Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč bude mít Klaus opět pravdu

Je logické a přirozené, že finance manipulují světovým míněním. Stávající světový názor je zakódovaný v myslích obyvatel této planety velice silně a většina z lidí ani netuší, že by tomu mohlo být jinak.

Všude ve světě se preferuje růst hospodářství. Díky inflaci se ale ekonomický růst, eliminující pouze toto inflační navýšení, stává růstem nulovým. Ne nadarmo se ministři financí snaží za každou cenu nepřekročit v rozpočtu na příští rok tříprocentní zadlužení, jde vlastně o navýšení o inflační procenta. Na trh se tak pumpují stále větší objemy peněz při stejné produktivitě ekonomiky a vlastně si tak o tuto inflační hodnotu pravidelně snižují jejich hodnotu. Jedni chudnou, druzí se obohacují stále víc.

Jak asi může konkurovat jakýkoliv stát z EU exportérům vysoce kvalitního zboží například z Německa? Pokud technicky slabší státy mohly na dovážející zboží uvalit cla a nechat tak část peněz doma, docílila se šance prodat i jejich méně dokonalé výrobky na domácím trhu. Tímto způsobem byl korigován směnný kurs měn obou států. Měny se ale sjednotily, cla zrušila a všechny peníze tak putují do silnějších států. Slabší státy nechaly zbankrotovat své výrobce, příjmy z daní klesly, nezaměstnaných přibylo a začaly si půjčovat od bohatších států na splácení dluhů.

I bohatý stát své peníze nemá, ty si půjčí za úroky od bank a teprve pak je může slavnostně půjčovat potápějícím státům. Za tyto peníze ale ručí vždy půjčující stát, přesněji řečeno obyvatelé onoho státu. Tyto miliardy se pak v podstatě vrátí zpět do stejných bank, kruh se uzavírá, banky vydělají, úroky zaplatí obyvatelstvo. Tento postup se bude opakovat až do té doby, kdy obyvatelé budou mít menší příjmy, sníží se sociální dávky, začnou se zvyšovat daně. Musí nastat bankrot, nastolí se nová reforma a všichni s radostným očekáváním lepších zítřků začnou pracovat v očištěném hospodářství na novém bludném kruhu - ostatně tak tomu bylo v historii již několikrát.

Porovnejme si technickou úroveň vyspělého Německa a ostatních států před založením EU. Ne ve všem tam byly jejich stroje a výrobky na vyšší úrovni. Dnes jsou, například u nás, provozované pouze odnože jejich podniků, jsou bez vlastního vývoje a vlastně jim ani nekonkurují, pouze montují jejich nápady. Prodejní ceny určuje mateřský podnik v silném státě, montovna dostane jenom výplaty bez zisku. Počet produktivních mozků všech Evropanů se snížil, zůstalo pouze několik z těch dominantních úspěšných ekonomik. Konkurence zanikla a technický vývoj i u těch vyspělých států se vlastně zpomalil, nakonec z toho může profitovat pouze mimoevropský svět. Merkelová (před ní Kohl) dokázala přesvědčit většinu Němců v tom, že tento způsob vedení Evropy nastoluje tu správnou velkou evropskou říši. Voliče to hřeje, pochopili smysl integrace Evropy a jsou ochotni se částečně obětovat.

Do slabších ekonomik se nalévaly peníze na zbytečné akce, dluhy rostly a jednou muselo přijít nějaké vystřízlivění. Podíl produktivních lidí se stále vlivem rostoucí administrativy snižuje. Naši zákonodárci v podstatě pouze schvalují evropská nařízení, a proto jsou zbyteční buď ti naši, nebo ti evropští. Většinou se u nás pomlouvají nařízení ohledně křivosti banánů, názvů rumu, olomouckých syrečků apod., jenže nás zatěžuje více přemíra administrativních nesmyslných nařízení. Povinné nahrazování klasických paliv alternativními zdroji energií ve výši 20 procent vedlo k tomu, že EU není již nyní konkurenceschopná v těžkém průmyslu ostatním průmyslovým státům světa, protože cena energií v Evropě neúměrně vzrostla. Násilné regulace v zemědělství vlivem nerovnoměrných dotací, povinně zakládané další úřady pro komunikaci s EU, různá nařízení korigující svobodu podnikání a jiné a jiné otupující direktivy zde svazují iniciativu v podnikání.

Je otázkou, zda je výhodné vystoupit z EU dřív nebo až se zhroutí sama. Je možné, že EU přijde i k rozumu, přijme zcela jiný přístup k „vládnutí“ a stane se opravdovou výhodou pro všechny zúčastněné státy. Celá její existence měla být založena na jiných principech, ne jen na direktivních rozkazech. Má možnost radikálně zjednodušit administrativu, sjednotit společný dorozumívací jazyk, upřednostňovat vlastní produktivitu před ostatním světem apod. Není nutné tyto kroky provádět z nějakého centrálního přelidněného úřadu plného lidí s různými zájmy, ale například formou referend jednotlivých suverénních států. Vždyť i v Norsku a Švýcarsku se nemají tak špatně a dokonce Turecko v poslední době přichází k tomu, že není třeba se do EU cpát.

Ve sdělovacích prostředcích je u nás otázka vystoupení z EU přesunuta do úrovně totálního nesmyslu a Klausovo doporučení se všichni snaží zatemnit. Také jsem hlasoval v referendu proti vstupu, dokonce jsem měl přesnou představu o tom, jak to skončí. Vše k tomuto konci nezadržitelně spěje, historie má své opakující děje a nic nového se ani nedá čekat.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | pondělí 7.10.2013 17:46 | karma článku: 26,22 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik