Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výstava III. odboje v Československu

Výstavu III. odboj v Československu mohou zhlédnout až do 27. března  2010 návštěvníci regionálního infocentra Pardubice Region Tourism. Vernisáž se konala 1. 3. 2010.

„Tato výstava je samozřejmě výrazem poděkování přímým účastníkům III. Odboje - všem, kteří strádali, prožili mnohá utrpení a položili život za svobodu a demokracii. Výstava měla premiéru v červnu 2006 v Evropském parlamentu v Bruselu a uspořádali jsme ji tehdy společně s europoslanci ODS  Ninou Škottovou a  Petrem Duchoněm, za spoluúčasti Konfederace politických vězňů České republiky. Konfederace  se také zasloužila o její rozšíření po mnoha našich městech i v zahraničí.
Nacismus, fašismus a komunismus jsou totalitní režimy nám veskrze známé. Pro nás Středoevropany, představuje komunismus asi nejhorší zkušenost s totalitním režimem. Za činnost proti komunistickému režimu bylo od února 1948 do listopadu 1989 odsouzeno na 250 000 osob, 241 politických vězňů bylo popraveno a mnoho mužů a žen zemřelo ve věznicích, koncentračních táborech a také na hranicích státu při pokusech o emigraci. V táborech nucených prací bylo bez soudu dle zákona 247/48 uvězněno více než 80 000 lidí, velká skupina mužů sloužila vojenskou službu u tzv. pomocných technických praporů.
Brutálních trestů se dočkali i ti, kteří za 2. světové války za svobodu bojovali, ale většinou na nesprávné „světové straně“, a zvláště ti, kteří se postavili komunistické moci  v aktivním odporu. Přestože nás historie varuje, komunistické myšlenky a vzpomínky na staré dobré časy jsou v České republice stále silně zakořeněny.
Demokracie je stále více ohrožována existencí KSČM, která posiluje takovým způsobem, že žije v parlamentu a spoluvládne v mnoha krajích a městech. Její líbivý sociální program je založen na nereálných slibech a na touze znovu se vrátit do mocenských pozic - a mne děsí ta snadnost, s jakou mnozí naši spoluobčané vytěsňují tuto zkušenost ze svých myslí.
Domnívám se, že evropská diskuse nad zkušeností s totalitou není dostatečná, stejně jako vyrovnání se s minulostí v rámci střední a východní Evropy. Tento proces však nelze vynutit, nelze jej nakázat, ale pokud se má vyvíjet, je nezbytné vynaložit iniciativu a především vzbudit zájem široké veřejnosti. Musíme poskytnout co nejvíce prostoru lidem, kteří se nebáli otevřeně proti režimu vystoupit a kteří jsou ve svých výpovědích přímým důkazem jeho krutosti a antihumánnosti. My, občané bývalého východního bloku, víme dobře, o čem mluvíme a před čím varujeme. Varujme nejen v České republice, ale i v ostatních zemích Evropy.
Poslanci Evropského parlamentu přijali počátkem dubna loňského roku společné usnesení o svědomí Evropy a totalitě, v němž žádají, aby byl 23. srpen vyhlášen Evropským dnem obětí všech totalitních a autoritářských režimů. Připomínají v této souvislosti, že Evropa nebude sjednocena, dokud nebude schopna nahlížet na svoji historii jednotně, neuzná nacismus, stalinismus a fašistické a komunistické režimy za společné dědictví a nepovede otevřenou a důkladnou diskusi o jejich zločinech v minulém století.
Evropská integrace byla již od počátku reakcí na utrpení, které přinesly dvě světové války a nacistická tyranie, jež vedla až k holocaustu. Byla rovněž způsobem, jak pomocí spolupráce a integrace překonat hluboké rozpory a nepřátelství v Evropě, jak ukončit válku a zajistit na tomto kontinentu mír a demokracii.
 Vzpomínky na tragickou minulost Evropy je proto zapotřebí uchovat v živé paměti, uctít památku obětí, odsoudit viníky a položit základy k usmíření vycházející z pravdy a připomínání minulosti. Evropští poslanci si uvědomují, že v západní Evropě byl dominantní historickou zkušeností nacismus a že země střední Evropy navíc zažily komunismus. Jsem velmi rád, že mají zájem o lepší pochopení minulosti právě těch zemí, které prošly dvojí diktaturou.
Zamysleme se v této souvislosti nad přetrvávající podporou komunistů v ČR.  Česká republika je v tomto ohledu výjimkou i v rámci střední a východní Evropy.  Souvisí to s tím, že na rozdíl od ČR se v naprosté většině postkomunistických zemí komunistické strany přetvořily ve formace sociálně-demokratického typu a přejmenovaly se. Nikoliv však u nás doma, kde je KSČM přímou pokračovatelkou totalitní KSČ. Tito komunisté u nás získávají ve volbách zhruba 15 procent hlasů a mají přibližně 70 tisíc členů.
V mnoha západních zemích přežívají iluze o povaze komunismu a komunistických stran. Západní intelektuálové však nikdy nemuseli řešit praktickou otázku, jak se stavět ke straně, která nese zodpovědnost za neobyčejné zločiny a devastaci, a která přesto oficiálně existuje bez toho, aniž by se důrazně od takovýchto praktik distancovala. Nacistické a fašistické strany, které v Západní Evropě způsobily podobné utrpení, byly po 2. světové válce bez milosti zakázány. Podle mého názoru byla neschopnost zákazu komunistické strany jako představitelky totality ve všech sférách života hrubou morální chybou, která má své negativní dopady dodnes. Komunisté přestáli polistopadový odsudek drtivé většiny lidí, nepřemalovali štít, a postupně nejprve se vzpouzející  a pak jen zřejmě otrávenou a unavenou společnost donutili k tomu, že si společnost na existenci komunistické strany tak nějak zvykla.
Vzhledem k tomu, že některé politické strany veřejně s komunisty kolaborují a dokonce s nimi vládnou na některých radnicích a v krajích, je tento stav – vzhledem k nedávné minulosti, kterou si dnes připomínáme – více než alarmující.“

