Terorismus - strašnější a nebezpečnější než nejsilnější armáda.

Svého času nutně odzvonilo opevněným hradům, bitevním superlodím, zákopové válce i bezpečí civilnímu obyvatelstvu mimo bitevní pole. Moderní technologie a bojová technika, superzbraně, špionážní satelity, ponorky, neviditelné bombardéry, balistické rakety i jaderné zbraně nerozlišují mezi bitevním polem a hlubokým týlem a přesto se mohou zdát dětskými hračkami v porovnání s možnostmi a hrůzou fanatického TERORISMU.

Jsme vůbec schopni úplně pochopit nebezpečí terorismu? Není to pro nás stále něco sice nebezpečného, ale přeci jen imaginárního a na hony vzdáleného našim "pelíškům"?

V souvislosti se zabitím Usámy bin Muhammada bin Ládina (1957 - 2011) se vynořilo mnoho úvah a spekulací o možné odvetě al - Káidy a jejich přívrženců. Možné to je, já bych dokonce řekl, že nanejvýš pravděpodobné.

Nám nejbližšími aktuálně ohroženými státy jsou Německo, Belgie, Nizozemsko a Velká Británie. Z mnoha důvodů se do pozornosti teroristů mohou dostat cíle ve Francii, Itálii, Švýcarsku ale i v Polsku, Rakousku nebo Česku. Nehledejte žádnou logiku u nelogického jednání. Prostě se tak někdo, někde rozhodne a protože tam, kde se nic ještě nestalo je malá ostražitost a dostupnost strategických cílů snadná, od myšlenky nebude daleko k činu. V dnešním globálním světě, kde všechno souvisí se vším, kde vzdálenost 1000 kilometrů pro přesun a komunikaci nic neznamená a kde se nikdo nikde před nikým neschová si nemůžeme být ničím jisti.

Připomenu jen zlomek některých teroristických útoků, uskutečněných z různých důvodů různými skupinami: 2011 - letiště Domodědovo, 35 mrtvých / 2007 - letiště Glasgow, naštěstí bez mrtvých / 2005 - MHD Londýn, 50 mrtvých / 2004 - škola v Beslanu, 330 mrtvých / 2004 - nádraží Madrid, 191 mrtvých / 2001 - WTC NY, 2993 mrtvých. O desítkách či spíše stovkách sebevražedných útoků v Iráku, Afghánistánu, Izraeli, Egyptě, Pákistánu a jinde s dnes již tisícovkami obětí se dočítáme doslova denně. Ne všude je motivem náboženský fanatismus, silným motivem jsou separatistická hnutí, všelijaké politické a ideologické myšlenky a zřejmě i motivy ekonomické podle známého "Tam kde bývá nedostatek, tam se rodí svár". Jedno je jisté, terorismus není v útlumu ale naopak, má vzestupnou tendenci.

Já si myslím, že teroristické útoky ani nemusí být natolik sofistikované, aby dokonale rozvrátily ekonomiku kterékoliv země, zasáhly do životní úrovně, života a psychiky občanů. Vždyť cílem takových útoků je především šíření strachu, chaosu a rozvrat systémů. Umím si představit co dokáže nepatrné množství trhaviny, odpálené mobilním telefonem, třeba se stožárem vysokého napětí, transformátorem, železniční tratí, dálničním a silničním mostem, komunikačními převaděči, horkovody dálkového vytápění, kanystr nebo igelitka s jedem vhozená do zdrojů pitné vody apod. K takové akci nemusíte léta nikoho školit a připravovat jako pilota Boeningu. Na to stačí "obyčejná" ženská od sporáku nebo nenápadný student-turista.

Umíte si představit, co by pro naší ekonomiku a pro naše životy pár takových akcí znamenalo? Kolik prostředků by muselo být vynaloženo na ochranu celé infrastruktury? A bylo by vůbec možné ji ochránit?

Proč o tom vůbec píšu? Protože jsem v jiném svém článku napsal, že musíme být schopni a připraveni řešit možné situace, které lze očekávat ze změn ve 21. století a na což mi jeden diskutující napsal, že to je hloupost, že se každý, až se něco stane, přizpůsobí a že netřeba dopředu reagovat. Nevím jak se příslušné vlády a státní orgány na podobné možné, zatím hypotetické, situace připravují. Vím jen, že kdo je připraven, není překvapen. Nemaluji čerta na zeď, ale napadlo by obyvatele New Yorku 10. září 2001 co se stane zítra?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Slováček | úterý 17.5.2011 7:00 | karma článku: 8,16 | přečteno: 794x