Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidské maso je prý sladké a dobré.

     Titulek článku má prý upoutat pozornost a přilákat čtenáře. Perex pak má stručně naznačit, o čem článek pojednává. Tak mi ten hloupý titulek, prosím, odpusťte. Psát budu o tom, jak snadno se utrácí, když to někdo jiný platí. Tím kdo rozhazuje je stát, tím kdo to platí jsou občané.

     Je příjemné se obklopit hezkými, užitečnými a přepychovými věcmi. Žít a pracovat v pěkném prostředí a v pohodlí, které nám současná doba nabízí. Kdo by nechtěl vidět kolem sebe jen oku lahodící architekturu, interiéry vybavené vkusnými, praktickými a účelnými věcmi?

     Každý z nás se obklopuje věcmi, které svojí účelností, kvalitou a cenou odpovídají našim potřebám, vkusu a především možnostem. Konkrétně mám na mysli finanční možnosti. Zařízení klasického panelákového bytu může být jednoduché, prosté a laciné typu umakart, linoleum a papundekl, nebo přepychové a drahé s použitím mramoru, drahého dřeva a jiného luxusního stavebního materiálu. Zkrátka, někdo má na renovaci 200 tisíc, jiný 2 miliony.

     To samé platí i v případě stavby rodinného domu. Podle použitých materiálů a velikosti roste i cena. Podle toho, jak hluboko má stavebník do kapsy, podle toho volí nejen velikost, ale i materiál. Na střechu použije pálené nebo betonové tašky, šindele nebo měděný plech. Okapy z pozinku, měděné, vyhřívané nebo plastové, na podlahy beton, dřevo, PVC, klasickou dlažbu nebo ušlechtilý kámen. Neboli kolik mám, tolik můžu investovat. Cena je rozhodující, teprve potom následuje kvalita, trvanlivost, vkus apod. Můžu být stokrát přesvědčen o tom, že měděný okap je lepší než pozink, koupím to, na co mám.

     Jinak to zřejmě funguje ve státní správě. Tam jakoby cena nehrála žádnou roli, jakoby naše republika plavala na ropě a na Mostecku se těžily diamanty. Všímáte si nadstandardního přepychu v použitých stavebních materiálech a prvcích, použitých stavebními firmami při stavbě nebo rekonstrukci nějaké státní nebo obecní nemovitosti? Velmi často to jsou skutečné předimenzované okázalé paláce, všude mramor a leštěný kámen, vodotrysky a zimní zahrady, měď, bronz a antikoro, speciální sklo a ušlechtilé dřevo. Luxusní vybavení kanceláří, recepcí, kuchyněk, toalet a zasedacích místností, všudypřítomný kamerový, interkomunikační a zabezpečovací systém špičkové kvality. Na první pohled je jasné, že se tady opravdu nešetřilo a projektant s investorem měli neomezený prostor.

     Nedávno jsem byl po dlouhé době v nemocnici. Úžasem jsem oněměl. Stejný nadstandard, luxus a přepych jako výše popsaný. Tak jsem si říkal, není to zbytečné? V době, kdy není na platy lékařů a sester, na přístroje, pohotovostní službu a léky se neskutečné miliardy investují ne do údržby a rekonstrukcí, ale do zbytečného přepychu. A navíc, téměř vše je na jedno použití. Koupit, použít, vyhodit. Opět plýtvání. Už dopředu se bráním kritikům. Netoužím po "bolševickém" špitále, jen si myslím, že řada věcí je zbytečných a odporujících zdravému rozumu a hlavně našim možnostem.

     Abychom si rozumněli, nejsem zase tak hloupý, abych volal po šetření za každou cenu, vím také, že se nepíše rok 1980, vím, že se do nemovitostí musí investovat a už vůbec nikomu nic nezávidím (což bývá častý argument proti kritikům nešvarů současnosti). Pro mě, za mě, když na to někdo má, ať utrácí podle svého. Ale hlavně za své!

    

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | pátek 17.12.2010 12:54 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".