Nervózní NERV

Ať už měla vláda jakkoli skvělé ekonomické záměry, nastoupila do doby, kdy je realizovat nemůže. Tváří tvář inflaci, cenám paliv a válce na Ukrajině se z vlády stali hasiči, kteří kličkují mezi vybuchujícími minami a hasí průšvihy

Bájný Sisyfos byl za své hříchy příkladně a krutě potrestán. Soudci mrtvých mu přikázali, aby tlačil obrovský kámen na kopec a na druhé straně ho skutálel dolů. Jenže to se Sisyfovi nedařilo, kámen mu vždy těsně pod vrcholem vyklouzl a valil se zpátky dolů. Sisyfos musel začínat stále znovu. Navěky znaven, trpí marností svého počínání a bezvýchodností situace, na niž je i jeho příslovečná chytrost krátká. Stal se symbolem nesmyslné, otupující a bezvýchodné činnosti, ze které nikdo nemá užitek.

Zajímalo by mě, co provedl NERV, že je stejně trestán vládou, která s nejvyšší pravděpodobností téměř nic ze všech jeho doporučení nezavede. Ještě bych to chápal do prezidentské volby, kdy by jakýkoli nepopulární krok přihrával voliče velkouzenářovi. Po zvolení prezidenta začne krátké období, kdy může vláda konečně něco udělat s obrovským zadlužením republiky, na kterém nenese skoro žádnou vinu. Později už to také neudělá, protože se pomalu začne ohlížet po příštích parlamentních volbách.

Abychom byli poctiví, je třeba vidět, že ať už měla vláda jakkoli skvělé ekonomické záměry, nastoupila do doby, kdy je realizovat nemůže. Tváří tvář inflaci, cenám paliv a válce na Ukrajině se z vlády stali hasiči, kteří kličkují mezi vybuchujícími minami a hasí ty největší průšvihy. Pochopitelně ve kvalitě, ve které je toho díky svému personálnímu složení schopna. Takže ne všechno se daří ideálně, ale nezůstávají za ní zbytečné oběti, jako za tou minulou. Mikromanagement toho, který má na každého světového lídra telefon, způsobil chaos, nejelo se podle manuálů pro takové případy připravených a první místo bylo na světě.

Domnívám se, že se fialová vláda o žádné manuály opřít nemůže, protože se jedná o tzv. "černou labuť". Tedy jev nebo soubor jevů, které se prostě předpovědět nedaly.

Přesto si nepočíná tak špatně, jak ji vykresluje opozice a jak na jejich rétoriku docela velké procento Čechů skáče. I pravicoví extrémisté a ruští švábi zneužívají toho, že ceny rostou a velká část občanů začíná mít hluboko do kapsy. Řada demonstrantů na Václavském náměstí si to doufám uvědomila (příliš pozdě), pod jako vlajkou se ocitla a snad na to příště nenaletí. Radost mi dělá, že ani odborářovo parazitování na současné situaci se v jeho preferencích na Hrad neprojevilo, spíš tím řadu slušných levicových voličů odradil.

Zpět na začátek: Jako volič této koalice od své vlády očekávám, že bezprostředně po obsazení Hradu, přijde zásadní prohlášení a práce NERVu nebude ve finále jen dalším cárem papíru.

Pokud to neudělá ze strachu, že nebude příště zvolena, pak si to zvolení ani nezasluhuje. Pochopitelně, že bude opozice vždycky meldovat svá populistická hesla. Vždyť tady je od toho, ale na tu platí arabské přísloví: "psi štěkají a karavana jde dál". Pokud s nimi bude pan profesor chtít v bezzásluhovém rozdávání soutěžit, stejně levicové voliče nezíská, ale může ztratit ty své. A jestli se opozice bojí, pak neměl chodit do lesa!

 

                     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 12.12.2022 7:00 | karma článku: 9,17 | přečteno: 416x