 Oldřich Vlasák, poslanec Evropského parlamentu

Autor: Oldřich Vlasák | úterý 16.3.2010 10:46 | karma článku: 4,13 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Oldřich Vlasák

Europoslanci si přejí jedno sídlo parlamentu

Představte si, že byste měli v obci dvě radnice a každý měsíc byste se museli na týden se všemi úředníky stěhovat. Navíc účetní oddělení by bylo ještě na třetím místě a komunikovali byste s ním pouze interní poštou. Právě tak totiž funguje Evropský parlament, který zasedá ve Štrasburku a Bruselu a část administrativních pracovníků sídlí v Lucembursku. Za vítězství zdravého rozumu lze proto považovat, že se Evropský parlament v závěru minulého měsíce poprvé sám oficiálně postavil za ustavení jednoho sídla. Zrušením cest do Štrasburku by se totiž ušetřilo až 250 milionů eur ročně. Vyzval tak členské státy, aby konečně zastavily neustálé stěhování. Boj za jediné sídlo EP byl přitom běh na dlouhou trať. První skutečná změna nastala až v loňském roce, kdy naše skupina v tajném hlasování prosadila "technické" snížení počtu stěhování ze 12 na 11. Evropský parlament má totiž možnost upravovat svůj pracovní kalendář, slučovat zasedání ve Štrasburku a více jich pořádat v Bruselu. Může to vypadat malicherně, ale je to obrovský krok kupředu, protože i takový "detail" byl desítky let zcela nepředstavitelný. Lavina odporu proti neustálému stěhování se tak tehdy dala do pohybu a v souvislosti s přetrvávající ekonomickou krizí a potřebou šetřit získala nový politický impuls. Ovšem Lucembursko a Francie se nehodlají svého privilegovaného postavení za žádnou cenu vzdát. Toto jasně dokumentovaly podáním žaloby k Soudnímu dvoru na Evropský parlament právě v souvislosti s jeho rozhodnutím snížit počet plenárních zasedání ve Štrasburku. V základních smlouvách o Evropské unii je dáno, že Evropský parlament má sídlo ve Štrasburku, kde se konají plenární zasedání, která trvají 12 měsíců, včetně zasedání o rozpočtu. Doplňující plenární zasedání se konají v Bruselu a také výbory Evropského parlamentu zasedají v Bruselu. Generální sekretariát Evropského parlamentu a jeho útvary sídlí v Lucemburku. Toto nás nutí se stěhovat a změnit to mohou jen členské státy, a to jednomyslně. V době krize však musí šetřit každý a omezení či úplné zrušení stěhování, které podporuji, by bylo pro občany tím nejméně bolestným škrtnutím zbytečně vysokých veřejných výdajů. Oldřich Vlasák místopředseda Evropského parlamentu

