Budeme stavět morové sloupy?

Komu budeme stavět pomníky my o sedm století později? Naší vládě asi ne, protože jen vytváří chaos, když kličkuje mezi svými politickými zájmy a skutečnou ochranou obyvatel.

Evropu decimovaly celý středověk v pravidelných intervalech morové epidemie, kterým například ve 14. století podlehla téměř polovina obyvatel. Tehdejší věda nedokázala odhalit příčiny, ani navrhnout opatření, která by šíření nákazy zabránila. Lidé proto s prosbou a nadějí vzhlíželi k nebesům a když se pak situace uklidnila stavěli morové sloupy na znamení díků všem myslitelným svatým.

Přitom některá vysoce účinná opatření jako karanténa pocházejí už z té doby. Vždyť její název je odvozen čtyřiceti dnů nucené izolace, kterou praktikovaly Benátky.

Komu budeme stavět pomníky my o sedm století později? Naší vládě asi ne, protože jen vytváří chaos, když kličkuje mezi svými politickými zájmy a skutečnou ochranou obyvatel.

Nebo postavíme památník firmě, která jako první přijde s účinnou očkovací látkou? Bude to ta stejná, která před lety přišla s modrou pilulkou? Zatím to spíš vypadá, že se ve jménu „menších ztrát“ zkouší na lidech nevyzkoušené. Žádný problém „nas mnógo“, ne že by tomu za mořem bylo jinak.

Domnívám se, že bychom měli poděkovat (a klidně i formou nějakého výtvarného díla) našim lékařům, sestřičkám a veškeré zdravotnické havěti včetně studentů a dobrovolníků. To oni jsou skutečnými hrdiny této epidemie. Zkuste trávit dny a týdny v těch příšerných ochranných oblecích, rouškách a štítech, nepočítat přesčasy a denně riskovat vlastní nakažení, resp. infikování svých blízkých po příchodu domů. To nemluvím o těch, kteří v ústavech se svými klienty a pacienty týdny přespávali.

Jen je mi líto, že část z toho by bývala vůbec nebyla nutná, kdyby ti zodpovědní byli skutečně odpovědní. Vláda vyřešila svou vlastní neschopnost a problémy tím, že zdravotníky donutila k hrdinství. A jsme zpátky ve středověku, kdy umíraly tisíce vojáků ve zbytečných bitvách za císaře pána a jeho nejedlou agrofertí rodinu.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 14.12.2020 7:00 | karma článku: 6,11 | přečteno: 126x