Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zombieland aneb Česku hrozí akutní gerontokracie

Politici se předhání, kolik přidají důchodcům, co jim zlevní a v čem ustoupí. Na děti se kašle, chybí jesličky, školky a navrhuje se škrtat ve vzdělávání. Lidé v produktivním věku si berou půjčky a mladí bydlí ve skupinách.

**

To, co tady napíši, neplatí pro všechny seniory, starší politiky, neplatí to dokonce ani pro všechny mladé. Je to všeobecná kritika nějaké stavu, něčeho, s čím se běžně setkávám, jak to cítím. Upouštím tady ventil, na pravopis kašlu, pač z blogu nemám ani korunu a rád provokuji. Děkuji za pochopení, věcnou kritiku a slušnou diskusi.

**

Pro politiky jsou ideální cílovkou senioři a nízkopříjmové skupiny s malou mediální gramotností a nevalným či neaktuálním vzděláním. Důchodové "reformy" jsou zdviženým prostředníčkem mladší generaci ve stylu "po nás ať přijde potopa".

V České republice naleznete pouze jednu známější a politicky živou stranu, která skutečně myslí na budoucí generace, digitální demokraté Piráti. Tradiční dvojce ODS a ČSSD, která se tu víceméně 30 let střídala, spíše problémy vyhrotila. Teo-demokratické klíště KDU-ČSL se zase zajímá více o náboženskou ideologii, počet církevních škol, "správnou" katolicko-sociální normalizaci, tzv. vzory chování - žena submisivní služka, muž nestarající se o děti. Zkrátka lidovcům zaostalost vyhovuje. 

Požírač sociálních demokratů, komunistů a SPD, Babišovo ANO, také na školáky příliš nemyslí, vlastně vůbec. Dle předsedy ANO Babiše by se děti měli o sebe postarat sami a měli by jít na brigádu do Německa (aneb Česko na první místě :D). Ale jak by se o sebe mohli sami starat? Děti potřebují vzdělání, funkční školy, kvalitní a zaplacené profesionály, kteří je budou učit. Potřebují také politiky, kteří by jim zajistili efektivní systém, jenž je na svět a samostatnost připraví. 

Neříkám, že se nemáme postarat o zranitelné seniory, ale nemůžeme to dělat na úkor budoucích generací, kteří ten systém musí finančně udržet. Potřebujeme reformu systému, který se tu ale místo toho desítky let korumpuje a zaostává. Navíc je nutné lidi motivovat k zodpovědnému chování, vést k aktivnímu a zdravému způsobu života, zavést na školách kritické myšlení a vytvořit vzdělávací programy povinné i pro seniory.

Lidí na seniorských dávkách je více a více, blíží se ke 3 mil. osob. Mladá generace nemůže růst, když jí systém jen ždíme a nic nedá na oplátku. V takovém prostředí si nepořídíte první natožpak druhé dítě, když na daních musíte táhnout 1-2 seniory v důchodu - z pohledu výdajů a příjmů jsou senioři často na tom lépe než rodiny s dětmi. A nejde jen o peníze, ale i bydlení. Senioři mají častěji pro sebe volný celý byt, mladí musí bydlet ve skupinkách.

 

Starší žijí v minulém století

Vždycky žasnu nad tím, když mi někdo ze starší generace začne vyprávět, jak se má mladý člověk chovat, co má dělat, jak pracovat, jak trávit svůj volný či společenský čas. Jako kdyby ve svých myšlenkách neznali skutečnost. A oni ji neznají!! Mnoho z nich nebylo v práci kolikrát i desítky let. Chovat se tak, jak oni chtějí, tak jsme vyhořelí, nekonkurenceschopní a na pracáku. 

Jistě, jsou části života, které se víceméně opakují, které se z dobou nemění nebo mění jen povrchně, ale takových věcí je málo. Mění se nejen způsob života, ale i přístup k němu. Doba je náročnější na vzdělání, zdraví, flexibilitu a čas. Nestačí umět s lopatou, musíte umět řídit bagr, nestačí umět obrábět frézkou, musíte umět naprogramovat CNC stroj. Chodit na poštu a posílat dopisy? Pomalé! Vyřizování telefonátů a emailů po práci? Standard! Neumíš anglicky/německy? Jdi se pást!

Já se nedivím, že mnoho starších lidí nemůže najít práci, většina z nich celý život dělali jednu činnost a ta není soudobá, plus neochota pracovat pod mladšími a učit se novým věcem. O internet se zajímají až v poslední době, sociální sítě, které už mladí opouštějí, starší teprve objevují. 

A volný čas? Mladí vidí sebedestruktivní chování starších, špatné životní návyky, pasivitu, nedostatek času na rodinu a vlastní zájmy. Starší kolikrát fungují jako odstrašující příklad, jak člověk nechce skončit. Vždyť si vezměte, že ideál "důstojného" stáří je pro ně nepracovat, nehýbat se, kynout - práce, být aktivní, učit se, to je pro ně nedůstojné, tak to mají nastavené. Říct jim, že mají jít na brigádu nebo se naučit s internetem, tak vás ukamenují.

