Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je nám utajováno?

Vládnoucí představitelé všech zemí světa nikdy nevysloví některé ekonomické finty, které se jejich poddaní nesmí dozvědět.

     Představme si, že by cena benzínu byla ustálena na hodnotě jedné koruny za litr a k pokrytí energie potřebné u vytápění by nám stačila též jedna koruna na den. Kolik by asi z těchto cen získala státní pokladna? Samozřejmě takřka nic. Zvyšování cen pohonných hmot, plynu, uhlí a elektrické energie je tedy v zájmu každé ekonomiky až do té doby, kdy začnou voliči pomýšlet na oblíbenou defenestraci. Proto je nutné mít ceny na udržitelném maximu a ne na minimu. Největší katastrofou pro přerozdělovací schopnosti státu by byl vynález levné pohonné hmoty a prozrazení nového snadno dostupného způsobu získávání energie.

     Nikdo se nepohoršuje, když se zdraží ceny pohonných hmot a zvýší poplatky za používání komunikací pro nákladní auta - jen ať platí, nás se to netýká. Jenže dopravci nemají možnost  zvýšené náklady platit ze svého, podraží a vlastně ve skutečnosti toto zdražení zaplatíme pouze my spotřebitelé.

      Dnes to vypadá, že si u nás ze svého nepostavíme vůbec nic, vše nám platí jakási nekonečně štědrá Evropa. Nikoho nebolí, jestli to stojí o několik procent víc při složité administrativě, o desítky procent na úplatcích při hledání stavební firmy, kde není zapotřebí vybírat nejlevnější řešení. Proč šetřit, když to neplatíme, nakonec se stejně nějak doplatí nepředpokládané překážky. Při vymýšlení nových projektů placených z vnějšku se některé stavby zdají být prosazovány jen proto, aby se peníze vytahaly a někam spláchly, byla vidět aktivita a řeč nestála. Málo kdo si uvědomí, že to stejně zaplatíme my, jen to bude na stavby, které by jsme až tolik nepotřebovali a navíc byla realizace několikrát dražší. Proč by si s tím stát lámal hlavu, z několikanásobně vyšších cen má větší příjem.

      Stát potřebuje k výstavbě velkých nákladných akcí opozici v podobě různých zelených aktivistů a kdyby je neměl, musel by je uměle vytvořit a platit. Představme si, jak by se bez nich stavěly všechny potřebné dálnice bez průtahů a stát by musel konečně připustit, že na to jednoduše vůbec nemá peníze. Ony mediální průtahy vlastně šikovně zakrývají naši finanční neschopnost a vina se hází na milovníky žabiček.

     Je nám každodenně předkládáno finanční zadlužení přepočtené na osobu a dost nevybíravě  do našeho podvědomí vnucována jistá forma viny. Málokdo si ale uvědomuje, že víc jak 50% dluhu bylo způsobeno oddlužováním špatně vedených bank. Na počátku mohli naši ekonomičtí velikáni své chyby záplatovat výprodejem společného majetku, dnes se nedá prodávat skoro nic, proto se zadlužujeme. 

     Většina lidí si myslí, že vláda, senát a parlament nám odebírá nejvíce peněz na své výplaty. To je určitě jeden velký omyl. Jejich výplaty jsou zanedbatelné proti proplácení administrativního aparátu, který vytvořili samotní poslanci. Někdo spočítal, že administrativa se za dvacet let 6x zvýšila. Těžko uvěřit, ale podívejte se kolik přibylo honosných staveb k tomu účelu přestavěných a nově postavených. Říká se, že počítače všechno zvládnou, to je další omyl. Převody v bankách trvají jak jim to ekonomicky vyhovuje, poslanci schvalují jednu novelizaci za druhou, přidávají statistiky a mnoho jiných zbytečností v domnění, že počítače vše dělají zadarmo a samy od sebe.

     Každému jedinci se musí zakódovat vnitřní pocit viny a strachu. Lidé již nevěří na božskou všudypřítomnou sledovanost a následnou zlobu, proto se jim musí vštípit strach z  globálního oteplování nebo alespoň běžná nemoc se změní v pandemii. Zaručeně nejvhodnější pomůckou pro ovládání mas, platnou v jakékoliv době, je jedenácté přikázání „Neznalost zákona neomlouvá“. Postačí pouze často měnit zákony, psát je složitě a nesrozumitelně. Jeden soud vás odsoudí, druhý osvobodí. Málokdo se nad touto absurditou zamyslí a považuje ustálenou metodiku justice za správnou, logičtější by ale bylo za špatné a neodborné rozhodnutí soudce potrestat.

     Jakákoliv přírodní pohroma stát ekonomicky pozvedne, nesmí se o tom z hlediska morálního mluvit, ale je to tak. Při minulých povodních se sice mnoho staveb zničilo, jejich majitelé přišli o své nemovitosti, ale pak museli uvolnit všechny našetřené peníze do obnovy staveb. Částečně pojišťovny a především postižení uvolní blokované peníze, zvýší zaměstnanost, spotřebu stavebního materiálu a z toho všeho státu plynou odvody. Dá se tvrdit, že polovinu celkových ztrát při katastrofě si stát vezme na různých formách daní. Jestliže stát nedá ze svého na obnovu katastrof přibližně padesát procent, není ohleduplný k postiženým. Velice zajímavě se dá pohlížet na finanční zahraniční pomoc, i zde se dá počítat s automatickým vylepšením státní kasy.

     Oblíbené heslo z minulého režimu „Babička a dědeček ujídá nám chlebíček“ se v poslední době stává nevyřčeným strašákem současného věštění černé budoucnosti. Přitom jsou řešení poměrně jednoduchá. Buď se bude pracovat do konce života, jak tomu v historii bylo běžně, nebo se stát vyvaruje útoků na kouření, alkohol a obezitu, zakáže se sport,vycházky v nočních hodinách a v důchodovém věku se budou doporučovat adrenalinové sporty. V myšlenkách zodpovědného ekonoma tyto nápady jistě panují, ale zatím se je bojí vyřknout nahlas.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Šrámek | středa 17.2.2010 15:05 | karma článku: 19,55 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1010x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik