Dají-li mi medaili, nedají-li mi medaili

Tímto sítem by od revoluce propadlo mnoho vyznamenaných jedinců a podstatně by se zvýšil počet těch, kteří by metál nepřijali. V této souvislosti musím zmínit Vláďu Mišíka a paní Kuberovou. O řadě dalších se jen teoretizuje...

Při vší úctě ke svatému Václavovi, i on rozdával metály svým známým. Jen s tím rozdílem, že to byli povětšině kvalitní lidé, kteří prošli disidentskou zkušeností, jež přispěla k pádu komunismu, ač o tom někteří pochybují. Jeho následovníci na Hradě si ale už počínali a počínají jako prasata v žitě. Metály dostávají normalizační zpěváci a umělci, kteří byli věrni každému režimu, a dokonce agenti Stb. Obávám se, že století generálové z druhé světové války, jsou pouhým fíkovým listem těchto partiček. Stařičkému mocnáři už stačí, že jej někdo podpořil ve volbě, nebo o něm natočí film. Zvedá se vám žaludek? Mně taky!

Pro udělení medaile existují podle mého názoru dvě kritéria:

  1. Život a dílo navrženého jedince je mimořádným příspěvkem tomuto státu.
  2. Jedná se o morálně bezúhonného člověka, který si nezadal se žádnou totalitní mocností či organizací.

A pro přijetí vyznamenání tři:

  1. Jsem přesvědčen, že můj život a dílo je mimořádným příspěvkem pro blaho státu
  2. Osoba, který mi bude vyznamenání předávat si nezadala se žádnou totalitní mocností či organizací a jedná se o morálně bezúhonného člověka
  3. Chci se opravdu ocitnout ve společnosti ostatních vyznamenaných, a to nejen v tomto roce

Tímto sítem by od revoluce propadlo mnoho vyznamenaných jedinců a podstatně by se zvýšil počet těch, kteří by metál nepřijali. V této souvislosti musím zmínit Vláďu Mišíka a paní Kuberovou. O řadě dalších se jen teoretizuje, nebo mi spíš paměť neslouží. Sorry!

Nebudu jmenovat ty, jež si podle mého vyznamenání v tomto roce nezaslouží, jen se dost podivím, až si ten metál převezmou můj oblíbený rozhlasový komentátor Petr nebo historický plukovník Eduard.

Zvláštní situace je u dalšího plukovníka, exministra Petrklíče. Ten by jej měl sám vlastně odmítnout také, protože v poslední době selhal. Kdyby se býval Hrad v oznámení, že bude vyznamenán zbytečně nepředběhl, dnes už by jej asi těžko navrhl.

Ješitnost vyznamenaných se skrývá za kecy o tom, jak si metál za svou celoživotní práci zaslouží a že nevidí důvod k odmítnutí. Já ho tedy vidím! Nechtěl bych se zařadit mezi plejádu těch letos i dříve oceněných, protože k téhle partě bych opravdu, ale opravdu patřit nechtěl. A také mi není jedno, kdo mi medaili předá. Chtěl bych, aby to byl gentleman vlevo dole, a ne zahořklý stařec, který již dávno patří do politického šrotu.

V této souvislosti nemohu pochopit motiv MUDr. Blatného zúčastnit se v čemkoli, co řídí velkouzenář. Já mám Blatnou rád, jezdím tam od mlada, mám tam přátele v zámku i v podzámčí, ale tenhle na první pohled slušný chlap je z Brna a jeden nechápe, že on nechápe, do čeho leze. Stane se loutkou, výkladní skříní totalitního despoty, který chaoticky skáče z tématu na téma, místo, aby řídil, tak jen hasí, protože žádné strategie není schopen, a nakonec ho zlikviduje stejně jako jeho předchůdce, aby na něj hodil svá vlastní selhání…

Jak jsem již mnohokrát psal, jsem pro svět sportu zcela ztracen, a to již od malička. Když si dva kapitáni vybírali z nás kluků do svých manšaftů, začínali od sportovních hvězd a v každém dalším kole šla kvalita dolů. Nakonec jsem zbyl jen já, kterého velkomyslně jeden kapitán přenechal druhému se slovy: „toho ti dám navrch…“

V kolikátém kole padla volba na náměstka ředitele regionální nemocnice? Kolik jich to před ním odmítlo? Tím nechci v žádném případě snižovat odborné a asi i lidské vlastnosti nového ministra. Je mi ho jen líto a zároveň mu (a tím pádem nám všem) držím palec!

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 2.11.2020 7:00 | karma článku: 11,96 | přečteno: 187x