Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidla Jakuzy a management

„Na příbězích Jakuzi je něco mytického, zřejmě proto, že obsahují násilí. Když se podíváte na lidské dějiny, můžete podlehnout iluzi, že se lidstvo vyvíjí, a že došlo k jistému pokroku. Když se na to ale podíváte z jiného úhlu, nejsou dějiny ničím jiným než opakování válek a zabíjení. Možná jsou lidské bytosti motivovány pouze základními, primitivními potřebami. Přežít, získat potravu, mít lepší život. Stále jde o to samé, jak přežít uprostřed jiných. Musíte hrát různé hry a nemůžete nikomu věřit. Všimněte si, jak se takoví lidé chovají, každý je součástí nějaké skupiny, ale když jde do tuhého, každý hraje jen sám na sebe.“ Režisér Takeshi Kitano.

Často si kladu otázku, kolik z genů Jakuzy má v sobě klasický manažer a to i ten vrcholový.

Náš management vyrůstá z  přirozených principů moci, které reprezentuje model rozkaz  -  kontrola. Důsledkem je, že lidé cítí strach, který se stává hlavní motivací něco dělat. Možná cítí i úzkost, což je stav, který je dlouhotrvající a nemizící, když zmizí ten pán v kravatě, co nás straší.

Svět managementu je plný paradoxů. Potkávám manažery u významných firem, kteří vyprávějí o naprosté bídě toho, co se děje v jejich top managementu. Například nemají žádnou smysluplnou vizi. Tím myslí více než proklamaci toho, co je na webových stránkách. Někdy není už vůbec jasná strategie, jak uděláme to, že budeme nejlepší, to nevadí, protože hlavní je makat. .

Dalším paradoxem ale je, že každá firma má vizi. Často není pojmenovaná, etická, ekologická, nahlas sdělitelná, ale vždycky existuje. A vždy definuje chování příslušníků firmy, i když je ukrytá někde v nevědomí firmy.

Co když je ale jenom jediná vize - vydělat peníze. Když představenstvo nezajímá nic jiného než zisk, protože jim popravdě třeba teče do bot, tak tomu říkám negativní vize. Ta není zaměřená na vytváření nějaké jiné hodnoty než peněz. Peníze můžeme vnímat jako sekundární hodnotu, která reprezentuje nějakou hodnotu za nimi. Ale v naší abstraktní společnosti, kde peníze ani nevidíme, kde je vše naprosto virtuální, lehce ztrácíme přehled mezi abstrakcí a konkrétní smysluplností.

Důsledek negativní vize je překvapující. DNA představenstva se okopíruje nevědomky do celé firmy, popravdě firmou zní velmi silně nevyřčené a skutečné krédo, my chceme hlavně přežít, popřípadě její variace: hlavně nebýt vyhozen. A tak máme jednotnou kulturu od představenstva po vrátného. Přežít je tak fraktálová otázka managementu i všech ostatních. Tato otázka se stane důležitější než třeba otázka, jak spokojený je náš zákazník, či jak skutečné spojení se zákazníky máme.

V současné společnosti, i když si to neradi přiznáváme, se pohybujeme už jen v různých úrovních luxusu a privilegovaných tříd, a přesto, či právě proto, je naší silnou emocí - strach, který se tímto stává nejsilnějším motivem našeho jednání. Střední třída, reprezentovaná managementem,  je v tenzi z toho, že se může propadnout zpátky do propasti, která je stále na dohled.

Násilí je přirozeným důsledkem strachu. Násilím nemyslím fyzické atakování zaměstnanců, ale jejich řízení, které neumožňuje otevřený způsob komunikace, a který podporuje ekonomický nebo manažerský fundamentalismus. Lidé se nestávají zdrojem ve smyslu kvality, ale pouze kvantity.

Hrdinové Japonska mají jednu kvalitu, která nám bílým mužům chybí. Schopnost meditovat a čelit strachu největšímu, strachu z naší smrtí. Konfrontovat se s naší největší hrozbou denně, hodiny v mysli trénovat vlastní smrt, být klidný, být smířený, nám umožňuje zůstat v nadhledu, když se děje to, čeho se nejvíce bojíme. "Já jsem připraven zemřít! A ty?" To je čestná výzva, kterou asi nedokážeme říci naší konkurenci do očí.

