Prezidentův projev bude a roušky z Číny také

Je v aktuálních dnech kritika činnosti či nečinnosti prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s aktuální koronavirovou pandemií na místě?

Nad otázkou, proč český prezident ještě nepřednesl v současné koronavirové krizi žádný projev k národu, se v posledních dnech zamýšleli nejenom někteří zdejší kolegové blogeři, ale i například poslanec za TOP 09 Dominik Feri nebo někteří političtí komentátoři z řad novinářů. Například Petr Honzejk napsal předevčírem v Hospodářských novinách komentář s výmluvným titulkem Epidemie sílí a prezident Zeman si myje ruce. Ve svém komentáři například píše: „Prezident sice není hlavou exekutivy, ale to neznamená, že by jeho slovo nemělo význam. Anglický král Jiří VI. pronesl v době válečného ohrožení Británie slavný projev, mimo jiné ztvárněný ve filmu Králova řeč. Věděl, že pro morálku národa je naprosto klíčové, aby vystoupil. Miloš Zeman, ač na rozdíl od Jiřího VI. netrpí žádnou vadou řeči, zatím nic takového neudělal.“

Faktem je, že pan Honzejk není sám, kdo by za současné situace od hlavy státu něco takového očekával. Na druhé straně je faktem i to, že se Miloš Zeman k epidemii či pandemii koronaviru již veřejně vyjádřil 8. března, kdy na úvod slavnostního koncertu na Pražském hradě podpořil přijatá vládní opatření a varoval před panikou v souvislosti s šířením nákazy koronavirem (viz odkaz zde). Podobným způsobem pak mluvil i dva dny na to v rozhovoru, který exkluzivně poskytl TV Nova. Někteří ovšem argumentují tím, že od té doby došlo v situaci kolem koronaviru k významným změnám, spočívajících ve vyhlášení nouzového stavu a následně i povinné karantény pro celou republiku, a mají svým způsobem pravdu.

Miloš Zeman hlasy těchto lidí zřejmě vyslyšel, a jak jsem se dnes dozvěděl z některých médií, prezident natočil projev k národu, který bude odvysílán ve čtvrtek v 19:30 na TV Prima. Možná ho budou někteří kritizovat za to, že dal přednost Primě před veřejnoprávní Českou televizí. Jiní mu možná budou vyčítat, proč při projevu nemá část obličeje zakrytý rouškou. Pokud pro změnu roušku mít bude, tak budou někteří mluvit o tom, že dělá zbytečné divadlo, případně, že ji na rozdíl od jiných jistě dostal protekčně. Prostě národ je rozdělen zhruba půl na půl mezi Zemanovy zastánce a jeho kritiky, takže nelze očekávat, že budou všichni jeho proslov chválit, ať už v něm sdělí národu cokoliv. I tak je ale dle mě dobře, že projev pronese, neboť minimálně symbolický význam to v těchto dnech mít bude.   

Někteří lidé se pro změnu v posledních dnech v souvislosti s českým prezidentem ironicky vyjadřují ohledně toho, proč se díky svým velmi dobrým vztahům s čínskými politiky nezasadí o urychlení dodávek respirátorů a roušek, zakoupených naší zemí v Číně. Na to ovšem dal vcelku jasnou odpověď ministr vnitra Hamáček ve svém dnešním rozhovoru pro iDNES. Na dotaz redaktora Petra Koláře, zda Zeman hrál nějakou zásadní roli při jednáních s Čínou, když se tak rád holedbá, jaké tam má výborné vztahy, Jan Hamáček odpověděl: „Bez Miloše Zemana a jeho vztahů s Čínou by to nešlo. Respektive by to bylo mnohem komplikovanější. A některé věci či operace, které jsme dělali, by bez něho nebyly možné. Takže by se to nepovedlo, to říkám otevřeně.“

Bylo by teď jistě laciné říkat, že kdyby na Pražském hradě místo Miloše Zemana seděl Karel Schwarzenberg, Jiří Drahoš nebo Pavel Fischer, tak jsme si o respirátorech, rouškách nebo rychlotestech na koronavirus, dovezených z Číny, mohli nechat jen zdát. Nicméně by možná nebylo od věci, když by si v budoucnu ti, co budou cestu prezidenta či kteréhokoliv jiného českého politika do „rudé a totalitní“ Číny kritizovat, na dnešní dny vzpomněli.

Autor: Josef Nožička | středa 18.3.2020 18:04 | karma článku: 37,41 | přečteno: 1069x