Zase Prostřeno, nyní VIP

Fakt mne to baví. Myslím tím sledovat pořady o jídle. Zejména Prostřeno a jeho "odvar" VIP prostřeno. Baví mne to a zároveň znechucuje. Nesleduji, když se smíchají různé kombinace lidí z "normálu" a "nenormálu", ale když se sejdou kuchaříci stejného "ražení", tak se ráda podívám. Položila jsem si otázku, proč zrovna VIP. Samozřejmě vím, co zkratka znamená, ale nechápu, proč se tak hojně používá. Velmi důležitá osoba....Proč zrovna zpěvák, herec, politik. Já nejsem důležitou osobou? Zedník není důležitou osobou? Cítím se uražena a možná se cítí i ten "obyčejný" zedník uražen. Avšak jsem asi blbá a správně jsem si tuto zkratku neodvodila. Možná...!

Jednou se mne v mé bývalé práci zeptal jeden z ředitelů, co že to ta zkratka VIP znamená. Mířila jsem s ním do Prahy do Obecního domu do jakéhosi VIP salónku. Před vstupem do reprezentativní místnosti a před důležitým koktejlem chtěl být poučen. Velmi ráda jsem ho "po svém" poučila. S vážnou tváři jsem mu oznámila, že takto jsou označováni "very impotentní persony". Prý, jo, aha a tak děkuji. A tak si kladu otázku, proč tedy VIP a proč VIP prostřeno?

Možná jsem už na to přišla. Dívám se a dívám a přemýšlím a přemýšlím. Srovnávám si obsazenost a porovnávám prostředí, ale zejména recepty u Prostřeno a VIP prostřeno. Jasně že jsem na to přišla.

VIP lidi jsou známí, a tak se i podle toho snaží tvářit a chovat a zejména vařit. Zase tak nepomlouvají, způsobně se najedí, nefrfňají se v jídle, pokoušejí se ukázat, jak jsou nevybíraví a k "vařiteli" tolerantní. Jdou celému národu příkladem. Vždyť jsou přece VIP. 

A jejich vaření? Paráda. Předvedou se opravdu v tom nejlepším světle. A že umí. A ty recepty. Kde na ně chodí? Anebo opravdu doma takto vaří? Mají běžně na jídelním lístku parmazán, rukolu, svíčkovou, pravé mascarpone, olivy, své výtvory zapíjejí tím nejlepším vínem....? Vaří skutečně za půl výplaty běžného smrtelníka?

Sleduji VIP a sleduji ho ráda. Stejně asi ráda jako normální Prostřeno. Štve mne stejně, možná víc. Štvou mne ti lidé, neštvou mne recepty, neštve mne jejich příprava a podání, štve mne nepřirozenost chování a předvádění se účastníků pořadu. Nevím, jak bych se chovala já, kdyby se mi naskytla příležitost zakuchtit si před kamerami, ale spíše bych na to nepřistoupila. Nechtěla bych v očích národa skončit jako totální blbka, neschopná kuchařka. Nikdo přece nemá právo mi brát to "moje", stejně jako já nemám právo brát někomu to "jeho".

Poslední opakované VIP bylo skladbou zúčastněných velmi rozmanité. Zchudlá důchodkyně-herečka, moderátor a vystudovaný češtinář, skvělý hudebník s mladšími tchýněmi, také Pražanda žijící v Brně. Zajímavé. Jen mi připadalo, že jedna osoba byla těmi druhými trpěna a místy i lehce zesměšňována, ale možná se mýlím...!

Zahrát si na učitele bych snad ocenila, kdybych nebyla učitelkou. "On" v roli učitele mne rozčiloval. Učit není vůbec legrace. Učit je moc náročné a velmi a velmi zodpovědné. Taky se najdou mezi žáčky zlobidla, ale nesmím přece na ně stále upozorňovat a jejich počínání komentovat, že zase ta Lucie. Chudák dítě, to pak zlobí už jen z principu.

Mydlit nějakou hru s vojáčky místo vaření je asi pro mnohé působivé, pro mne směšné. Co se tím jako chtělo říct? Asi že jsme závisláci...? Na počítačích a na hrách. A není závislost nemoc? Nemají se nemoci léčit?

Vím, že tyto pořady mne budou vždy přitahovat a budu se na ně dívat. Štvou mne, ale možná to je záměrem tvůrců pořadů. Diváka trošku rozčílit a takto k obrazovkám přitáhnout. U mne se jim to daří na jedničku. Chválím.

Autor: Ivana Odehnalová | neděle 10.8.2014 15:07 | karma článku: 8,62 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14

Ivana Odehnalová

Šaty

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78