Umělci nechtějí jako sponzory Českou zbrojovku či Agrofert, organizátorům přibývají vrásky

Nesouhlas se sponzorováním kulturních akcí holdingem Agrofert dali někteří čeští umělci najevo již v minulém roce. Letos k tomu přidali protest proti tomu, že mezi sponzory karlovarského filmového festivalu byla Česká zbrojovka.

K létu patří kromě cestování a pobytů u vody také festivaly všeho druhu. K těm celorepublikově nejznámějším patří například Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, Open Air festival v Trutnově či festival Colours of Ostrava. Nejenom tyto festivaly mají každoročně velmi vysokou návštěvnost, ovšem jenom příjmy ze vstupného by jejich organizátoři náklady na jejich pořádání stěží pokryli. Spoléhat musí i na přízeň sponzorů.

V souvislosti se sponzorováním kulturních akcí se v poslední době stále více objevuje polemika ohledně toho, zda je v pořádku, když se část naší umělecké fronty veřejně ohrazuje vůči tomu, že se mezi podporovateli některé kulturní akce vyskytuje ta či ona firma. Začalo to vloni v létě, když známý zpěvák Tomáš Klus veřejně vyhlásil bojkot nejenom všech médií, vlastněných Andrejem Babišem (přesněji řečeno médií, nacházejících se v jeho svěřenských fondech), ale i bojkot všech kulturních akcí, na jejichž sponzorování se podílejí firmy, spojené se současným premiérem.

Ke Klusovu bojkotu se postupně přidali i někteří další umělci, a pravděpodobně v důsledku tohoto počinu následně odstoupil Babišem vlastněný koncern Agrofert od sponzorování některých akcí, konkrétně od výše zmíněného festivalu Colours of Ostrava. Multižánrový hudební festival, konaný v Dolních Vítkovicích, se tak musel po šesti letech obejít bez peněz od Agrofertu. Uplynulý víkend Colours of Ostrava i přesto proběhl, což je určitě dobře. Nicméně dle toho, co jsem si dnes přečetl v jednom článku na Aktuálně.cz, jeho dlouholeté organizátorce Zlatě Holušové vrásky se sháněním peněz pro něj stále přibývají. Nemluvila sice konkrétně o Agrofertu, nicméně své starosti na tohle téma vyjádřila v jednom rozhovoru větou: "Pokud budou lidé firmám nadávat za to, že rozdávají peníze na kulturu, žádné festivaly nebudou." 

Není vyloučeno, že podobné starosti jako paní Holušovou čekají v blízké budoucnosti i organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jak asi většině lidí neuniklo, letos poslala karlovarským organizátorům zhruba čtyřicítka režisérů či herců (například Jan Hřebejk, Anna Geislerová, Jana Plodková…) otevřený dopis, v kterém kritizovala, že mezi sponzory festivalu je i uherskobrodská společnost Česká zbrojovka. Podle signatářů dopisu „firma svojí obchodní politikou neodpovídá idejím, na nichž stojí mezinárodní filmový festival.“ Konkrétně například uvedli, že Česká zbrojovka v minulosti vyvážela zbraně do nedemokratických zemí s represivními režimy a vydělávala tak na porušování lidských práv (viz odkaz zde).

Jak dané dilema vyřešit? Určitě se najdou ti, kteří dají zapravdu umělcům a budou razit zásadu, že sebevětší objem peněz by nikdy neměl převýšit určité morální zásady – i za cenu toho, že se některé akce v budoucnu konat nebudou, případně se konat budou, ovšem jejich vystupující již nebudou patřit do světové umělecké extratřídy, ale jen třeba do druhé české ligy.  Zrovna tak se však nejspíš najdou i lidé, kteří budou naopak argumentovat tím, že v souvislosti se sponzorováním nejenom kulturních akcí je nesmyslné posuzovat, peníze kterých sponzorů jsou křišťálově čisté, kterých sponzorů méně čisté a kterých zcela špinavé.  

A jak tedy danou problematiku vidím já? V případě dvou problematických sponzorů, o nichž je v mém dnešním článku řeč, bych to viděl následovně: Chápu, že Andreje Babiše spousta lidí nemusí, a ani já jeho voličem nejsem (byť mají někteří zdejší diskutéři pod mými články „jasno“ v tom, že jeho stranu zcela jistě volím).  Ale přece jak návštěvník, který přijde na akci, sponzorovanou Agrofertem, tak i interpret, který tam vystupuje (bez toho, že by jakkoliv přesvědčoval publikum o tom, proč je dobré ANO 2011 volit), tímto žádnou podporu současnému českému premiérovi nevyjadřuje. A co se týká České zbrojovky: zbrojní průmysl z pochopitelných důvodů u řady lidí velké sympatie nenachází. Ovšem na druhou stranu, konkrétně Česká zbrojovka nevyrábí jen zbraně pro armádu – vyrábí již spoustu let i kvalitní sportovní zbraně či zbraně pro policisty, a ve svém regionu dává práci téměř dvěma tisícům lidí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | pondělí 22.7.2019 13:35 | karma článku: 46,41 | přečteno: 9127x