Respondenti CVVM vyslali (na rozdíl od Forum24) Fialově vládě jasný signál

V průzkumu agentury CVVM ohledně důvěry českých občanů v politiky mnozí členové Fialovy vlády zcela propadli.

Při pročítání některých dnešních médií si občas vzpomenu na jeden vtip z doby před rokem 1989. Zněl zhruba takhle:
„V atletickém závodě na 100 metrů se na startu objeví pouze dvě závodnice: jedna sovětská a jedna americká. Do cíle doběhne s jasným náskokem jako první americká sprinterka. Tisková agentura TASS vydá následující den zprávu tohoto znění: V závodě na 100 metrů doběhla americká závodnice předposlední.“  

V tomto „objektivním“ duchu totiž občas informují čtenáře i některá dnešní média, veřejnoprávní Českou televizi nevyjímaje. Ovšem největším a bezkonkurenčním „přeborníkem“ je podle mého názoru již dlouhou dobu internetový deník Forum24, založený jeho šéfredaktorem Pavlem Šafrem. Znovu o tom přesvědčil i v tomto týdnu – způsobem, jakým interpretoval výsledky průzkumu agentury CVVM ohledně důvěryhodnosti současných českých politiků.

Podle výsledků tohoto průzkumu, který se uskutečnil na přelomu dubna a května, lidé nejvíce důvěřují prezidentu Petru Pavlovi: má důvěru 59 % respondentů, 35 % hlasujících mu naopak nedůvěřuje. Druhým nejdůvěryhodnějším politikem je předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš (44 %), třetím pak předseda opoziční SPD Tomio Okamura (35 %). Z politiků stran současné vládní koalice dopadl nejlépe předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, který skončil čtvrtý s 32 % hlasů. Vládní politici naopak jasně dominovali v pořadí osob s nejvyšší nedůvěrou: zde „zvítězila“ předsedkyně Poslanecké sněmovny i TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, které nedůvěřuje 69 % lidí, jen o jedno procento méně má pak premiér a předseda ODS Petr Fiala, třetím nejhorším politikem je pak s 62 % předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan (viz odkaz na oficiální stránky CVVM zde).

Byl jsem proto zvědavý, jaké závěry z těchto výsledků odvodí redaktoři deníku Forum24 či týdeníku Forum, kteří jsou k současné Fialově vládě kritičtí jen zcela výjimečně (s mírnou nadsázkou lze říci, že asi tak často, jak bývalo předlistopadové Rudé právo kritické k vrcholným představitelům KSČ). A na Forum24 skutečně nezklamali: včera se tam totiž objevil článek s výmluvným titulkem: Prezident je nejdůvěryhodnější politik. Nejvíce si pohoršil Okamura.

Nevím, z jakého zdroje autor článku na Forum24 vycházel, ale dle tabulky na oficiálních stránkách CVVM si sice Tomio Okamura pohoršil v otázce důvěry o 8 %, ovšem stejné číslo je uvedeno i u Víta Rakušana, a u Mariana Jurečky, coby místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí, je pak v příslušném sloupci uveden údaj -9 %. A především jde o to, že předseda SPD má i přes pokles preferencí oproti předchozímu průzkumu stále důvěru 35 % respondentů, zatímco premiér Fiala má jen 28 %, místopředsedové vlády Rakušan a Jurečka 24 %, respektive 22 %, ministr financí Stanjura pouze 15 % apod.

Opravdu nepřijde redaktorům Forum24 i některým dalším zastáncům stávající vládní koalice tristní, když i takový politik jako Tomio Okamura má v otázce důvěry či nedůvěry u respondentů lepší výsledky, než zmiňovaní členové Fialova kabinetu? Nemělo by to pro ně být signálem (to slovo pan premiér rád používá…), že asi dělají spoustu věcí špatně?    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | středa 7.6.2023 12:20 | karma článku: 39,09 | přečteno: 1109x