Johnson & Johnson

Nehoráznou lží o tom, kolik přispívá denně Spojené království do rozpočtu EU výrazně přispěl k vítězství Brexitářů. Vidíte ty paralely s našimi populisty?

Ač to tak vypadá, neotevřeli jste si dámský časopis a následující text nebude o kosmetice. Bude o dvou tvářích Borise Johnsona.

V roce 2014 (tehdy ještě jako starosta Londýna) napsal pod názvem „Faktor Churchill“ velice podařenou biografii Winstona Churchilla, která v záplavě knížek o tomto malém velikánovi naprosto nezapadla. Nezapřela se jeho obrovská novinářská zkušenost z Daily Telegraphu a z týdeníku The Spectator. A já si dovolím říct, že u toho řemesla měl zůstat, protože mu to šlo lépe než politika.

Už z Timesů ho kdysi vyhodili, protože si vymýšlel. Pokračoval v tom i v životě bonvivána pochopitelně i nadále. Nehoráznou lží o tom, kolik přispívá denně Spojené království do rozpočtu EU výrazně přispěl k vítězství Brexitářů. Vidíte ty paralely s našimi populisty?

A pokračoval v tom i nadále. Dbal především na to, aby se s každým vyfotil. Tu s rybáři v Kanálu, jindy v pekárně, pak zase visel na laně během Olympiády s vlaječkami v ruce.

I tady vidíme, kde se vyučila Alenána. Potřetí ženatý milovníky večírků si neuvědomil, že tenhle poživačný způsob života se promíjí žurnalistům, ale politikům v lockdownu ne.

Není divu, že si tak dobře rozuměli s Donaldem Trumpem, myslím, že mají dost společného.

Takže se tento vždy pečlivě rozcuchaný bavič (někdy šašek) nakonec poroučel bez velkých poct, když postupně abdikovala řada jeho vlastních ministrů.

K dobru je nutné mu připsat jednoznačný a rozhodný postoj vůči ruské agresi na Ukrajině.

Británie pod jeho vedením patřila a patří mezi největší dodavatele zbraní a podporovatele protiruských sankcí.

Také se dá říci, že Spojené království za jeho vlády velmi úspěšně prošlo pandemií, takže všechno špatně nebylo.

Zbyly po něm nevyřešené vztahy s EU a Severním Irskem, emancipující se Skotsko a problémy s přistěhovalci. Uvidíme, koho si konzervativci zvolí a jak se do dějin zapíše on. Nebo ona?

 

                                 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 25.7.2022 7:00 | karma článku: 8,88 | přečteno: 302x