Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náš návrat do Evropy

Zažívali bezstarostná studentská léta, obzvláště, když mohli rodiče přispívat na skromný studentský byt a starého brouka. Nemohu rovnou napsat, že to byl nepřetržitý mejdan, protože v Německu vám zkoušku zadarmo nedají.

S mým německým kamarádem jsem se seznámil v roce 1970 a přátelství nám vydrželo dodnes. To proto, že nás pojí hudba, stejný smysl pro humor, literatura a hodně podobný pohled na svět. Čas od času se ale ukazuje, že jsou věci, ve kterých si prostě rozumět nemůžeme.

Ti, kdo mě znají jistě budou věřit, že následující řádky nejsou plné hořkosti či dokonce závisti, jde pouze o snahu pochopit, proč se nechápeme.

Jürgen je ročník 1951, takže válku nezažil a nevýslovnou bídu poválečných let také ne.

Když začínal rozum brát, byla už jeho rodina, jak se říká za vodou, takže materiální nedostatek nezažil. Naopak u našich sousedů vrcholil hospodářský zázrak a všechno se zdálo být skvělé. Naplno zažil éru hippies, sexuální revoluce, nebývalý rozmach hudby a umění šedesátých let. Pak sice v Paříži hořela auta a do Prahy dorazily tanky, ale pro studenty německých středních a vysokých škol se mnoho nezměnilo.  Zažívali bezstarostná studentská léta, obzvláště, když mohli rodiče přispívat na skromný studentský byt a starého brouka. Nemohu rovnou napsat, že to byl nepřetržitý mejdan, protože v Německu vám zkoušku zadarmo nedají, ale nebyl problém mít pro kapelu aparaturu a pronajmout si zkušebnu.

Nechci ani laskavého čtenáře nudit popisem toho, jak vypadal život stejné generace u nás, ale jistě chápete, že v některých věcech si prostě rozumět nemůžeme. 

Poprvé se to projevilo po revoluci, kdy jsem zjistil, že Jürgen, tehdy už učitel němčiny na gymnáziu nedaleko Stuttgartu, je vlastně z našeho pohledu levicový intelektuál a mé názory vítající kapitalismus bez přívlastků mu přišly dost napravo. 

Podruhé jsme měli vzrušenou debatu, když Mutti pozvala do Evropy migranty. Vážíme si našeho přátelství natolik, že jsme raději tuhle debatu ukončili a ponechali si každý svůj názor. A potřetí jsme do stejné řeky vstoupili teď, protože on nechápe, proč by se měl dočasně vzdát některých svobod.

Všimněte si, že jsem podtrhl slovo dočasně, nefandím Orbánovi ani jiným, kteří by chtěli této krize zneužít. Na druhé straně nemám pocit, že bych byl tak strašně zajímavý (a se mnou 80 % národa), že by nějaký zloduch skutečně stál o má data, ze kterých by se dozvěděl, jakou mám teplotu a že jsem byl 16.4.2020 v Milevsku. Kromě toho to jistě každý 007 už dávno ví, protože jsem byl s autem u pumpy, v obchodě jsem platil kartou a celou dobu jsem měl v kapse mobil.

Jürgen se na mě (na nás) dívá s despektem, že více nebojujeme za svá práva a svobody a že nám přijde směšné, když skupina senátorů napadne zákaz cestování za hranice. Než se to projednalo byl stejně zrušen. Není tomu tak, že bych se o své svobody nebál, ale jsem schopen se jich na jistou dobu z dobrého důvodu vzdát. Ochrana života a zdraví mezi ty důvody patří.

Názor kamarádův se mi vybavil, když jsem četl v Reflexu článek mého oblíbeného autora Milana Tesaře, ve kterém popisuje nesnesitelnou dvoutýdenní karanténu po svém návratu z dovolené na Kanárech. On a jeho přítelkyně ji byli nuceni strávit v třípokojovém bytě. To mě vážně rozplakalo! Přitom jim jídlo nosili za dveře a internet šel na plné pecky. De facto přišli pouze o osobní kontakty s rodinou a intelektuální kecy v redakci, kavárnách a hospodách. Panu Tesařovi bylo v listopadu 1989 patnáct let, nezažil tedy dobu nesvobody.

Nesměju se mu, ani ho neodsuzuji, ba právě naopak. Jsem šťasten, že generace našich dětí má stejný názor jako můj svobodomyslný německý přítel. To znamená, že je všechno v pořádku. 

Tolik k našemu návratu do Evropy, jak jsme tomu v prvních letech po převratu říkali.

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 4.5.2020 7:00 | karma článku: 11,22 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty 3: Zemědělství

Vnímám jasně, jak velký problém je pro zemědělství klima a počasí, ale chce se mi říci, že covid poznamenal snad všechny obory právě kromě zemědělství.

27.5.2024 v 7:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 171x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Fico zasel vítr a sklidil bouři

Ani přes tragickou událost nemůžeme zapomenout, jaký byl jeho politický styl, jakými slovy častoval své politické rivaly včetně paní prezidentky Čaputové.

20.5.2024 v 7:00 | Karma: 24,88 | Přečteno: 654x | Politika

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 529x | Politika

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 243x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,50 | Přečteno: 436x | Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

  • Počet článků 389
  • Celková karma 23,77
  • Průměrná čtenost 640x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik