Trump chce zlepšovat vztahy s Ruskem a pro současný svět je to jedině dobře

V lednu nastupující americký prezident Donald Trump se již během předvolební kampaně vyslovil pro zlepšení vztahů USA s Ruskem.  A po dnešku se zdá, že svá slova skutečně myslí vážně…

Trump během kampaně několikrát prohlásil, že s ruským prezidentem Putinem spolupracovat chce. „Myslím, že s ním dokážu vyjít,“ řekl například v jedné televizní debatě na stanici NBC. Dokonce i prohlásil, že by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji Islámskému státu.

Za tato slova si Trump vysloužil silnou kritiku nejenom z tábora jeho hlavní konkurentky Hillary Clintonové, ale i od některých svých republikánských spolustraníků. Mnozí se tenkrát utěšovali tím, že kontroverzní Trump stejně nemá šanci americké volby vyhrát. Když se tak začátkem listopadu k překvapení mnoha lidí (nejvíce asi komentátorů mainstreamových médií) přece jen stalo, utěšovali se někteří zásadoví odpůrci lepší spolupráce s Ruskem aspoň tím, že jeho nejbližší spolupracovníci mu to brzy rozmluví a Trump své sliby plnit nebude.

A určitým náznakem této hypotézy pak byla zpráva o tom, že Trumpův poradce a bývalý starosta New Yorku Giuliani mluvil o plánu navýšit počty vojáků NATO v Evropě, včetně vybudování jaderného štítu v Polsku i České republice, a ukázat tak Rusku silnou pozici USA (viz například odkaz zde).

Tím se znovu oživila i myšlenka vybudování amerického radaru v Brdech, což dle ohlasů na internetových diskusích vyvolalo velké nadšení i u části lidí u nás. Dokonce i ti, kteří předtím mluvili o Trumpovi pomalu jako o Putinově agentovi, ho najednou začali chválit a psát o tom, jak je americký radar a dost možná i americká vojenská základna na  našem území již fakticky hotovou věcí, kterou naši politici včetně Zemana jen poslušně odkývají.

Zda bude chtít Trump opravdu jednat s Ruskem z pozice síly nebo se naopak bude snažit o přátelské a rovnocenné vztahy, ukáže samozřejmě až čas. Ale dle dnešní zprávy ohledně nominace nového amerického ministra zahraničí se více pravděpodobnější jeví druhá varianta. Tím se totiž stane šéf ropné společnosti Rex Tillerson, který je znám velmi dobrými vztahy právě s Ruskem – v roce 2013 mu byl ruským prezidentem Putinem dokonce udělen Řád přátelství (viz odkaz zde).

Tato nominace vyvolala u některých osob, jež nejsou spolupráci USA s Ruskem příliš nakloněny, určité rozpaky. Jedním z nich je například bývalý velvyslanec v USA i Rusku Petr Kolář, který je v současné době také znám jako jeden z největších kritiků vstřícné politiky českého prezidenta Zemana vůči Rusku. A dle článku, zveřejněného na Aktuálně.cz, se Kolář obává i toho, že Trump se může zasadit i o zrušení současných protiruských sankcí. Historička Anne Aplebaumová dle stejného zdroje dokonce označila Tillersonovu nominaci na post amerického ministra zahraničí za „tragický den pro celou Evropu.“

Na rozdíl od těchto lidí já naopak záměr nového amerického prezidenta zlepšit současné vztahy s Ruskem vítám. Jsem totiž přesvědčen, že obě velmoci by měly soustředit své síly především na boj proti islámským radikálům. Nehledě na to, že další zostřování mezinárodní situace nebo dokonce návrat do dob studené války by nikomu nepřispěly. Možná s výjimkou majitelů zbrojařských koncernů a lidí, kteří jsou na ně jakýmkoliv způsobem napojeni…

Autor: Josef Nožička | úterý 13.12.2016 18:22 | karma článku: 38,56 | přečteno: 1135x