Začernit si při divadelním představení tvář je v některých „pokrokových“ zemích rasismus

K jakým absurdnostem může v dnešní době vést politická korektnost, názorně ukazuje případ, ke kterému nedávno došlo na francouzské Sorbonně.

Během nedělně dopoledního pročítání novin jsem narazil na politováníhodnou událost, která se nedávno stala ve Francii. Sice nešlo o událost až tak významnou, jakou byly například prezidentské volby na Slovensku či na Ukrajině, případně stále bouřlivější politická scéna ve Velké Británii v souvislosti s brexitem, ovšem i tak si myslím, že si pozornost zaslouží. Je totiž názornou ukázkou toho, kam až může v dnešní době vést takzvaná politická korektnost či „pokrokové“ myšlení některých lidí.

O zmiňované události jsem se dočetl v sobotní MF DNES, v článku s titulkem „Herci na Sorbonně čelí kritice, viní je z rasismu.“ Jak jeho autor hned v úvodu článku trefně píše, běloch, který se v dnešní době z jakýchkoliv důvodů přestrojí za černocha, by si měl nachystat velmi dobrou obhajobu, neboť jeho obvinění z rasismu je téměř jisté. Článek následně popisuje, k čemu nedávno došlo na nejznámější francouzské univerzitě, pařížské Sorbonně.  

Část studentů tam nacvičila divadelní představení na motivy antické hry Prosebnice, líčící osud 50 dcer Danaových, které prchají z Egypta, aby se nemusely provdat za své bratrance. Aby hra věrně ilustrovala africký původ těchto dívek, studentky-herečky si tmavě nalíčily své tváře. To však vyvolalo pohoršení u některých jiných studentů, kteří herce obviňovali z toho, že jejich představení rozvíjí rasové stereotypy.  Uspořádali proto demonstrace u vchodu na divadelní festival, kde mělo být představení Prosebnice odehráno. Demonstrace přitom byly tak bouřlivé, že vedení pařížské univerzity nakonec rozhodlo divadelní představení raději pozastavit…   

Člověk jen kroutí hlavou, k jakým absurditám může v dnešní době takzvaná politická korektnost vést. To se i u nás dočkáme toho, že například herci, hrajícímu v Shakespearově hře Othello hlavní roli, bude zakázáno začerňovat si při představení tvář? Nebo když bude nějaká hra pojednávat třeba o Třech králích, tak bude kvůli obavám z šíření rasových stereotypů divákům zamlčováno, že jeden z nich byl dle legendy černý? Já tedy doufám, že ne, a také doufám v to, že čeští studenti na rozdíl od těch francouzských budou do ulic i nadále vycházet maximálně kvůli obavám z ohrožení klimatu, případně kvůli státní maturitě z matematiky.

Rasisty rozhodně rád nemám, vadí mi, když je kterýkoliv člověk urážen kvůli barvě své pleti, ať už jde o známou zpěvačku, slavného fotbalistu nebo třeba mladého člověka z africké země, který přijel do České republiky studovat vysokou školu. Ovšem zrovna tak mi vadí, když někteří aktivisté hledají rasismus i tam, kde absolutně není. Výše popsaná absurdní událost, ke které došlo na pařížské Sorbonně, by měla být pro všechny takové aktivisty námětem k zamyšlení.

Autor: Josef Nožička | neděle 31.3.2019 18:15 | karma článku: 43,77 | přečteno: 3484x