Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše vláda je bojí o každý hlas, a proto nevyhraje příští volby

Proč máme ze státního rozpočtu dotovat soukromé dopravce, kteří své služby stále zdražují, přestože tuto slevu od státu inkasují? Takže ne, že je rušena předčasně, naopak firmy dostaly od této rozhazovačné vlády 7-8 měsíců navíc! 

Kdo sleduje mé texty pravidelně, musel si všimnout, jak mé nadšení z vyhraných parlamentních voleb 2021 postupně vychladlo. Stále jsem rád, že je nevyhrál bezcharakterní loupežník, ale to je tak asi všechno. Není možné se do nekonečna vymlouvat na to, že tato vláda převzala snědený krám, že se musí potýkat s následky roků poznamenaných čínskou chřipkou, že vypukla energetická krize, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu a že nám tu zlý stařík zanechal neodvolatelného guvernéra ČNB, který by měl být za svou nečinnost natažen na skřipec. Tím vším se dá ospravedlnit jen část momentální situace. Také mě čím dál méně zajímá, že je jistě složité se v koalici pěti subjektů dohodnout. Dějí se neodpustitelné věci, díky kterým se světélko v našem ekonomickém tunelu stále zmenšuje.

Předně nikdy neměla ODS zvednout ruku pro zrušení superhrubé mzdy bez náhrady, která by toto opatření učinila rozpočtově neutrálním. 

Dále naprosto nechápu, proč windfall TAX neplatila pro rok 2022. Takto se z toho stal naprosto bezzubý nástroj, za jehož prosazení vůbec nemělo smysl bojovat. Příjem do rozpočtu bude minimální.

Sleva na spotřební dani z nafty měla být zrušena k 1.1.2023, protože v té době již ceny pohonných hmot byly zpět – prakticky na úrovní před krizí. Argument opozice, že s tím firmy počítaly na celý rok, mi přijde směšný. Proč máme ze státního rozpočtu dotovat soukromé dopravce, kteří své služby stále zdražují, přestože tuto slevu od státu inkasují? Takže ne, že je rušena předčasně, naopak firmy dostaly od této rozhazovačné vlády 7-8 měsíců navíc! 

Vláda se z nejasných důvodů pustila do snížení počtu sazeb DPH a teď bude probíhat nekonečná debata o tichém víně, hlučné kojenecké vodě a dalších ptákovinách. Do rozpočtu to nepřinese nic. 

Zvýšení daně z nemovitosti jsem obhajoval už vícekrát. Používám jednoduchou logiku: není možné za byt v Praze u metra v tržní hodnotě tří milionů platit 300 korun ročně. Zvýšení o 100 % by znamenalo 600 korun, tedy ani ne o jednu korunu denně navíc. To zvládne i bába Dymáková! Naštvat samosprávy návrhem, že by tato daň měla jít z poloviny do státního rozpočtu, byla hloupost, ale musí se o to pochopitelně snížit příjmy obcí ze státního rozpočtu. 

Na internetu jsem se dočetl, že realizace úsporného balíčku přijde průměrnou rodinu přibližně na 7 600 korun ročně. Neumím to zkontrolovat, ale umím to vydělit počtem dní v roce: dělá to 21 korun denně, tedy polovinu jednoho piva denně. Proč o tom vůbec debatovat?

Díky předchozí vládě populistů jsme se dostali do výjimečné situace, kdy platy ve státní správě jsou vyšší než v soukromé sféře. To je zcela nezdravý stav, kterým si Agrohnutí kupovalo hlasy. Totéž platí pro penzisty. Za předchozí vlády se mimořádnými příspěvky a valorizacemi zvýšil poměr penzí vůči platům. To je sice dlouhodobě žádoucí, ale v současné situaci si to nemůžeme dovolit. Důvod byl zřejmý: hlasy důchodců, kteří začínají být díky demografickému vývoji dominantní voličskou skupinou. Pokud vláda nenajde odvahu říct to nahlas, že na to prostě nemáme a dál porostou mandatorní výdaje, tak se brzy dostaneme do situace, že při tvorbě státního rozpočtu nebude o čem rozhodovat, všechno bude předem dané. 

Tyto argumenty platí v ještě větší míře pro všechny proletáře a odboráře, kteří se konečně spojili. Pokud vláda podlehne jejich tlaku, tak inflaci nikdy nezkrotí, nýbrž bude dále přiživovat. To bude ale chtít koule! Uvidíme, jestli se nějaké ve vládě najdou, nebo se bude jen do nekonečna opatrně lavírovat a vysílat signály, abychom nikoho nenaštvali…

 

                                                           

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 10.7.2023 7:00 | karma článku: 11,63 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 12,94 | Přečteno: 208x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,32 | Přečteno: 416x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 449x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,37
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik