Právo kritizovat Českou televizi má jak běžný občan, tak i prezident

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek veřejně vyslovil přání, aby se změnilo vedení České televize, k čemuž by mohlo vést neschválení výročních zpráv o hospodaření veřejnoprávní televize Poslaneckou sněmovnou.

Můj dnešní blog je reakcí na článek kolegy blogera Jiřího Turnera s titulkem Každý něco chce: Zeman novou, lepší Radu ČT, já zase nového, lepšího prezidenta. Když jsem tento obsáhlý titulek zahlédl, samozřejmě jsem neodolal a článek si přečetl. Pan Turner v něm naráží na fakt, že Miloš Zeman ve svém čtvrtečním pořadu na TV Barrrandov vyslovil přání, aby se změnilo stávající vedení České televize. K čemuž by mohlo dojít v důsledku toho, že by Poslanecká sněmovna neschválila dvě výroční zprávy o činnosti naší veřejnoprávní televize (konkrétně za roky 2016 a 2017). Dvojí neschválení výroční zprávy totiž dle legislativy automaticky znamená odvolání Rady České televize, která volí a odvolává generálního ředitele ČT.

Abych se vrátil k blogu kolegy Turnera: zaujal mě na něm již samotný perex, v kterém je doslovně napsáno: „Mezi mnou a prezidentem je však ten rozdíl, že já mohu své přání kdykoli a kdekoli vyjádřit, ale on si to své má nechat pro sebe, protože je zcela nepatřičné a skandální, aby prezident usiloval o změnu ve veřejnoprávní televizi.“ To je totiž něco, s čímž souhlasit nemohu, a nijak to nesouvisí s tím, že prezidentem České republiky je aktuálně Miloš Zeman. Můj postoj k této otázce by byl úplně stejný i v době, kdy na Pražském hradě seděli Václav Havel nebo Václav Klaus.

Prezident totiž má právo veřejně říkat své názory na politické či společenské dění zrovna tak, jako je má právo říkat známý umělec, sportovec, starosta kterékoliv obce nebo třeba dělník ze Škodovky. Nepatřičné by pouze bylo, kdyby na ty, co o dané věci rozhodují (což jsou v tomto případě čeští poslanci), činil nějaký nátlak. Tedy kdyby například poslancům za Babišovo ANO naznačil, že pokud jeho „přání“ ohledně zamítnutí výročních zpráv České televize nevyslyší, nepodrží příště při případné vládní krizi předsedu jejich strany a současného českého premiéra. Nebo by předsedovi ČSSD slíbil, že v takovém případě nebude zdržovat jmenování nového ministra kultury. Pokud by se něco takového stalo, pak by bylo i oprávněné podat na prezidenta ústavní žalobu. Ale pokud je mi známo, nic takového se v souvislosti s prezidentovým přáním odvolat Radu České televize neprokázalo.

Že se Miloš Zeman s Českou televizí nemusí již delší dobu, je samozřejmě známou věcí, a určitý podíl viny na této skutečnosti mají nejspíš obě strany. Zeman za některé své neuvážené výroky na její adresu v minulosti, veřejnoprávní televize pak kvůli tomu, že někteří její reportéři se často snaží českého prezidenta líčit za každou cenu v negativním světle (to je aspoň můj dojem). Pokud někteří budou namítat, že Zemana prostě není za co pochválit, tak se ptám: nezasloužil by si český prezident aktuálně pochvalu například za to, že se rázně ohradil proti snahám některých ruských poslanců, aby jejich vojáci, kteří nás v roce 1968 okupovali, získali status válečných veteránů?

Autor: Josef Nožička | sobota 15.6.2019 18:15 | karma článku: 44,19 | přečteno: 3376x