Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co ani samotní rozhodčí netuší

Pelta s Damkovou získali objektivního rozhodčího přesto, že sami věří českým arbitrům. My televizní odborníci na fotbal však dobře vidíme a víme, na čí straně jsou naši rozhodčí.

Není třeba si myslet, že jsou podplaceni, rozhodující je přirozené psychické ovlivnění. Každý sudí je člověk, který má k jednomu, nebo druhému mužstvu jistý vztah, Především pak ví, že píská na hřišti, kde diváci jsou z velké většiny fandové místního klubu. Nejvíce určující je ale účast Sparty, především pak jsou-li jako domácí mužstvo. Nejvíce fanoušků v naší malé republice fandí právě tomuto mužstvu, proto je také nejvíce sledované. Vždy si říkám, že takový zápas neznámého vesnického mužstva v Hodkovičkách se Spartou je pro rozhodčího záležitost sledování chyb vesnických hráčů a promíjení faulů sparťanů, vlastně si ani takové jednání sám neuvědomí. Pamatuji si, jak asi před dvaceti lety rozhodčí nastavoval hru do desáté minuty, dokud Sparta nedala rozhodující gól a poté ihned zápas ukončil. V nynějším zápase Sparty s Plzní by náš rozhodčí klidně dokázal zapískat minimálně jednu penaltu proti hostům a při trošce svévolnějšího přístupu dokonce dvě. Určitě tam byly asi čtyři okamžiky volných kopů z nebezpečné vzdálenosti, které by naši rozhodčí nařídili proti Plzni a diváci by toto rozhodnutí dokonce odměnili potleskem. Je potřebné si uvědomit, kolik posledních zápasů rozhodlo nespravedlivých a nafilmovaných zákroků ve prospěch slavnějších mužstev, především pak domácích. Ani sám rozhodčí si neuvědomuje, jak jej jeho přirozená psychika ovládá. To samozřejmě neplatí jenom pro sudího, takové neobjektivní posuzování máme i my fanouškové a hospodští experti, navíc máme k dispozici objektivní a tolik záměrně zavrhované televizní záznamy. V poslední době stále více platí, že není ani tak důležitý um mužstev, ale výkon rozhodčího, ten určí, kdo vyhraje. I na důležitých mezinárodních zápasech je poměrně často k vidění důležitost rozhodčích, mnohdy nezáleží vůbec na výkonu toho kterého mužstva, o výsledku nakonec rozhodne sudí.  Dá se tedy s jistotou tvrdit, že Pelta s Damkovou v tomto zápase zařídili porážku Sparty tím, že přivolali objektivního rozhodčího, jinak by pochopitelně vyhrála, nebo minimálně remízovala, tak jako vždy, Sparta.

Na závěr je dobré si uvědomit, že dnešní nejslavnější mužstva stojí pouze na penězích a v podstatě vlastní výchova hráčů je vhodná již jen pro nemajetné kluby. Zajímavé by bylo třeba sledovat vesnický manšaft z Hodkoviček, který by měl od nějakého šejka peněz tolik, že by za něj mohl hrát Messi, Neymar, Ronaldo, Roben atd.? Byly by Hodkovičky slavné jako Barcelona a díval by se na ně celý svět až do okamžiku vítězství v Lize mistrů? Kam by se třeba Barcelona dostala bez Messiho? Jak by dopadla Sparta, kdyby za ni tento hráč kopal? Otazníkem je i důležitost trenéra, ony slavné fotbalisty v Hodkovičkách by třeba vedl jeden z hospodských teoretiků, a nejslavnější trenér světa by vedl vesnické amatéry. Ani není třeba dlouze uvažovat, důležitost trenéra by byla velmi rychle vyřešena. Ovšem sudí by dokázal i tento nepoměr rozhodnout dle vlastního uvážení třebaže s rizikem, že by v dalších třech kolech nepískal. Asi jsem nepopsal nic nového, určitě tyto úvahy proběhly hlavou každého fanouška fotbalu, především toho co nikdy tento nejoblíbenější sport neměl čas osobně provozovat, ale přesto jej má rád.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Šrámek | pondělí 11.5.2015 7:58 | karma článku: 11,18 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik