Slušňák Ivo Vondrák

Je profesor Ivo Vondrák na rozdíl od předsedy Andreje Babiše i prvního místopředsedy Karla Havlíčka jediným slušňákem v současném předsednictvu hnutí ANO?

Kromě předsedy strany a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše je mediální pozornost v hnutí ANO čím dál víc upřena na místopředsedu Ivo Vondráka. Spekuluje se totiž nejenom o tom, že ho předsednictvo této partaje na svém únorovém zasedání vyzve k rezignaci na post místopředsedy, ale i o tom, že hejtman Moravskoslezského kraje a někdejší rektor Technické univerzity v Ostravě opustí hnutí ANO úplně.

Ivo Vondrák vyvolal pozdvižení nejen u svých spolustraníků tím, když čtyři dny před prvním kolem prezidentských voleb veřejně prohlásil, že předsedu hnutí ANO Andreje Babiše za prezidenta volit nebude, a jeho hlas dostane generál Petr Pavel. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že prezidentský post není pro Babiše tou nejvhodnější funkcí (viz odkaz zde). Obdobné gesto učinil ve stejnou dobu i ostravský primátor za ANO Tomáš Macura.

Svou podporu Petru Pavlovi zopakovali oba tito čelní politici ANO i před druhým kolem voleb, a po jeho skončení pak svého předsedu zkritizovali za způsob vedení kampaně. Profesor Vondrák se včera na sociálních sítích dokonce omluvil za výzvu Andreje Babiše k tomu, aby si na jeho vítězství vsadili lidé ve Fortuně. Navíc se občanům omluvil i za to, že první místopředseda hnutí ANO, Karel Havlíček, takto neučinil v pondělní debatě na ČT24 v pořadu Události, komentáře (viz odkaz zde).

Je tedy Ivo Vondrák na rozdíl od předsedy Babiše i prvního místopředsedy Havlíčka jediným slušňákem v současném předsednictvu hnutí ANO? Ačkoliv zmíněná Babišova výzva ohledně vsazení na jeho vítězství opravdu šťastná nebyla, je věcí především samotného předsedy hnutí ANO, aby si tento poněkud nedomyšlený krok u svých voličů vyžehlil (navíc se domnívám, že člověk, který tuto výzvu nepochopil jako nadsázku a významný finanční obnos na Babišovo vítězství skutečně vsadil, nejspíš příliš vysokým IQ nedisponuje).

A přece jen mi přišlo o dost horší, pokud se například někteří radikální příznivci Petra Pavla snažili během kampaně jeho protivníkovi fyzicky zabránit v tom, aby se setkal se svými příznivci, případně se mu hlasitým pískáním snažili znemožnit, aby na některých mítincích mohl promluvit ke svým voličům. Přičemž jsem dosud nezaznamenal, že by se za tyto radikální příznivce někdo z volebního týmu pana Pavla omluvil, případně že by na ně v tomto směru apeloval profesor Vondrák.

Navíc si myslím, že slušný člověk nedělá takové podrazy, jakého se Ivo Vondrák vůči Andreji Babišovi dopustil během předvolební kampaně. Já sám jsem rovněž toho názoru, že Andrej Babiš nemá z mnoha důvodů pro prezidentský post úplně nejlepší předpoklady a mnohem víc by mu seděla (za předpokladu, že ANO uspěje v příštích sněmovních volbách) funkce premiéra či některého ekonomického ministra, ovšem o něčem takovém se měl pan Vondrák pokusit přesvědčit své stranické kolegy v době, kdy se rozhodovalo o tom, koho hnutí ANO do prezidentské volby vyšle. Pokud něco takového veřejně prohlásil až v závěrečné fázi prezidentské kampaně, tak tím podrazil jak samotného Andreje Babiše, tak i stranu, za kterou ve sněmovních i krajských volbách kandidoval, a díky jejímž voličům se stal poslancem i krajským hejtmanem.

Autor: Josef Nožička | úterý 31.1.2023 18:04 | karma článku: 37,05 | přečteno: 1106x