I have a dream

Obě strany byly kdysi jednou (možná, že podmínkou „reunionu“ byl Kalouskův odchod) nebudou mít problém překonat hranici osmi procent a je docela dobře možné, že jejich důvěra v dobře oblečeného a učesaného profesora bude klesat.

Kdyby obě demokratické koalice byly akciovými společnostmi a já bych měl možnost koupit si jejich akcie, rozhodl bych se jednoznačně pro dvoukoalici. Tuhle investici bych pokládal za bezpečnější. Nemám žádné „insider information“, soudím jen z veřejných zdrojů, ale počínaje od jejich leaderů soudím, že si daleko lépe rozumějí a že jim to vydrží nejen do voleb.

Obě koalice vznikaly pod tlakem veřejnosti, která od opozičních stran vyžadovala vytvoření bloků, jež by dokázaly zabránit agrofertizaci společnosti. V té době byla ODS v preferencích druhá, ale to se změnilo. Nutno říct, že po zásluze, protože nejen její voliče zklamalo hlasování o zrušení superhrubé mzdy. V době, kdy schodky státního rozpočtu rostou do astronomických výšin, to bylo krajně nezodpovědné, ale hlavně se Severní Koreou se prostě nehlasuje, s tou se neshodneme ani na tom, že tráva je zelená!

Je krajně nebezpečné hrát si na jasnovidce, ale je docela dobře možné, že bude všechno ještě jinak. V případě, že nový volební zákon projde oběma komorami, přičemž očekávám, že stařičký mocnář neodolá a bude stranám plivat do polévky, jednoho dne vstoupí v platnost. Právě to bude ten okamžik pravdy, kdy se ukáže, zda se z trojkoalice nestane také duo. Obě menší strany, které byly kdysi jednou (a možná, že podmínkou „reunionu“ byl Kalouskův odchod) nebudou mít problém překonat hranici osmi procent a je docela dobře možné, že jejich důvěra v dobře oblečeného a učesaného profesora bude i nadále klesat. Není totiž jisté, jestli opět nezradí své voliče a nepůjde do nějaké mezaliance s potápěcí se velkouzenářovou lodí. Mělo by to tu výhodu, že by tato křesťanská unie bez ODS byla daleko jednodušším a příjemnějším partnerem pro pirátské starosty. Nevýhoda by spočívala v tom, že by se modrým ptákům o to více nabízela náruč politické divize Agrofertu, neboť jejímu vlastníkovi jde o všechno. Je jasné, že o křeslo řadového poslance nestojí. Takto získaná poslanecká imunita může být sněmovnou, kdykoli zrušena a může být vydán k trestním řízením, která jsou v současné době na mimotělním okruhu. Kromě toho se přece nikdy nikdo nemůže spolehnout na charakter bank. Ty jdou vždy jen za ziskem a jistotou. Jakou zárukou pro ně bude předlužený moloch po prohraných volbách? Nepřeji mu nic zlého, ale paní Monice by se mohlo u Kožených na pláži docela líbit, ne?

A pak tu máme ještě toho druhého výtečníka, kterého by mohl nový parlament už při prvním zasedání prohlásit za neschopného výkonu funkce ze zdravotních důvodů a prezidentské pravomoci by přešly na pana Vystrčila a nově zvoleného šéfa dolní komory, kterým zcela jistě nebude ani Anonista, ani komunista. Také mě moc těší, že se ve sněmovně už nebudeme muset dívat na tvář pana Klause juniora a že se milionový zrzek vrací zpět do školy. Dostal pořádnou lekci. Očekávám také, že ještě před svým vznikem činnost ukončí i strana bývalých kriminalistů. Nebo snad kriminálníků?

Tak o tom já sním a myslím na M. L. Kinga, který měl svůj slavný sen. Něco z něj se mu splnilo, třeba černoch v Bílém domě, ale rasismus nezmizel, ani třiapadesát let od jeho zavraždění. (4. dubna 1968)

I v Lánech se bude muset hodně dlouho větrat…

                                                                                               

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 12.4.2021 7:00 | karma článku: 6,72 | přečteno: 212x