Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zase Prostřeno, nyní VIP

Fakt mne to baví. Myslím tím sledovat pořady o jídle. Zejména Prostřeno a jeho "odvar" VIP prostřeno. Baví mne to a zároveň znechucuje. Nesleduji, když se smíchají různé kombinace lidí z "normálu" a "nenormálu", ale když se sejdou kuchaříci stejného "ražení", tak se ráda podívám. Položila jsem si otázku, proč zrovna VIP. Samozřejmě vím, co zkratka znamená, ale nechápu, proč se tak hojně používá. Velmi důležitá osoba....Proč zrovna zpěvák, herec, politik. Já nejsem důležitou osobou? Zedník není důležitou osobou? Cítím se uražena a možná se cítí i ten "obyčejný" zedník uražen. Avšak jsem asi blbá a správně jsem si tuto zkratku neodvodila. Možná...!

Jednou se mne v mé bývalé práci zeptal jeden z ředitelů, co že to ta zkratka VIP znamená. Mířila jsem s ním do Prahy do Obecního domu do jakéhosi VIP salónku. Před vstupem do reprezentativní místnosti a před důležitým koktejlem chtěl být poučen. Velmi ráda jsem ho "po svém" poučila. S vážnou tváři jsem mu oznámila, že takto jsou označováni "very impotentní persony". Prý, jo, aha a tak děkuji. A tak si kladu otázku, proč tedy VIP a proč VIP prostřeno?

Možná jsem už na to přišla. Dívám se a dívám a přemýšlím a přemýšlím. Srovnávám si obsazenost a porovnávám prostředí, ale zejména recepty u Prostřeno a VIP prostřeno. Jasně že jsem na to přišla.

VIP lidi jsou známí, a tak se i podle toho snaží tvářit a chovat a zejména vařit. Zase tak nepomlouvají, způsobně se najedí, nefrfňají se v jídle, pokoušejí se ukázat, jak jsou nevybíraví a k "vařiteli" tolerantní. Jdou celému národu příkladem. Vždyť jsou přece VIP. 

A jejich vaření? Paráda. Předvedou se opravdu v tom nejlepším světle. A že umí. A ty recepty. Kde na ně chodí? Anebo opravdu doma takto vaří? Mají běžně na jídelním lístku parmazán, rukolu, svíčkovou, pravé mascarpone, olivy, své výtvory zapíjejí tím nejlepším vínem....? Vaří skutečně za půl výplaty běžného smrtelníka?

Sleduji VIP a sleduji ho ráda. Stejně asi ráda jako normální Prostřeno. Štve mne stejně, možná víc. Štvou mne ti lidé, neštvou mne recepty, neštve mne jejich příprava a podání, štve mne nepřirozenost chování a předvádění se účastníků pořadu. Nevím, jak bych se chovala já, kdyby se mi naskytla příležitost zakuchtit si před kamerami, ale spíše bych na to nepřistoupila. Nechtěla bych v očích národa skončit jako totální blbka, neschopná kuchařka. Nikdo přece nemá právo mi brát to "moje", stejně jako já nemám právo brát někomu to "jeho".

Poslední opakované VIP bylo skladbou zúčastněných velmi rozmanité. Zchudlá důchodkyně-herečka, moderátor a vystudovaný češtinář, skvělý hudebník s mladšími tchýněmi, také Pražanda žijící v Brně. Zajímavé. Jen mi připadalo, že jedna osoba byla těmi druhými trpěna a místy i lehce zesměšňována, ale možná se mýlím...!

Zahrát si na učitele bych snad ocenila, kdybych nebyla učitelkou. "On" v roli učitele mne rozčiloval. Učit není vůbec legrace. Učit je moc náročné a velmi a velmi zodpovědné. Taky se najdou mezi žáčky zlobidla, ale nesmím přece na ně stále upozorňovat a jejich počínání komentovat, že zase ta Lucie. Chudák dítě, to pak zlobí už jen z principu.

Mydlit nějakou hru s vojáčky místo vaření je asi pro mnohé působivé, pro mne směšné. Co se tím jako chtělo říct? Asi že jsme závisláci...? Na počítačích a na hrách. A není závislost nemoc? Nemají se nemoci léčit?

Vím, že tyto pořady mne budou vždy přitahovat a budu se na ně dívat. Štvou mne, ale možná to je záměrem tvůrců pořadů. Diváka trošku rozčílit a takto k obrazovkám přitáhnout. U mne se jim to daří na jedničku. Chválím.

Autor: Ivana Odehnalová | neděle 10.8.2014 15:07 | karma článku: 8,62 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná. Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik