Povinná maturita z matematiky schválena. Věříte tomu, že opravdu bude?

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu školského zákonu, což mimo jiné znamená, že od roku 2021 by se na českých středních školách mělo povinně maturovat z matematiky.

V tom, zda by se z tohoto pro velkou část středoškoláků nejobávanějšího předmětu mělo povinně maturovat, je národ rozdělen na dvě části. Jedni jsou zásadně proti a zdůvodňují to především tím, že v řadě oborů, u nichž je maturitní vzdělání vyžadováno (například zdravotnický asistent, knihovník, učitelka v mateřské škole) jejich absolventi využijí v praxi matematiku jen minimálně a je tak pro ně během studia zbytečným strašákem. Také pokazují na to, že počty hodin matematiky, které během čtyřletého studia žáci mají, se na jednotlivých typech škol výrazně liší – například na gymnáziu či střední škole technického směru jsou v současné době tyto počty hodin výrazně vyšší než na střední zdravotnické či pedagogické škole.

Druzí zase říkají, že dokud se z matematiky nebude maturovat povinně, tak se úroveň logického myšlení či základní početní gramotnost většiny dnešních maturantů nezlepší. A že jsou takové dovednosti dnešních žáků téměř tristní, je nejspíš všeobecně známým faktem: to, co dříve znali absolventi základní školy, se dnes na řadě středních škol vyučuje až ve třetím ročníku, to, co dříve ovládali z matematiky maturanti, dnes neznají ani mnozí absolventi bakalářského studia…

Ač sám nejsem učitel matematiky, i v informatice, kterou vyučuji, je to velmi často patrné.  Řadě studentů dělá neskutečný problém, pokud mají například v Excelu vymyslet vzorec, při kterém je potřeba použít přímou úměrnost nebo jen vypočítat procenta. O absenci logického myšlení, obzvlášť potřebného při výuce programování, ani nemluvě. Dovedl bych si představit, aby byla pro některé typy škol ohledně povinné maturity z matematiky výjimka (například u konzervatoří či uměleckoprůmyslových škol), jinak však její zavedení vítán a mohl bych tedy být se schválením dnešní novely spokojen.

Jenže problém je v tom, že dle příslušné novely by měli první studenti povinně maturovat z matematiky až v roce 2021. A otázka zní: můžeme mít v naší zemi jistotu, že to, co bylo dnes schváleno, bude opravdu platit i za těch příslušných pět let? Tedy že se povinná maturita zase nezruší poté, co bude současná vládní koalice vystřídána jinou nebo poté, co přijde nový ministr či ministryně školství?

Například státní maturita měla být v naší zemi původně spuštěna již v roce 2000, a nakonec se tak stalo až o 11 let později. Lobing mnohých škol, kde se do té doby zkouška z dospělosti dávala  automaticky téměř každému, byl obrovský, tehdejší vládní politici mu spoustu let úspěšně podléhali a stále spuštění státní maturity odkládali.  Lze proto těžko věřit tomu, že v případě zkoušky z matematiky, u které každoročně propadá zhruba 25% maturantů (přestože si dnes mohou vybírat mezi matematikou a cizím jazykem), by tomu mělo být jinak.

A tak se dá očekávat, že budou stále častěji slyšet nářky na to, jak se matematika učí nekvalitně či nemoderně, jak mnoha abnormálně talentovaným žákům povinná maturita z ní zničí kariéru nebo způsobí psychické problémy… A opravdu příliš nevěřím tomu, že naši politici těmto nářkům během dlouhého pětiletého období nepodlehnou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | středa 9.3.2016 16:30 | karma článku: 30,67 | přečteno: 1342x