Voliči Bělobrádka a Hermana zůstali doma

Za jedno z největších překvapení letošních senátních voleb považuji skutečnost, že do horní parlamentní komory nebyli zvoleni předseda KDU-ČSL Bělobrádek ani bývalý ministr kultury Daniel Herman.

O tom, kolik občanů naší země považuje Senát za významnou a potřebnou instituci, asi nejvíce vypovídá volební účast v druhém kole senátních voleb: dle oficiálních statistik činila pouhých 16,5 %. Přičemž v této souvislosti nešlo o nikterak výjimečné číslo: před dvěma lety přišlo v druhém senátním kole k urnám dokonce jenom 15,38 %, před čtyřmi lety 16,69 %, atd.

To samozřejmě nic nemění na tom, že je třeba pogratulovat všem, kteří byli do horní parlamentní komory zvoleni, přičemž jednoznačně nejúspěšnější stranou byla ODS. Byť bych její takřka dominantní vítězství v souvislosti s ohrožením pozice Babišova ANO na české politické scéně nepřeceňoval, ODS ukázala, že je i přes svého slabšího lídra na vzestupu a má ve svých řadách stále dostatek osobností. Na vítězství v senátních volbách si přitom brousili zuby i lidovci, kteří se toužili stát nejsilnějším senátorským klubem. Uspěli však pouze dva její kandidáti ve Zlínském kraji, kde zejména díky disciplinovanosti svých voličů prohrávají lidovci v senátních volbách jen zcela výjimečně.

V Čechách už to holt taková sláva není, a tak zde do Senátu nepronikla ani taková lidovecká esa, jako jsou předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (ten včera prohlásil, že příští rok již pozici šéfa strany obhajovat nebude) a bývalý ministr kultury Daniel Herman. Což pro mě bylo určitým překvapením a ještě překvapivější pak bylo, jak zástupci KDU-ČSL omlouvali jejich neúspěch. Dle slov jednoho z členů volebního štábu lidovců Hermanovi příliš nepomohlo, že byl kritikem Benešových dekretů a spojili se proti němu i voliči „nacionálnějších“ stran a komunistů. Ale dle toho, co se píše zde v článku na iDNES, má Daniel Herman především velkou radost z toho, že do Senátu letos nepronikl ani jediný komunista (tuto radost vyjádřil na tiskové konferenci dvěma sevřenými prsty do písmene V)..

Pavel Bělobrádek pak na téma svého volebního neúspěchu uvedl vskutku originální důvod: jeho voliči prý zůstali doma. A ve včerejším rozhovoru pro Radiožurnál navíc dodal: „Dalo se to z velké části očekávat, protože hnutí ANO vyjádřilo podporu ODS. Jsem rád, že se mi podařilo vytlačit z druhého místa kandidáta ANO. V tomto obvodě lidovci nikdy kandidáta neměli.”

Vskutku úžasné, dalo by se napsat. Daniel Herman obdržel ve druhém kole jen něco málo přes 36 % hlasů, ale podstatné pro něho je, že do Senátu nebyl v celé České republice zvolen ani jediný komunista (na čemž má zřejmě největší zásluhu pan Herman a možná i jeho americký strýc Brady). A pro Pavla Bělobrádka je evidentně ze všeho nejdůležitější, že i přes své nezvolení zabránil postupu jednoho zlého Babišovce do druhého kola. Co k tomu dodat? ODS nefandím, ale v tomto případě jsem opravdu rád, že díky jejím kandidátům pánové Bělobrádek i Herman do horní parlamentní komory nepronikli.

Autor: Josef Nožička | neděle 14.10.2018 10:36 | karma článku: 42,28 | přečteno: 2480x