Podivné to způsoby Slonkové s Kubíkem

Vydrží po včerejšku Andrej Babiš na pozici premiéra do konce tohoto roku? A jaký je váš názor na praktiky, které v této kauze ukázali investigativní reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík?

Českou politickou scénou včera otřásla informace o tom, že syn českého premiéra Andrej Babiš mladší byl údajně unesen na Krym kvůli tomu, aby ho policie nemohla vyslýchat v kauze Čapí hnízdo. Tyto informace pustili do „éteru“ redaktoři internetového deníku Seznam Zprávy Sabina Slonková a Jiří Kubík.

Tento článek nemá bát obhajobou Andreje Babiše (byť to tak někteří nepochybně vyhodnotí), nýbrž zamyšlením nad tím, jaké metody někteří investigativní novináři používají. A když jsem včera na Seznamu zhlédl jimi natočené video (pokud ho ještě někdo neviděl, může tak učinit zde), tak jsem z toho opravdu dobré pocity neměl. Konkrétně mám na mysli to, že oba redaktoři i poté, co jim bývalá manželka premiéra Andreje Babiše a matka jeho syna Andreje říká, že její syn je duševně nemocný a tím pádem se odmítá k případu vyjadřovat, a to samé zprvu říká i sám Babiš mladší, který se na nahrávce následně objeví, to nerespektují, a snaží se manipulativně pokládanými otázkami za každou cenu z Babišova syna dostat to, co potřebují. Novinářská etika těmto dvěma žurnalistům asi příliš neříká...

Babiš mladší sice nakonec mluvit začne – ovšem nejspíš netuší, že je natáčen skrytou kamerou, a také uvěří slibu obou redaktorů, že jim nejde o to, udělat jeho otci ostudu, ale pouze o prošetření toho, jak to bylo či nebylo s jeho únosem. Což Slonková s Kubíkem samozřejmě nedodrží – i když jim asi fakt nešlo jen o udělání nějaké „ostudy“, ale o to, aby se pod Andrejem Babišem otřáslo jeho premiérské křeslo. Což se jim skutečně povedlo dokonale. Také nechci spekulovat o tom, nakolik tyto dva investigativní redaktory vedly k půlročnímu pátraní po Babišovu synovi, cestě do Švýcarska a zveřejnění příslušného videa, tajně pořízeného skrytou kamerou, ušlechtilé cíle. Známou věcí však je, že Sabina Slonková se stala v roce 2014 šéfredaktorkou deníku MF DNES brzy poté, co se jeho vlastníkem stal Andrej Babiš.  Zhruba po půl roce však po neshodách s Babišem z deníku odešla, a po pár měsících ji následoval i Jiří Kubík, který v MF DNES působil na pozici zástupce šéfredaktora…

Obvinění Andreje Babiše samozřejmě nelze brát na lehkou váhu a určitě je třeba, aby otázky, vyplývající z nahrávky, důvěryhodně vysvětlil. V souvislosti s tím, co se letos na jaře odehrálo na sousedním Slovensku, kde byl pod tlakem ulice nucen odstoupit premiér Fico i několik ministrů vnitra, přičemž jejich údajný podíl na vraždě novináře Jána Kuciaka nebyl dosud prokázán, bych však byl s výzvami k jeho okamžitému odstoupení opatrný.

Autor: Josef Nožička | středa 14.11.2018 8:03 | karma článku: 46,75 | přečteno: 7879x