25.4.2012 v 10:13 | Karma: 9,31 | Přečteno: 880x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Politika Evropské unie ve vztahu ke kultuře

Je všeobecně známo, že Evropská unie je především obchodní organizací. Podpora kultury jako takové je proto vnímána jako doplňková činnost. Nicméně i tak podporuje z evropských peněz kulturní rozvoj zejména v chudších regionech, čímž se snaží nastartovat místní ekonomiku, vytvořit pracovní místa v oblastech, jakými jsou například on-line služby či media, nebo usnadnit obcím přilákat turisty a podpořit cestovní ruch.

28.2.2012 v 14:43 | Karma: 5,50 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Premiér se zachoval zodpovědně

České stanovisko nepodepsat smlouvu o evropské rozpočtové unii vyvolalo roztržku ve vládní koalici. Z členských zemí Evropské unie se ke vznikající smlouvě kromě České republiky nepřipojila také Velká Británie.

3.2.2012 v 8:31 | Karma: 19,88 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Tak už v tom „máme jasno“! Rajče je ovoce a mrkev možná také!

Je zcela jistě zájmem spotřebitelů mít možnost při nákupu nápojů rozlišit, zda si kupují pravou ovocnou šťávu, nebo pouze nápoj vyrobený z koncentrátu, tzv. nektar. V tomto ohledu jde jistě o zpřesnění směrnice EU (týkající se ovocných šťáv a některých podobných produktů určených k lidské spotřebě) a jde to správným směrem...

19.12.2011 v 15:15 | Karma: 12,05 | Přečteno: 3685x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Rozdíly mezi východní a západní infrastrukturou se zase neřeší!

Odstraňovaní bariér ve volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu v Evropské unii je naší dlouhodobou prioritou. Z tohoto důvodu podporuji snahu Evropské komise o vytvoření jednotného evropského dopravního prostoru.

19.12.2011 v 13:56 | Karma: 7,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

„Všímá si kancléř vůbec, co se děje?“ Jak Německo poznamenal volební šok

11. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Je sečteno. Spíše by se dalo říct zúčtováno. Němci koaliční vládě kancléře Scholze nicnedělání...

Léto plné silničních uzavírek. Přehled, kde v Česku mohou řidiči čekat potíže

11. června 2024

Premium Ani letos při prázdninových toulkách po Česku nemohou lidé doufat v hladký průjezd po tuzemských...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Oldřich Vlasák je konzervativní politik, který pevně věří, že rozvoj samosprávné demokracie je základní podmínkou prosperity státu. V současné době je místopředsedou Evropského parlamentu, místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky, výkonným prezidentem Rady evropských obcí a regionů (CEMR), členem Světové rady spojených měst a místních samospráv (UCLG)a zastupitelem města Hradec Králové.
Oldřich Vlasák je členem Výkonné rady ODS.

Seznam rubrik