Šumavský masakr motorovou pilou

Šumava, kouzelně krásné a cenné území naší přírody má být podrobeno právu útrpnému pro potěšení hrstky movitých jedinců. S naprostou samozřejmostí a s cílem vytěžit a urvat ze vzácné lokality co se dá. 

Jedno z nejkrásnějších míst naší země má být poničeno a znehodnoceno výstavbou komerčně sportovního areálu. Normální zdravý rozum se tomu vzpírá a zůstává stát nad bezohledností a krátkozrakostí osob, které tento „projekt“ prosazují. Na otázku co je k tomu vede, určitě není třeba dlouho hledat odpoveď. Na ušlechtilé cíle, jako blaho všech a dobro přírody, můžeme zapomenout. Co se tedy asi skrývá pod pláštíkem místního rozvoje a podbízivě lákavých slibů? Že by obrovský byznys?

Odborné studie ukazují, že brutální zásahy tohoto typu jsou pro přírodu nevratné a poškození jedinečného biotopu trvalé. Ekologie vezme za své a barbarský konstrukt by měl přímý neblahý vliv na celou oblast. Je zde absence jakéhokoli citu a respektu k přírodě, nad vším vládnou jen zištné cíle a chtivost. Navždy by byl ztracen další kus naší krásné přírody, neboť takto zasažené území národního parku už nikdy nezregeneruje. Lesy, stráně, každý jeden strom a rostlina v takovéto krajině je něco víc než jen životní prostředí. Je to přírodní skvost a národní bohatství.

Výše uvedené se netýká jen NP Šumava, ale i ostatních národních parků a chráněných území, která jsou takto ohrožena. Národní parky zaujímají pouze 1,5% naší země, ale plocha ze které zatím civilizace netěží je ještě menší,- 0,7% celkové rozlohy ČR. Jistěže developeři vždy budou garantovat co kdo bude chtít, zaručí se za všechno a obhájí cokoli. Modely a studie též určitě vypadají velmi lákavě a neškodně. Lidé ale mají právo cokoli odmítnout. Celý proces vyjednávání, diskuzí a názorů musí sledovat vyšší zájem. Zájem nadřazený všem zájmům ostatním, a to je chránit co patří generaci současné i generacím budoucím. Je to zájem nadřazený všem zájmům ostatním.

Velmi iluzorní by byla představa, že některý národ či civilizace jsou proti postupné, plíživé devastaci imunní. Neuváženými kroky lze životní prostředí a vlastní existenci zlikvidovat poměrně rychle a spolehlivě. Vztah člověka k lesům by měl být posvátný, neboť to jsou zelené plíce planety a v Evropě těmito plícemi je právě Šumava. Příroda musí být chráněna zákonem natolik jasně a konkrétně, aby výklad byl jednoznačný a neumožnil zneužití. Je nutné si uvědomit, že příroda bez člověka může prosperovat docela dobře, ale člověk bez přírody nikoli.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Hrdinová | pondělí 27.2.2017 22:20 | karma článku: 23,32 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Olga Hrdinová

Fejeton o jaru

30.4.2018 v 8:08 | Karma: 5,78