Paní Jílková, co to včera bylo?? Únos?

Myslím, že včerejší večerní romskou agitku paní Jílková nezvládla, lépe řečeno, ani zvládnout nechtěla. Už její úvodní zaškobrtnutí naznačilo, že není "ve své kůži", jakoby na ni někdo zpoza kamery ukazoval "Opovaž se mrcho a uvidíš!!".

Celý následující pořad "Máte slovo" mě utvrdil, že slovo nemáme. Skutečnou senzací bylo už jen složení účastníků této diskuse, která mi však připomínala scénu jak vystřiženou z temných městských ulic: tři statní chapíci tam s převahou podpory zákona s radostí mlátí nešťastného chodce kvůli padesátikoruně a zpoza rohu to sleduje ministr vnitra, šklebící se a skoro spící.

Jakou úlohu tam měli sehrát starostové Litvínova a Nového Bydžova jsem neuhádl, snad figurantů? Nebo že by představovali zástupce majority? Zpětně bych hádal, že fackovacího panáka. Nebo že by i na ně někdo z temného zákulisí mířil pistolí? Prostě, byla to scéna jak z kriminálního trileru.

A tak jsme se dozvěděli jen to, co už dávno všichni víme. Že o podstatě problému, který nás všechny tak štve, a který z nás proti naší vůli dělá xenofoby a rasisty, se na veřejnosti stále ještě nesmí mluvit a že všichni nejsou stejní a házet je všechny do jednoho pytle je špatné a rasistické. A že podstata problému nespočívá v nich samotných, ale opět a zase jen v nás ostatních. Protože je nechápeme, nerozumíme jejich povahám a stylu života, nevytváříme jim vhodné podmínky, hážeme klacky pod nohy a vůbec, nemáme je rádi.

Malý infarkt se o mě pokusil, když jsem se díky této agitce dozvěděl, že člověk, který celý život nepracoval a pobíral dávky státní sociální podpory a odchází do "zasloužené" penze, je mu důchod vypočítáván z celostátní statistické průměrné mzdy!!! No neberte to.

Autor: Oldřich Slováček | pátek 11.3.2011 8:20 | karma článku: 37,60 | přečteno: 2771x