 

Politik mimo realitu je běžná věc

Jako příklad můžeme uvézt Zemana, ten neví, že většina peněz je ve službách, nikoliv v průmyslu. Mnoho konzervativních politiků stále prosazují vzor ženy v domácnosti. Kéž by ale konzervativní nebyla drtivá většina české polické scény! ČSSD a ODS vždycky byli konzervativní strany, sociální demokracie prakticky ještě dnes prosazuje sociální politiku minulého století a diví se, kde je problém, proč je nevolí mladí. ANO, které je nahradilo, není lepší, předseda minulé vlády Babiš, kdysi premiér- nejmocnější člověk v zemi, neuměl donedávna používat počítač a dost možná stále neumí! Prezident Zeman nemající mobil, závislý na informacích od kancléře bez bezpečnostní prověrky, je už jen třešnička na absurdním dortu. 

A věc se nemění k lepšímu, i když máme mladého a vzdělaného ministra pro místní rozvoj, nevíme jako to všechno dopadne. Mladí nemají takovou sílu a vliv zásadně něco měnit - občanka v mobilu je dost možná vrchol, co lze zdolat v konzervativním zkostnatělém prostředí. 

 

Horní věková hranice v politice?

Ano, je načase určit si i horní věkovou hranici v politice, neříkám, že starší spoluobčané nedokáží myslet do budoucnosti, že jsou všichni "ustrnuti v čase" nebo neschopni vykonávat svůj mandát. Ale proč volit lidi v průměrném věku dožití? Nalejme si doušek čistého vína, duševní a fyzická kondice se s věkem neodvratně zhoršuje. Zkušenosti těchto lidí nemohou pokryt denní realitu a starosti mladší generace. 

Moudrost ve stáří je mýtus, degradace těla a duše je reálnější. Když už neomezovat horní věkovou hranici, tak alespoň mít základní požadavky na politiky.  Politici nemají sebezáchovu, kandidují alkoholici a i lidé s rakovinou a s vědomím, že budou rok v neschopnosti, zamlčují svůj zdravotní stav a lžou o něm. Je správné chtít vědět, zda politik netrpí například stařeckou demencí.

Je hodně, co změnit. Je absurdní volit zpátečníky, kteří na minulost vzpomínají s nostalgií a neposunuli se do moderního světa. Je šílené nechtít po kandidátech vzdělání a dobrý zdravotní stav, volit na základě hesel a planých slibů v letáčku. Politik, který nemá základní uživatelské schopnosti moderních technologií je negramotný, prostě k ničemu.

 

K diskusi

Připomínám, že jsem z generace, která půjde do důchodu později, odpracujeme toho víc a kdo ví, jaký ten důchod bude. Odpusťte si proto řeči, jak jste byli dlouho v práci, mě to nezajímá, nedojmu se! Není to pro mě důležité, není to pro mě argument. Vy nemáte pochopení pro mladé, nezajímáte se o jejich budoucnost, tak já nemám zájem o vaší budoucnost.

Chápejte mladé jako investici, nikoliv jako rohožku, kam si můžete utřít frustrace. Lidí, kteří mají zájem o mladé, si vážím nadevše a výše zmíněná kritika se vás pravděpodobně netýká.

V diskusi hlavně probírejte vaše oblíbené téma "můj věk" a rovnou si ho i tipněte, ať se trochu pobavím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Flégl | pátek 17.2.2023 11:11 | karma článku: 14,73 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Ondřej Flégl

Atentát na Fica a msta potrefených hus

Robert Fico poměrně dlouhou dobu mluví o možném útoku na vládní politiky. Včerejší postřelení je dost možná splněným přáním. Není ani překvapivé, že s atentátem pracoval i kybernetický útok na ČTK.

16.5.2024 v 9:43 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Co když člen NATO napadne jiného člena aneb Maďarsko jako Trojský kůň Kremlu

Maďarský premiér Orbán je znám svým nacionalismem a propagací Velkého Maďarska, touhou získat území sousedů, aktivním odporem k Západu, a servilitou k Putinovi a jeho invazi.

22.3.2024 v 10:30 | Karma: 18,70 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Hnutí lhářů, ANO, zneužilo manželství pro všechny a bodlo liberály do zad

Kratičké pokračování mého dřívějšího článku, které popisovalo bezpáteřní, bezhodnotový oportunismus hnutí ANO. Zajímá mě, kdy asi zradí seniory? Ale počkat, to už vlastně udělalo, jak popsal Ústavní soud v případu důchodů.

29.2.2024 v 12:12 | Karma: 10,85 | Přečteno: 396x | Diskuse| Miniblogy

Ondřej Flégl

Mír s Ruskem je jen přestávka mezi invazemi

Ruská federace napadá své sousedy a využívá mír jen jako přestávku mezi invazemi. Touhu okupovat další státy navíc přiznal Putin ještě před invazí na Ukrajinu.

29.2.2024 v 11:11 | Karma: 22,08 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Chtěli byste ovlivnit program ANO? Aneb kam vítr, tam plášť!

ANO je silně oportunistické politické hnutí. To v praxi znamená, že nemá žádné hodnotové mantinely, žádné světonázory, které by ho brzdili v touze po moci a zisku.

26.2.2024 v 14:14 | Karma: 20,81 | Přečteno: 465x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

V Kladně hoří sklad olejů, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu

16. května 2024  12:31

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů, vyhlášený je zvláštní, tedy nejvyšší poplachový...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  12:30

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  12:25

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  11:44

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 16,95
  • Průměrná čtenost 923x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik