Senátor Wagenknecht u soudu EU neuspěl. Přijde nyní na řadu napsání zvacího dopisu?

Soud EU zamítl v pátek žalobu pirátského senátora Lukáše Wagenknechta, ve které požadoval, aby premiér Andrej Babiš neměl mít možnost zastupovat Českou republiku při jednáních o rozpočtu Evropské unie.

V Bruselu v těchto dnech jednají prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie o unijním rozpočtu na příštích sedm let. Českou republiku zastupuje na tomto jednání premiér Andrej Babiš, což se některým českým opozičním politikům nelíbí. Senátor Lukáš Wagenknecht, zvolený za Piráty, totiž již loni v červnu požadoval po Evropské radě, aby se Andrej Babiš vzhledem ke svému střetu zájmů nesměl takových jednání zúčastňovat a místo něho zastupoval naši zemi jiný politik.

A když Evropská rada jeho žádosti nevyhověla, podal pirátský politik žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropskou radu, neboť podle něho protiprávně odmítla vyloučit Andreje Babiše ze svých jednání o evropském rozpočtu na období 2021-2027 (!). Wagenknechtovu žalobu posuzoval v pátek soud EU a ke zklamání českého senátora ji označil jako nepřípustnou a neopodstatněnou. Soud totiž zdůraznil, že o svých zástupcích na jednání evropských orgánů rozhodují samy členské státy (viz odkaz zde).

Je možné, že kromě Wagenknechta jsou výrokem soudu EU zklamáni i mnozí další Babišovi permanentní odpůrci. Ovšem myslím si, že každý soudný člověk, ať už Babišovi fandí či nikoliv, by měl naopak výrok soudu uvítat. Pokud by se totiž o tom, kdo má naši zemi reprezentovat na summitu o rozpočtu Evropské unie i na dalších důležitých jednáních mělo rozhodovat nikoliv v Praze, ale v Bruselu, ve Štrasburku či případně v Berlíně, pak by naši političtí zástupci byli asi tak „suverénní“, jako byli naši političtí představitelé před rokem 1989, když se o něčem důležitém jednalo v Moskvě.

Je jistě legitimní zabývat se tím, zda Andrej Babiš i kterýkoliv jiný politik není ve střetu zájmů, pokud jsou evropské dotace přidělovány firmě, která je s ním spojená (ale i to je věc, která by se měla primárně řešit u nás, a nikoliv na jednání evropských orgánů v Bruselu). Ovšem požadovat, aby jakožto premiér, jehož vláda vzešla z demokratických voleb a dostala důvěru v Poslanecké sněmovně, nesměl zastupovat naši zemi na důležitých mezinárodních jednáních, to už je opravdu silně přes čáru.

Nevím, zda tato aktivita Lukáše Wagenknechta vychází z jeho silné nenávisti vůči Babišovi (jak známo, v letech 2014-2015 byl jeho náměstkem na ministerstvu financí a nerozešli se spolu zrovna v dobrém) nebo jsou takové praktiky u politiků z Pirátské strany již určitým standardem (již dříve požadovali po příslušných evropských institucích předseda této strany Ivan Bartoš či poslanec Mikuláš Peksa, aby proti Babišovi zasáhly).

S trochou nadsázky se tak nabízí otázka, zda se senátor Wagenknecht, pokud neuspěje s odvoláním proti výroku soudu EU, nerozhodne napsat po vzoru někdejších komunistických politiků z roku 1968 nějaký „zvací dopis“, který by vyzýval evropské orgány k zásahu všemi prostředky proti vládě Andreje Babiše v České republice. Lepší by však zcela určitě bylo, pokud by pan Wagenknecht i někteří další pirátští politici pochopili, že nejrozumnější a nejlegitimnější cestou k tomu, aby Andrej Babiš jako premiér naši zemi na summitech EU nadále nezastupoval, je porazit ho v příštích parlamentních volbách.   

Autor: Josef Nožička | sobota 18.7.2020 18:10 | karma článku: 47,85 | přečteno: 9633x