Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na Růženku …..

V době, kdy jsem pracovala v Domácí péči v terénu, poznala jsem spoustu lidí. Běhala od jedný stařenky ke druhý. Za pár šupů. Ale děsně mě to bavilo !!!

 

Každá sestra měla svůj „rajón.“ Pokud jedna kolegyně skončila, my ostatní jsme si musely rozebrat její klienty. Zbyla jedna paní. Prej pěkná semetrika, otravná a nepříjemná baba. Tak jsem ji „vyfasovala“ já.

„Semetrice“ bylo 96 let. Lítala jak srna. Postřelená. Neviděla, neslyšela, takže si denně vyráběla další a další modřiny. Každý ráno cvičila na posteli. Teda aspoň mi to tvrdila. Stejně jsem ji podezřívala, že kecá a jen se přede mnou vytahuje. Ale když jsem ji viděla prvně, zírala jsem jak zjara. Nožkama třepotala ve vzduchu, že prej jede na kole. Pak si sedla na kraj postele, dělala předklony. Nakonec vyskočila a párkrát máchla rukama. Ranní rozcvička byla splněna a už si to metelila do kuchyně. Párkrát sebou práskla na zem, ani jsem ji nestihla zvedat. Vždycky byla rychlejší než já. Zřejmě v tom měla dlouhodobej trénink.

Ale to už předbíhám.

Moje první návštěva. Zazvonila jsem. Nic. Znovu a zase nic. Ticho. Tloukla jsem na dveře, když jsem konečně něco zaslechla. Přestala jsem bušit.

Zevnitř se ozval takovej řev, až jsem uskočila: „Jarouškůůů, běž otevřít, to je určitě ta novááá !!!“

„No jóóó, dyk už jdu,“ zařval Jaroušek.

Otevřely se dveře a tam stál celkem pohlednej chlap. V trenýrkách, evidentně rozespalej a jen zabrblal: „Brej den, nezouvejte se, máti je v obýváku. Támhle.“ Máchl rukou za sebe a zmizel.

Už v předsíni mi bylo jasný, proč jsem byla vpuštěna v botách. Napřed jsem myslela, že to co je na zemi, je hliněná podlaha. Bylo to lino. Původní barvu jsem nerozpoznala. Časem jsem se naučila čistit si boty na rohožce. Při odchodu.

Byl to ráj pavouků a jiných „domácích mazlíčků.“ Všude visely sítě plný vycucanýho hmyzu. Stěny se stoletejma, odchlipujícíma se tapetama. Těžký závěsy, visící na půl žerdi, barvy stejný jako všude v celým bytě. Co se kam za 22 let položilo, to tam zůstalo. Jak kdyby s komoušema odešel i úklid.

V místnosti, kterou Jaroušek nazval obývákem, seděla na starobylým křesle malá, rozčepejřená paní, s kostěnýma brejličkama na nose. Pozdravila jsem, chvilku jsme si povídaly a bylo vidět, že jsme si hned padly do oka. Ona se vyptávala na všechno možný, ale přitom sebou pořád šila jak na jehlách a v očích jí lítaly takový nezbedný jiskřičky.

„Potřebujete něco ?“ zeptala jsem se. Chtěla mi zašeptat do ucha, aby to nikdo neslyšel. Jelikož byla totálně hluchá, zařvala, jestli si spolu dáme kafíčko. Nebyla jsem proti, tak mi ho šla uvařit, i když jsem se nabízela, že ho udělám. Za chvíli jsem měla před sebou zapatlanej hrnek s hnědou špínou uvnitř. Jelikož ji všechnu rozcmrndala po bytě, zas to tolik nevadilo.

Popíjíme „kafíčko,“ který jsem nenápadně vylívala do přerostlýho ibišku za sebou. Najednou se ke mně bábi naklonila a zaječela mi do ucha. Zase chtěla šeptat: „Liduško, kouříte ?“ Přitakala jsem. „Tak si dáme fajfčičku. Ale neříkejte to na mě, že kouřím. To já jen tak příležitostně.“ Tohle musel slyšet celej barák, ale slíbila jsem, že budu mlčet, jak s teplou buchtou. Nakonec jsme si potykaly, Růženka mě doprovodila ke dveřím se slovy, ať druhej den přijdu co nejdřív, že půjdeme na procházku.

Trochu jsem očekávala, že nebude mít nějaký nóbl šaty. Babča vytáhla šíleně špinavej kabátek a narvala ho na sebe. Obráceně, švy navrch. Když jsem jí ho chtěla převlíct, mávla rukou, že na starý bábě už nezáleží a že to stejně není vidět. Došlo mi, že je to vlastně úplně fuk a tak jsme vyrazily do nedalekýho parčíku. Tyhle procházky se staly naším denním rituálem. V každým počasí. A nejen do parku. Růženka mi vyprávěla a vyprávěla. Pamatuju si, jak mě rozesmála, když mi líčila něco o svý kamarádce a řekla: "Jéééžiši, tý je teprva 80, to je ještě mladá holka !"

Bylo vidět, jak je šťastná, že jí někdo naslouchá, že si má s kým povídat. A já se zase dozvídala spoustu zajímavostí za celý minulý století. Milovala jsem její povídání, ač mám pocit, že od tý doby to s mým sluchem jde rapidně z kopce.

Jednou si usmyslela, že pojedem na Můstek a projdem se po Uhelnýmu trhu. Nebyla v centru strašně dlouho a tak škemrala, že jsem jí to nemohla odepřít. Sebraly jsme se a vlezly do metra. Růženka všude nosila hůlku, kterou neustále ohrožovala lidi ve svým okolí. Furt s ní máchala, i když se mě držela jako klíště. Ta slova od lidí na její účet, ale i můj, se nedaj prezentovat. Když jsem se jí ptala, proč s tou holí tak čaruje, logicky odvětila: „ No, přeci abysme měly místo a nikdo do nás nestrkal.“

Došly jsme k eskalátoru. Roztáhla jsem ruce, zastavila provoz, loupla babče hůl a vzala ji za ruku. „Růženko, až napočítám do tří, vykročíme obě pravou nohou. A nezapomeňte se chytit zábradlí.“ Jasně, že vyrazila dřív, ale zvládly jsme to vcelku dobře. Jen jsem ji musela za jízdy neustále chytat za flígr, protože vyskakovala předčasně. Do vagónu se cpala pochopitelně jako první. Lidi, který vystupovali, ji častovali nepěkným výrazivem. Růžence to bylo jedno, stejně nic neslyšela. Nacpala se na sedačku hned u dveří. Kluk, na kterýho si dřepla, si poposed' a ani to nekomentoval. Zkusila jsem se schovat v davu a dělat, že ji neznám. Marně. Ona tak dlouho šmátrala holí, pomlátila a pobodala tolik lidí, až to vypadalo, že ji zlynčujou. A hlavně vykřikovala moje jméno. Jala jsem se zachránit situaci a hlavně Růženku. Oznámila jsem, že moje klientka je psychicky nemocná, že je jí 100 let a já ji vezu do Bohnic. Všichni ji začali litovat a dokonce jí pomáhali i s výstupem.

Jakmile jsme vylezly z metra, už byla babča zase ve svým živlu. Lezla do všech obchodů, řvala na prodavačky, co že to maj za výlohou a kolik to stojí a ať jí to ukážou. A neustále ohrožovala kolemjdoucí svojí zbraní. Tahala jsem ji z každýho krámu, až jsme došly na Ovocnej trh, kterej se mi zdál blíž než Uhelnej. Nakoupila haldy zeleniny a ovoce a všechno to podávala mně. Kdo to bude jíst, jí bylo fuk. Tak dlouho nenakupovala, byla ve svým živlu !

Po 3 hodinách, kdy už jsem měla všeho plný kecky, byla Růženka pořád jak čiperka a já se plazila vedle ní. Konečně jsem ji ukecala a jely jsme domů. Cesta zpátky proběhla stejně jako ta předchozí. Jen jsem měla navíc tři tašky nákupu. A Růženka ? Ta furt mlela a mlela a byla po dlouhý době nejšťastnější človíček na zemi. Já utahaná, samá modřina, ale když jsem ji pozorovala, bylo mi skvěle.

Neustále jsem jí dávala opravovat naslouchátka a měnila baterky. Ale bylo to na prd. Bábině se zvuky rozkládaly v hlavě, slyšela jen hrozně nepříjemnej hukot. Televizi měla pořád puštěnou na plný pecky, v ruce obrovskou lupu, kterou šmejdila po obrazovce a ucho přilepený na repráku. Viděla jen obrysy ve tmě a zvuk žádnej. A mě napad' nápad. Napřed jsem bednu vydrbala pískem na nádobí a konečně byl vidět obraz. Pak jsem koupila dva trychtýře a tlustou hadici. Na konce hadice jsem připevnila trychtýře, jeden jsem přilepila na reprák a druhej dala Růžence k uchu. Napřed vyskočila, jak se lekla, ale pak vykřikovala: „ Liduškooo, já slyšííím, já slyšííím. A vidííím !!!“ Byl to nezapomenutelnej zážitek.

Ze „semetriky“ se vyklubala báječná, vzdělaná, vtipná ženská. Starali se o ni synové, jeden s ní bydlel. Co babča řekla, to udělal. Sice strašně remcal, byl nepříjemnej, kolikrát jí měl plný zuby. A hrozně si oddychl, když jsem k ní nastoupila já.

Jezdila jsem k ní i o víkendech, vozila ji na výlety po Praze i mimo. To, že tam nikdo neuklízel, mi bylo úplně jedno. Jediný, co měla čistý, byla postel. Na tu Jaroušek dbal. A Růženka ? Ta ten bordel ani neviděla. A i kdyby si toho všimla, v jejím věku by ji to nechalo v absolutním klidu.

Pro ni bylo nejdůležitější, že konečně ŽILA !!!

 

 

 

Autor: Ludmila Odarčenková | úterý 8.2.2011 10:00 | karma článku: 40,02 | přečteno: 5575x
  • Další články autora

Ludmila Odarčenková

A co dál???

Odešla jsi, mámo ................................................................................

16.6.2014 v 8:00 | Karma: 12,82 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ostatní

Ludmila Odarčenková

Přestaňte mě otravovat svojí zbabělostí a neschopností .....

aneb co jsou "známosti" v obchodech ...... to si fakt necháváme líbit? ........................................................................................................................

18.4.2014 v 8:00 | Karma: 17,77 | Přečteno: 1481x | Diskuse| Ostatní

Ludmila Odarčenková

„Daleko od slávy“ aneb zapomenutý maršál Karel Janoušek

Slavíme všechno možný ..... Den samostatnýho českýho státu, Den vítězství, Den slovanských věrozvěstů, Den upálení Husa, Den český státnosti, Den vzniku československýho státu, Den boje za svobodu .....jen na LIDI zapomínáme!!!

10.4.2014 v 10:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 972x | Diskuse| Ostatní

Ludmila Odarčenková

Trocha teskliva a smutku …..

aneb, co dokáže "člověk." .......................................................................................

6.1.2014 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Ostatní

Ludmila Odarčenková

Řezníkovy „Rapy jak pochodně“ aneb „Oheň na střeše.“

Povídání o muzice pro hodně moc tolerantní lidi, kteří dokážou v záplavě vulgarismů rozklíčovat, o čem vlastně, dech beroucí, horrorcore je. Podotýkám, že to není žádná umělecká recenze, jen pohled na muziku z klávesnice „postarší brunety.“ Předem varuju ..... je to jen pro silný jedince!!!

26.11.2013 v 16:00 | Karma: 28,32 | Přečteno: 11346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18,  aktualizováno  13:34

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3812x
Ženská, někdy smutná, občas veselá, která má sem tam potřebu sdělit trochu "moudra" ze života. Snad vás něco potěší. Kliknutím na můj nos, se vám zobrazí všechny moje článečky.