno: 430x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1977x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 18,06 | Přečteno: 456x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 624x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik