Pokud někdo určuje, kdo může položit kytici na Národní třídu, chová se jako bolševik

Kytice, které dnes položili prezident Zeman a premiér Babiš na Národní třídě k uctění památky 17. listopadu, skončily v odpadkovém koši. Hodili je tam demonstranti, vyznávající ty "správné" demokratické principy.

Sedmnáctý listopad je nepochybně významný den, který je třeba si stále připomínat. A to jak 17. listopad 1939, spjatý se studentskými demonstracemi, při nichž došlo k zatčení velké části jejich účastníků německým gestapem a jednotkami SS, přičemž 9 studentů bylo následně popraveno. Před 29 lety pak došlo v Praze na Národní třídě opět ke studentské demonstraci, tentokrát proti komunistickému režimu. A jak je asi téměř všem známo, tato demonstrace znamenala počátek sametové revoluce, která vedla k pádu totalitního režimu v tehdejším Československu. 
To, co se stalo před 29 lety, mám stále v živé paměti i já, a tak si v tento den vždy vzpomenu na listopadové dny roku 1989, kdy jsem společně se svými spolužáky z vysoké školy chodil demonstrovat na brněnské náměstí Svobody a následně prožíval velké nadšení, když komunistický režim definitivně padnul. Proto jsem hodně zklamán tím, jakým stylem oslavy tohoto významného výročí probíhají dnes a k čemu je někteří lidé zneužívají.
Ano, mám tím na mysli skutečnost, že věnce či květiny, které dnes položili na pietní místo na Národní třídě prezident Miloš Zeman, premiér Babiš i místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura, hodili nějací demonstranti či aktivisté do odpadkového koše. Že se bude 17. listopadu proti současnému premiérovi a prezidentovi demonstrovat, se dalo dopředu očekávat. Zvlášť, když v tomto týdnu naplno vypukla aféra v souvislosti s Čapím hnízdem a údajným únosem Babišova syna na Krym. A proti Miloši Zemanovi se v tento den protestuje v Praze prakticky každý rok od doby, co je hlavou státu.
Ovšem házet kytky či věnce do odpadkového koše, to už je totálně přes čáru, a nelze to podle mě nazvat jinak než projevem buranství či hulvátství. A dle mého názoru nemohou v této souvislosti obstát ani argumenty, že by si předlistopadové výročí neměli připomínat bývalí členové KSČ či v případě Andreje Babiše i bývalí agenti StB. Je přitom v této souvislosti paradoxní, že když dnes přišel na Národní třídu položit květiny místopředseda Senátu Milan Štěch, dočkal se od přítomných demonstrantů nadšeného potlesku a skandování "Děkujeme Senátu!" (viz odkaz zde) Tedy člověk, který byl v KSČ od roku 1979 až do listopadu 1989, tudíž podstatně déle než Miloš Zeman (současný prezident vstoupil do KSČ během Pražského jara 1968 a ze strany byl v roce 1970 vyloučen kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací).
Zcela chápu, že ne každý je dnes spokojen s tím, co všechno se od roku 1989 v naší zemi odehrálo, a mluví o tom, že skutečně demokratickou společností stále nejsme. Ale pokud si někdo určuje právo rozhodovat o tom, kdo smí a nesmí v den státního svátku položit květiny na Národní třídu, tak se nechová jako demokrat, ale naopak jako bolševik. To ať se na mě nikdo nezlobí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | sobota 17.11.2018 13:02 | karma článku: 48,22 | přečteno: 8920x