V dnešní době máme iracionální strach, že se náš svět zhorutí, z tunelu, kterým nedokážeme projít, a to z nás dělá otroky, neschopni říci svobodnou větu. Hypotéka z nás dělá sice socializované, ale hlavě bojící se bytosti.

Opakem jednání ze strachu může být skutečné poslání a skutečná vize, která má pro nás a naši společnost význam. A možná ještě více ne ani pro svět, ale pro nás samotné a pro naši duši. Business může být prostorem, kde se taková vize naplní a je prostorem tvořivé svobody.

Možná proto jsou pro mne tak inspirující příběhy Takeshi Kitana. Vřele doporučuji se na ně podívat před tím, než se necháte vyhodit z práce, přijmete vyšší vysněný post, či půjdete zapít schválení hypotéky.

 

Autor: Ondřej Krása | středa 23.3.2011 22:13 | karma článku: 9,50 | přečteno: 1462x
  • Další články autora

Ondřej Krása

Babiš má pravdu, je škoda, že nestudoval na traktoristu

Ve výroku našeho osvíceného vládce, že máme příliš mnoho zbytečných vysokoškoláků a málo manuálně pracujících, je jistě jeho osobní povzdech, že chtěl zřejmě i on sám manuálně pracovat. Navíc byl zbytečně vzdělaný na elitních školách a tak se jen těžko protloukal a jen tak tak našel nějaké to uplatnění. A proto touto svojí osobní zkušeností chce ostatním ulehčit jejich rozhodování, čím by v životě měli být.

18.12.2014 v 12:33 | Karma: 21,90 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Politika

Ondřej Krása

Čechy bohaté duchem

Možná si taky někdy uvědomíte, jak moc si lidé stěžují na svoji ekonomickou situaci tady v Čechách. Naše země leží vedle světového leadera ekonomiky a tak nám jasně musí připadat sousedovic tráva zelenější. Přesto tušíme jakýsi paradox, že přestože se máme nesrovnatelně či nesouměřitelně lépe než v minulosti, subjektivní pocit nedostatku je denní zkušeností spousty lidí. Ano máme se lépe, ale pocitově se málokdo cítí jako boháč. Aneb od kdy začíná tento pocit?

9.12.2013 v 11:56 | Karma: 8,67 | Přečteno: 336x | Diskuse| Společnost

Ondřej Krása

Co trápí obchodníky (nejen) za krize

Poslední dobou jsem strávil dost času s obchodníky více firem a rád bych se podělil o pohled, který se mi naskytl.„Obchod je priorita a naši obchodníci jsou prioritou pro rozvoj,“ říká mi nový obchodní ředitel jedné firmy. „Ale když uděláte analýzu, jak obchodníci prodávají, zjistíte, že po těch tunách školení, co měli, to umí vlastně jen hrstka.“Většina obchodníků tlačí, používá svůj šarm, dekolt, lehce vtíravý tón, anebo je jim z toho všeho špatně, nechtějí nikomu nic tlačit a prodávají přes vztahy. A hlavně je tu otazník: „Mohli by prodávat víc?“

6.6.2013 v 11:14 | Karma: 9,49 | Přečteno: 630x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Krása

Podstata magie

Kdysi jsem to měl na škole. Je to už dávno, v paměti se mi ozývá dělení na typy magie, na staré kultury, rituály... Nikdy mne nenapadlo, že prožiji znovu, vědomě, něco z kouzel. Když lidé experimentují s drogami či holotropním dýcháním, často zažijí magický svět. Na druhou stranu říká se, že člověk je stejně 95% času ve změněném stavu vědomí, v různých transech. Když lidé nasednou do svých aut, když se vecpou do MHD, nejsou zrovna po ránu při vědomí, jsou v jakémsi snícím stavu. Tramvaj plná snících lidí, dálnice plná snících aut.

26.2.2013 v 0:04 | Karma: 8,02 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Ondřej Krása

Půvab korporátní psychopatie

Šarm, charisma, schopnost manipulovat a absence soucitu vynesla některé manažery na vrchol. Jak ale poznáte rysy osobnosti, které už nejsou v normě?

14.2.2013 v 10:45 | Karma: 16,69 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Pracuji v oblasti poradenství. Původně jsem studoval filozofii a jsem obětí humanitního vzdělání. V podstatě se zabývám se otázkou, jak přežit v ekonomickém světě a mít ten luxus neztratit sebe sama.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky