Zastřelený Aboubakar a nepokoje v Nantes, aneb o nevděčné práci policistů

Francouzské město Nantes zažilo v uplynulém týdnu mohutné nepokoje, při nichž byly zapáleny desítky aut i několik budov. Jejich důvodem bylo zastřelení 22letého mladíka, utíkajícího před policií.

Západofrancouzské město Nantes čelilo v minulém týdnu rozsáhlým nepokojům, při nichž výtržníci zejména z řad nelegálních přistěhovalců zapálili desítky aut i několik budov ve městě. Důvod? Francouzská policie v úterý zastřelila 22letého mladíka jménem Aboubakar Fofana, který se snažil ujet před dopravní kontrolou.

Dle toho, jak je napsáno například zde na serveru Aktuálně, se incident odehrál tak, že Aboubakar při dopravní kontrole ukázal policistům falešné doklady. Ti mu proto nařídili, aby s nimi jel na policejní stanici. Mladík se jim ale snažil ujet a při couvání zranil kolemjdoucího, který doprovázel dvě děti. Po krátké pauze začal se svým autem opět couvat a tehdy po něm policista vystřelil a smrtelně ho zranil. Dle toho, co je napsáno zde na serveru Deník, šlo navíc o mladíka, který byl v hledáčku policie kvůli obchodu s drogami i loupežím.

Můj názor na celou záležitost? Rozhodně nejsem příznivcem policejních represí, ale co mají policisté dělat, pokud před nimi důvodně podezřelá osoba utíká a navíc svým jednáním ohrožuje další lidi? V takových případech je dle mého názoru použití střelné zbraně zcela na místě a kdo před policií prchá, musí s něčím takovým počítat.

K útěku před policisty, který si málem vyžádal oběti na lidských životech, došlo minulý týden shodou okolností i v Uherském Hradišti. Jak je popsáno například zde, řidič osobního auta ujížděl policejní hlídce a projel přitom podchodem poblíž vlakového nádraží, který je však určený pouze pro chodce a cyklisty. Srazil zde cyklistu, který byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice, žena s kočárkem, která se poblíž podchodu také pohybovala, naštěstí stihla před autem uskočit. Ujíždějící řidič byl nakonec policisty zadržen až v obci, vzdálené od Uherského Hradiště 15 kilometrů - poté, co narazil do stojícího auta.

Někteří diskutující pod články, referujícími o této události, kritizují policisty za to, že prchajícího muže nezastavili mnohem dříve, třeba i střelbou. K mému „šoku“ se zde našli i takoví, kteří naopak prohlásili, že kdyby policie nebuzerovala řidiče zbytečně častými kontrolami, tak k incidentu vůbec nemuselo dojít. Policisté to zkrátka nemají lehké a ať udělají cokoliv, téměř nikdy se nezavděčí všem. I já na ně občas brblám – když například chodí po městě a dávají pokuty za špatné parkování, nebo když měří rychlost na přehledných rovinných úsecích. Při incidentech, popsaných v článku (ať už v Nantes či v Uherském Hradišti) by však měli mít dostatečné pravomoci na to, aby bezpečí občanů chránili.

Autor: Josef Nožička | pondělí 9.7.2018 13:37 | karma článku: 42,56 | přečteno: 2572x