Režisér Fenič požaduje prezidentské debaty vestoje, aneb „férovost“ na prvním místě

Známý filmový režisér Fero Fenič vyzval TV Prima i veřejnoprávní Českou televizi, aby při prezidentských debatách, které proběhnou na jejich stanicích, oba účastníci stáli.

Jak asi většina čtenářů ví, Miloš Zeman a Jiří Drahoš se před druhým kolem prezidentských voleb spolu utkají ve dvou televizních debatách. Ta úterní proběhne na TV Prima, čtvrteční pak na veřejnoprávní ČT. A jelikož podle posledních průzkumů zhruba 10 % lidí, kteří chtějí k volbám jít, stále není rozhodnuto, kterému z kandidátů odevzdá svůj hlas, mohou tyto televizní souboje sehrát v konečném součtu hlasů důležitou roli.

Že je stávající prezident Miloš Zeman velmi dobrý rétor, toho si je vědom i jeho soupeř, a nejspíš proto souhlasil jen s účastí ve dvou debatách místo Zemanem navrhovaných čtyř. Ale to je prostě součást taktiky, která i k souboji o post hlavy státu patří, a pana Drahoše za tohle na rozdíl některých jiných neodsuzuji (ostatně Miloš Zeman zase původně tvrdil, že do žádných předvolebních debat nepůjde a také svou taktiku před druhým kolem přehodnotil).

Co už mi nepřišlo zrovna fér, je počin slovenského a českého filmového režiséra Fera Feniče. Jak už jsem uvedl v perexu, pan Fenič požaduje po TV Prima i České televizi, aby televizní debaty, v nichž se oba prezidentští kandidáti střetnou, proběhly vestoje. A zdůvodňuje to slovy: „Odpovídá to principům rovnosti, neznevýhodňování žádného ze soupeřících, základním podmínkám fair play sportovních klání i obvyklosti obdobných prezidentských diskusí ve světě. Ani kandidátům nic nebrání v dodržení této zvyklosti, protože oba dva veřejně potvrdili, že jsou zdraví a plní sil.“ (viz odkaz zde)

Tomuto zdůvodnění uznávaného režiséra, který kromě své filmové tvorby před časem proslul i svou aktivitou, vedoucí k přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, opravdu nerozumím. Především, když mluví o „neznevýhodňování žádného z kandidátů“ – znamená to snad, že když budou oba dva sedět, tak bude některý z nich zvýhodněný? Téměř směšně pak působí, když pan Fenič argumentuje fair play při sportovních kláních. On je snad souboj o prezidentský úřad nějakým sportovním kláním? A mimochodem, nejsou snad za sport již řadu let považovány i šachy nebo některé obdobné hry, při kterých se sedí?

Argumentování tím, že by kandidáti na prezidentský úřad měli absolvováním televizní debaty vestoje prokázat, že jsou zdraví a plní sil, mi pak přijde silně populistické. Že Miloš Zeman zdravý není, ví zcela jistě každý, kdo sleduje politické dění aspoň okrajově. Jeho případné bonmoty typu, že se zbavil cukrovky zvýšenou konzumací sladkostí, těžko může průměrně inteligentní člověk vzít vážně. Zeman především nikdy nepopřel nemoc, která mu již několik let způsobuje potíže s nohama, a to je polyfunkční neuropatie. Proto je nejspíš každému jasné, že kdyby byl nucen absolvovat televizní debaty s Jiřím Drahošem vestoje, byl by to pro něho nepochybně handicap.

Proto mi přijde od pana Feniče krajně nefér, když chce tohoto Zemanova zdravotního handicapu zneužít ve prospěch jeho protikandidáta, kterému část naší „kulturní fronty“ fandí a veřejně ho podporuje. Pokud je proto pan profesor Drahoš skutečně tak empatický a férový, jak ho jeho příznivci líčí, měl by on sám přijít s návrhem, aby se v rámci rovných podmínek při televizních prezidentských debatách sedělo. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | pondělí 22.1.2018 19:40 | karma článku: 47,65 | přečteno: 9520x