Akademik soudcem

Pan profesor napsal v pracovní době (tedy za naše peníze) sedmdesátistránkové vědecké dílo, které podle slov předsedy začíná porovnáváním volebních systémů od 17. století. Nutno konstatovat, že si jej u něho nikdo neobjednal.

Konečně jsem se dočkal! Nález ústavního soudu v hlavních zprávách ČT na dvacet minut odsunul každodenní pouť po našich nemocnicích, pohledy do covidových jednotek a na jehly v očkovacích stanicích.

Po neuvěřitelných třech a půl letech byl oznámen výsledek bádání soudce zpravodaje, který se soudcem nikdy stát neměl, ježto je to vědec, který nepochopil rozdíl mezi bádáním a publikováním, kde čas zpravidla nehraje takovou roli, a postavením soudce, který má v přiměřené době rozhodovat. Pan profesor napsal v pracovní době (tedy za naše peníze) sedmdesátistránkové vědecké dílo, které podle slov předsedy začíná porovnáváním volebních systémů od 17. století. Nutno konstatovat, že si jej u něho nikdo neobjednal, zatímco práci soudce ano. Za tu je placen a počítám, že ne zrovna špatně! Jinými slovy svou práci nezvládl, předseda ÚS to v interview na ČT24 potvrdil, ale vzít mu tu causu nemohl a vyhodit ho také nemůže. Politickou kulturu, ve které by sám odstoupil a vrátil se do knihovny, zřejmě nemá.

Načasováním dal kritikům narovnávání deformovaného stavu do ruky pádný argument. Debata o tom, kolik měsíců do voleb zbývá, většinou zastiňuje podstatu věci.

Představitelé ČSSD a ODS pod záminkou snazšího utváření vlád, zajistili před dvaceti lety svým dvěma velkým stranám jistotu, že bez nich nikdy nikdo vládnout nebude. Malé strany prostě neměly šanci, protože přepočet získaných hlasů vždycky přihrál rozhodující hlasy těm dvěma velkým.

Poctivě řečeno na této bohoslužbě tehdy Dr. Rychetský zdatně ministroval, ale to se ještě se stařičkým mocnářem kamarádili. To se postupně změnilo a Hradu nepomohlo ani to, že má v Brně své věrné čtyři soudce, kteří nezapomněli, kdo je jmenoval. Proto dědek věděl, k čemu se schyluje a ve své aroganci dokonce napsal dopis a snažil se rozhodnutí ÚS zvrátit, nebo aspoň odsunout. Nestalo se tak, jeho sateliti sice neobvykle ostře komentují svou porážku, ale i tak je velmi jednoznačná 11:4.

Nervy na uzdě neudržel ani velkouzenář, který si opět v přímém přenosu poplakal, jak ho nikdo nemá rád. A v tom senemýlí. Nemá. A je na všechno sám, protože jeho Monika s dětmi se v době zákazu cestování válí v Emirátech u moře. 

Proč vyvádí je jasné, nový nezdeformovaný přepočet hlasů ubere hlavně jeho firmě. Pokud obě komory parlamentu schválí nový volební zákon, přiblížila se možnost, že na podzim Strakovku opustí.

Zvyšují se šance menším a malým stranám, voliči se nebudou muset bát dát jim své hlasy. Nepropadnou. Hlavně jestli se naše opozice dokáže vzbudit ze zimního spánku a využít toho. Epidemie a ÚS jim daly do ruky dva velmi pádné argumenty. Teď už je to jen na nich.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 8.2.2021 7:00 | karma článku: 11,82 | přečteno: 410x