Už je to tady - právo romského národa na sebeurčení!

JUDr. Klára Samková, Ph.D. (TOP 09) opět dnes ráno na ČT 24 zdůraznila, že Romové jsou NÁROD a mají právo na sebeurčení.

Právo národů na sebeurčení "...je odvozováno z idey národního státu. Jeho cílem nebo prostředkem je zpravidla vytvoření státu nebo autonomního území podle etnických územních hranic..." Národ je potom "společenství lidí, kteří se hlásí ke stejné národnosti, mají obvykle společný jazyk, zvyky a tradice."

Podle naší Ústavy je na svobodné volbě každého, k jaké národnosti se přihlásí. V roce 1945 žilo na území  Čech a Moravy asi 1000 Romů (důsledek holocaustu), v roce 1947 již 17 000 a v celé ČSR 10 1190. Při sčítání lidu 2001 se k romské národnosti hlásilo 11 746 lidí, dnes se odhaduje, že v Česku žije až 300 tisíc Romů. Za 66 let tedy jejich počet vzrostl 300 krát, zatímco celkový počet občanů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se prakticky nezměnil (v r. 1945 nás bylo 10,6 milionu). Kdyby počet neromů v Česku vzrostl stejným tempem, bylo by nás přes 3 miliardy!

S množícími se hlasy volajícími po vytvoření romské politické strany, posilováním romského národního uvědomění a výkřiky paní Samkové o právu romského národa na sebeurčení se můžeme v brzké době dočkat podobných separatistických požadavků, jaké mají Maďaři na Slovensku, Baskové ve Španělsku, Srbové a jiní na Balkáně atd. Tyto požadavky jsou téměř vždy provázeny terorismem, nesnášenlivostí a národnostními čistkami. Začíná to nevinně na úrovni požadavků za uznání, za jakási stejná práva s majoritou, obviňováním z útlaku, znevýhodňování, xenofobie a rasismu, zakládáním vlastních škol, dvojjazyčným označováním ulic, úřadů a obchodů, výstavbou kostelů, mešit, synagog apod. Spolu s oslabováním českého národního cítění, označování vlastenectví za slabost a xenofobii, posilováním evropské integrace v rámci EU, růstem obdivu k "velkým a silným" a úpadkem národní hrdosti tyto tendence mohou dovést Českou republiku do velkých problémů.

Paní doktorka Samková již 26. února 2000 prezentovala na stránkách "Romové v České republice" tyto názory (volně vybírám a cituji ): Romové jsou NÁROD a ČR nezachází s Romy jako s národem. Romové hluboce pohrdají neromy - Čechy, gádži - a všeobecně euro-americkou kulturou, jíž jsou zcela cizí pravé hodnoty lidského života. Zdrojem smíchu Romů na adresu gádžů je věčná česká chamtivost, patolízalství, donašečství a všechny formy honby za bohatstvím. Romové - toť neuvěřitelně velký intelektuální potenciál, který doposud dříme nepoužit. A straší, že Romové by toho mohli mít už dost a odejít hledat své uplatnění mimo ČR, čehož bychom měli zřejmě hluboce litovat. Nevím jak vy, ale já se víc bojím tendencí, o kterých jsem psal výše, než toho, že nás Romové opustí. Jejich exodus, naše štěstí.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Slováček | pátek 14.10.2011 11:50 | karma článku: 40,80 | přečteno: 3354x